Maatiaispossu punaviinikylvyssä
En ollut koskaan ennen valmistanut punaviinipataa, mutta tällä keksimälläni ohjeella syntyi niin herkullinen pata, että sovimme heti miehen kanssa, että tästä tulee meidän perheen jouluruokamme. Mies kun ei niin jouluruuista perusta. Poikakin nassutti punaviiniporkkanoita napaansa silmät innostuksesta kiiluen. Minä tosin aion kokkailla niitä perinteisiäkin jouluruokia joulupöytäämme, mutta sitä miehen ei vielä tarvitse tietää. Hän voi keskittyä rankkaamaan suklaakonvehteja paremmuusjärjestykseen, kun minä etsin parhaita joululaatikkoreseptejä hiki hatussa – ja nautin joka solullani. Ehkä tästä padastakin tuli niin hyvää, koska rakastan olla keittiössä. Ruokakuvausta en sen sijaan rakasta, koska VIHAAN näitä ruokia, joista ei vaan saa otettua edustavia kuvia.
Maatiaispossu punaviinikylvyssä
400 g maatiaispossun lihasuikaletta (herra Snellmannin)
2 keltasipulia
2 punaista makeaa paprikaa
4 isoa porkkanaa
viipale voita
loraus rypsiöljyä
mustapippurirouhetta
2 “kasvisfondilöllykkää”
3 dl vettä
1 pullo punaviiniä (kuvan Matsu El Viejo saatu)
Pane kiertoilmauuni lämpiämään 175 asteeseen. Lorauta pannulle öljyä ja lisää voi. Kuullota viipaloidut sipulit. Ruskista niiden joukkoon lihat. Viipaloi padan pohjalle porkkanat ja paprikat samalla, kun lihat ruskistuvat. Kippaa porkkana-paprikapedille liha-sipuliseos. Rouhi päälle mustapippuria makusi mukaan, minulle sopiva määrä oli reilu teelusikallinen. Kaada vesi vielä kuumalle pannulle, jotta maut irtoavat siihen, lisää hyytelömäisen liemikuutiot ja odota, että ne liukenevat. Kaada kasvisliemi pataan. Lorottele päälle pullollinen punaviiniä. Kypsennä tunti 175 asteessa ilman kantta. Tämä vaihe on tärkeä, jotta alkoholi haihtuu eikä mausta tule kitkerä, sen verran selvittelin viiniasioita. Jatka sitten kypsentämistä kannen kanssa 150 asteessa ainakin kaksi tuntia. Omaa pataani kypsennettiin yhteensä kuusi tuntia, joista kaksi pata vain muhi uunissa ilman, että uuni oli päällä.
Maista välillä, koska liha on niin mureaa, että se melkeinpä hajoaa itsestään suuhun. Minä kypsentelin tätä pataani tosiaan jopa vähän “yli”, mutta se ei haittaa mitään. Vähemmälläkin selviää. Nautiskele pataa perunamuussin kanssa, mutta jos kuorimaveitsi on hukassa kuten allekirjoittaneella, uunissa paistetut lohkoperunatkin käyvät. Kokemuksen rintaääni jne. Ensimmäisenä päivänä söimme pataa lohkojen kera, toisena keitin perunat kuorineen ja kuorin ne kypsinä, koska kyllä se muussi vaan on pataruuan paras kaveri. Napatkaapa tästä sunnuntaille ruokaidea, jos ette aio viettää vegaanipäivää! :)
Susu
Harmittaa kun annoin ainoan patani veljelleni kun muutti omaan kotiin.. Vaikka toisaalta tein pataruokia tasan kerran vuodessa joten jouti tuo. Tuskin on kovassa käytössä hänelläkään..
Iina M.
Kerran vuodessakin on sen arvoista, kuinka hyvää pata on. <3
Tin77i
Iina ei! :D Et oo voinu laittaa tota koko viinipulloa tuohon pataan! Se on vaan niiiiiin hyvää ihan vaan juotuna, että en kestä. Toisaalta en ihmettele, että sun pata maistui täydelliseltä, kun “haaskasit” siihen noin hyvän viinin. Me kutsumme tuota viiniä pappa- viiniksi, kun siinä on tuo vanha mies etiketissä.
Nimim. Pappa- viini lover -87
Iina M.
UUH, KYLLÄ! Oon valkkari-ihmisiä, joten tuhlailen punkkua ihan surutta! :D :D :D
Iina M.
Ja hei, tuon viinin epävirallinen nimi on mustaakseni UKKO, joten PAPPA ei ole kaukana. <3
Anniina
Oi, että tämä täytyy kokeilla! Kiitos inspiroivasta reseptistä! :)
Iina M.
Eipä mitään! Toivottavasti tykästyt. :)
JJ
Olen siitä onnellisessa asemassa että minun ei tarvitse (enkä hirveästi haluaisikaan kyllä..) tehdä ruokaa. Tykkään enemmän leipoa tai tehdä jälkkäreitä.
Possua parjataan minusta aika turhaankin välillä. Kotiin on tulossa jouluksi puolikas luomu/vapaa/maatila/pihapossu ja uskon että siitä saa varmasti pitkäksi aikaa hyvin syötävää.
Pulled Pork yms ovat toki tehneet hyvää possun maineelle mutta enemmänkin sitä voitaisiin nostaa :)
Iina M.
Leipominen on kyllä ihanaa. Ja totta, että possu on vähän aliarvostettua. :)
juustohöylä
HEI vinkkiviitonen suoraan opiskelija-asunnosta: juustohöylä toimii mainiona kuorimaveitsenä jos oikea kuorimaveitsi on hävinnyt (tai omassa tapauksessa jäänyt tyystin ostamatta koska saamattomuus)!
Iina M.
Miten mä en tajunnut kokeilla?! :D
possuton
Aikamoinen vinkkinen! Tuon tyyppiseen pataan sais upotettua epäonnistuneet viiniostokset… :D
Itse en tehotuotettua lihaa syö, mutta toinen puolisko tekee vähän väliä possuruokaa. Yleensä kuitenkin herra snellmanneja menee vähintään kaksi pakettia, joskus jopa kolme, tai niin paljon kuin pataan mahtuu. Tämän tyyppisissä ja pulledpork ruuissa itseäni ihmetyttää mitä järkeä energiataloudellisesta ja vaivannäöllisesti tehdä noin pieni annos??? Uuni päällä monta tuntia jne. Tosin jos pata on pieni.
Tietysti saman ruuan syöminen joka päivä on tylsää, mutta tuota voisi varmaan menestyksekkäästi myös pakastaa.
Jep sellaista nillitystä tänään ;D
Iina M.
Haha, totta kyllä! Siis epäonnistuneet viiniostokset.
Mä olen yleensä jälkilämpöjen fani ja sulatan siellä pakkasesta leipää, teen puuroja ja lämmitän ruokaa. Kannattaa kyllä ehdottomasti tunkea uuni täyteen, jos sitä pitää kauan päällä. Olet ihan oikeassa. :)
kotihiiri
Lyhyt tarina, joka toivottavasti tekee sut iloiseksi. Oon karanteenissa. Tallensin tän sun reseptin vuosia sitten, mutta en oo koskaan muka ehtinyt tehdä tätä. Eilen tein ja päätin heti, että tuun kertomaan sulle. Olit ekana mielessä reseptisi kanssa, kun jouduin jäämään kotiin! :D <3 <3
Iina M.
Mahtavaa! Siis ei se, että joudut pysymään kotona, mutta tarinasi. Tsemppiä koronakaranteeniin! ❤️