Näin teet palasaippuasta nestesaippuaa
Palasaippua on meillä keittiössä käytössä ja se toimii hyvin, koska sitä käytän vain minä. Saippuapala ehtii kuivua eikä se jää vesilätäkköön möhjööntymään. Kylppärin palasaippuamme elämä on sen sijaan hyvin erilaista, sillä sitä käyttää kolme ihmistä, joista yksi (minä, yllättäen) kohtelee saippuaa kiltisti. Olen yrittänyt opettaa pojille sen puhdistamisen ja kuivaamisen tai edes sen, ettei saippuakuppia täytetä vedellä, mutta ehkä tämä vaatii aikaa.
Keittelin kuitenkin sunnuntaina huvikseni pumppupulloon palasaippuasta nestesaippuaa. Koostumuksesta tuli oikeastaan saippuamousse, joten vettä olisi voinut käyttää ehkä enemmänkin. En lisännyt joukkooon glyseriiniä, sillä se oli ohjeessa vapaaehtoinen. Yhtä palasaippuaa kohden tarvitaan siis puoli litraa vettä ja yksi yö aikaa. Minun saippuapumppuuni mahtui tuosta “annoksesta” puolet. Pumppupullo on ostettu täältä. Palasaippuan taas sain Matsmartilta*, jossa näitä myydään viisi kappaletta kolmella eurolla.
Alkuun palasaippua raastetaan ja vesi keitetään. Saippuaraaste sekoitetaan kuumaan veteen ja astia peitetään. Minä tein tämän kattilassa, joten sain kannen siihen kätevästi päälle. Seoksen annetaan seistä koskemattomana yön yli. Sen jälkeen se on kuin iso saippuapala, mutta ei kannata huolestua. Tässä vaiheessa saippuan voi sekoittaa juoksevammaksi joko sauvasekoittimella tai käsin, jolloin joukkoon tosin saattaa jäädä sattumia. Tippa glyseriiniä kuulemma auttaa, jos koostumus on vaikea saavuttaa. Tähän reseptimäärään suositellaan maksimissaan teelusikallista glyseriiniä.
Saippuan suunnitelluksi käyttöajaksi ennen sen pilaantumista kerrottiin muutama viikko ja siinä ajassa meillä ainakin kylpyhuoneessa pullo tyhjeneekin. Seuraavalla kerralla sekoitan saippuamousseen myös eteeristä öljyä, vaikka tämä miedolta tuoksuva lastensaippuamousse(:D) sai jo kyllä kehuja miedosta tuoksustaan. Myös kookosöljyä on joskus lisätty näissä ohjeissa nestesaippuaan. Sitäkin voisi kokeilla nyt, kun sitä on varastossa paljon. Mutta palataan niihin varastoihin pian.
Oletko koskaan tehnyt palasaippuasta nestesaippuaa? Aiotko kokeilla? :)
(*kaupallinen linkki)
ruusa
En ole kuullutkaan että voisi tehdä! Jännä idea :D
Miten muuten palasaippuaa “kohdellaan nätisti ja kuivataan”?? Mihin se kuivataan? Ollaan siirrytty nimittäin palasaippuan käyttöön ja on kyllä minunkin jäljiltäni joko pehmentynyt ja alustaansa tarttunut tai kuivahtanut ja halkeileva… Tulee nyt vähän tyhmä olo, jos tähän on jokin helppo niksi :D
Iina / MouMou
Mä “kuivaan” sen aina jättämällä sen vähän kallelleen saippuakuppiin, jolloin sinne pohjalle ei tule lätäkköä, jossa saippua pötköttää ja ylipäätään vältän sitä veden loiskimista kuppiin. Oikeasti saippuapalaa pitäisi säilyttää saippuaritilän päälle, mutta en oo löytänyt vielä tuohon kuppiin sellaista, joten olen luova siihen asti! :D
Kirmi
Enpä ole tehnyt koskaan palasaippuasta nestemäistä, mutta ehdottomasti aion kyllä kokeilla. Saanko vielä kysyä, että miten tuo kattila sitten puhdistui? Suositteletko mieluummin ottamaan esille oman “askartelukattilan” varastosta tuohon puuhaan.
Iina / MouMou
Se kumma kyllä oli helppo puhdistaa! Tuon vaahdotusvaiheen jälkeen kattila näytti samalta kuin sen pohjalla olisi kermavaahtoa ja yhtä helposti se saippuavaahtokin lähti kattilasta. Tiskasin suurimmat saippuat pois harjan kanssa ja tökkäsin kattilan lopuksi vielä pesukoneeseen. :)
Kirmi
Kuulostaa rohkaisevalta! Kiitos nopeasta vastauksesta. :)
Iina / MouMou
Tää oli kyllä positiivinen yllätys, koska oon omenahilloa keittämälläkin joskus tuhonnut kattilan! :D
Emma Forss
Täähän on ihan mahtava juttu! <3
Iina M.
Samaa mieltä! Tulee edulliseksi käyttää laadukasta nestesaippuaa. :)
LOL
Kai sää tiesit et koronahamstrausporukassa jaetaan tätä sun postausta?? :D
Iina M.
En tiennyt. Mutta pätevä ohjehan tämä on, jos on tarve nestesaippualle ja kotoa löytyy vain palasaippua. 🙌🏼