palasaippuasta nestesaippuaa

Palasaippua on meillä keittiössä käytössä ja se toimii hyvin, koska sitä käytän vain minä. Saippuapala ehtii kuivua eikä se jää vesilätäkköön möhjööntymään. Kylppärin palasaippuamme elämä on sen sijaan hyvin erilaista, sillä sitä käyttää kolme ihmistä, joista yksi (minä, yllättäen) kohtelee saippuaa kiltisti. Olen yrittänyt opettaa pojille sen puhdistamisen ja kuivaamisen tai edes sen, ettei saippuakuppia täytetä vedellä, mutta ehkä tämä vaatii aikaa.

Keittelin kuitenkin sunnuntaina huvikseni pumppupulloon palasaippuasta nestesaippuaa. Koostumuksesta tuli oikeastaan saippuamousse, joten vettä olisi voinut käyttää ehkä enemmänkin. En lisännyt joukkooon glyseriiniä, sillä se oli ohjeessa vapaaehtoinen. Yhtä palasaippuaa kohden tarvitaan siis puoli litraa vettä ja yksi yö aikaa. Minun saippuapumppuuni mahtui tuosta “annoksesta” puolet. Pumppupullo on ostettu täältä. Palasaippuan taas sain Matsmartilta*, jossa näitä myydään viisi kappaletta kolmella eurolla.

Alkuun palasaippua raastetaan ja vesi keitetään. Saippuaraaste sekoitetaan kuumaan veteen ja astia peitetään. Minä tein tämän kattilassa, joten sain kannen siihen kätevästi päälle. Seoksen annetaan seistä koskemattomana yön yli. Sen jälkeen se on kuin iso saippuapala, mutta ei kannata huolestua. Tässä vaiheessa saippuan voi sekoittaa juoksevammaksi joko sauvasekoittimella tai käsin, jolloin joukkoon tosin saattaa jäädä sattumia. Tippa glyseriiniä kuulemma auttaa, jos koostumus on vaikea saavuttaa. Tähän reseptimäärään suositellaan maksimissaan teelusikallista glyseriiniä.

Saippuan suunnitelluksi käyttöajaksi ennen sen pilaantumista kerrottiin muutama viikko ja siinä ajassa meillä ainakin kylpyhuoneessa pullo tyhjeneekin. Seuraavalla kerralla sekoitan saippuamousseen myös eteeristä öljyä, vaikka tämä miedolta tuoksuva lastensaippuamousse(:D) sai jo kyllä kehuja miedosta tuoksustaan. Myös kookosöljyä on joskus lisätty näissä ohjeissa nestesaippuaan. Sitäkin voisi kokeilla nyt, kun sitä on varastossa paljon. Mutta palataan niihin varastoihin pian.

Oletko koskaan tehnyt palasaippuasta nestesaippuaa? Aiotko kokeilla? :)

             

(*kaupallinen linkki)