Ai, googlasitko sinäkin, miten seitankinkku kypsennetään? Tulit oikeaan paikkaan! Vönerin jouluvarras tuli jäädäkseen meidän joulupöytäämme. Jos mietit, maistuuko seitanpaisti siis kinkulta, vastaus on ei. Sellaista makumaailmaa voisi tavoitella esimerkiksi soijaleikkeleillä. Vartaan maku ja koostumus ovat todellakin enemmän “paistimaisia”, mutta päädyin silti kypsentämään paistin klassisella sinappihunnulla, joka yhdistetään yleensä kinkunpaistoon. Varaathan aikaa valmistamiseen 1,5 plus sen ajan, kun uuni lämpiää.

Seitankinkku (Vöner jouluvarras) sinappikuorrutteella

Vöner-varras (1kg)

0,5 dl kasvirasvaa

0,5-1 dl sinappia

1 dl korppujauhoja

Pane uuni kuumenemaan 200 asteiseksi, älä käytä kiertoilmaa. Ota varras pahvipakkauksesta, poista molemmat muovikerrokset ja aseta seitan paistoastiaan folion päälle. Mittaa folio niin, että vartaan voi kääriä siihen kokonaan. Voitele sitten vartaan pinta paksusti pehmeällä kasvirasvalla. Kääri Vöner-jouluvarras folioon ja paista folion sisällä tunti uunin keskitasolla. Paistoajan puolivälissä käännä varras ympäri (eli alapuoli päälle).

Kuorruttamisen voi tehdä kuumalle vartaalle tai vartaan voi paistaa vaikka tarjoilua edeltävänä päivänä ja kuorruttaa vasta hetki ennen tarjoilua. Käännä joka tapauksessa Vöner-jouluvarras vielä kertaalleen ympäri ennen folion avaamista. Ota varras foliosta ja kuorruta sinapilla sekä korppujauhoilla. Laita kypsä, kuorrutettu Vöner vielä uuniin 200 asteeseen 10-15 minuutiksi kunnes pinta on hieman ruskistunut. Anna vartaan levätä hetki ennen kuin viipaloit sen.

Kilon paistista riitti syötävää monelle ruokailulle ja lopulta paloittelin loput vielä pakastimeen. Ajattelin käyttää palat joko hernekeiton seassa tai pyttipannussa. Paisti on lihaa täyttävämpää, joten yhdelle ruokailulle riitti tuo kuvan kaksi siivua. Kastikkeeksi äitini teki ruskeaa kastiketta, johon lorautin kuohukermaa, minkä jälkeen maustoin kastikkeen vielä ruokalusikallisella joulusinappia. Sinappia kun ei voi olla liikaa minun lautasellani.

Psst! Alkuperäinen ohje on täältä. 🐽