*PR-NÄYTE OTAVA/WSOY/TAMMI

Lapsena parhaat joululahjat olivat kovia, nyt aikuisena alan olla hieman eri mieltä. Varsinkin eräs lahjatyyppi ilahduttaa vuodesta toiseen erityisen paljon tällaista introverttiä lukutoukkaa. Kirjalahjat ovat lähellä sydäntäni, sillä yhdistän ne rauhoittumiseen, konvehtirasiaan ja hiljaisuuteen. Omaan hetkeen kotoisan, mutta yllättävän kuluttavan jouluhälinän keskellä. Tästä listasta löydät 4 + 4 kirjavinkkiä niin aikuisille kuin lapsillekin, jos pukinkonttiin on vielä kovat paketit hankkimatta. Arvaa muuten mitä? Tajusin listan kirjoitettuani, että jokainen kirja näistä on kotimaisen kirjailijan tai kirjailijaduon tuotos. Hyvä Suomi!

Vuoden 2022 parhaat kirjat:

Kirjavinkit aikuisille

*Kuolema Kulosaaressa (Laura Andersson) on Lili Loimola ratkaisee -sarjan avauskirja ja hitsi, millainen kirja se onkaan! En tiedä, mitä oikein kirjalta odotin, mutta nykyaikaan sijoittuvista teoksista pitävänä hämmästyksekseni ihastuinkin sotavuosien jälkeisen ajan Helsinkiin ja sen ajankohtaisiin ilmiöihin. Ystävistäni Polka Dots -blogia vuosia kirjoittanut Jonna rakastaisi tätä kirjaa. Vaikka kirja on kokonaisuutena kevyt, esimerkiksi homoseksuaalisuutta ja siihen liittyvää stigmaa käsiteltiin kirjassa todella kauniisti. Tämä dekkari on hyvän mielen kirja eikä mässäile rikoksilla ja niiden yksityiskohdilla liikaa.

Lisää liksaa! Itsensätyöllistäjän tsemppikirja parempiin palkkioihin (Rosanna Maria, Sanna Wallenius) tuntuu tällä hetkellä hyvin ajankohtaiselta teokselta, kun elätän itseäni freelancer-projekteilla etsiessäni unelmien ansiotyötä. Meidän suunnilleen 30-40 -vuotiaiden keskuudessa kirjan aiheet ovat päivittäisiä ja osittain tuttja. Vaikka olen itse suurta kohderyhmää, suosittelisin kirjaa myös itseään etsiville nuorille. Varsinkin 21-vuotiaan, Evertime-nimellä rap-musiikkia tuottavan Eeti Erätulen, jonka tuottaman biisi päätyi Amerikan Biilboard-albumilistalle top10 biisien joukkoon, tarina on uskomaton. Keskenään hyvin erilaisten yrittäjätarinoiden (mm. Saimi Hoyer, Marja Hintikka ja Jenni Häyrinen) lisäksi kirja koostuu hyvin konkreettisista neuvoista ja vinkeistä, kuinka yrittäjyydestä saa kaiken irti eikä mitään oleellista jää huomioimatta. Eniten kiitosta annan selkeästä YEL-aiheen avaamisesta sekä verovähennysvinkeistä.

Hildur (Satu Rämö) on saattaa olla vuoden dekkari. Hitto, ehkä jopa tämän vuosikymmenen! Sen verran rakastettava Islanti on tapahtumapaikkana kirjan henkilöistä puhumattakaan. Tunnelma on kirjoissa synkkä, mutta Suomessa talvea viettävä ihminen ei sellaista hätkähdä. Tuttu juttu, olo on oikeastaan aika kotoisa. Henkilöhahmojen yksityiskohdat ja tarinan kulun vaivattomuus imaisevat mukaan hetkessä. Kuulithan jo, että kirjaan on tulossa jatkoa? En malta odottaa, että tapaan islantilaisen Hildurin ja suomalaisen Jakobin uudelleen.

Leinikkimekko (Eppu Nuotio) on jokaisen etu-Töölöläisen luettava. Julistan nyt näin, sillä kirja suorastaan vilisee tuttuja paikkoja, katuja ja taloja. Kun oman kodin ympäristössä alkaa tapahtua hurjia, ei aina ole ihan varma, missä todellisuudessa elää. Vaikka kirjassa itse rikos on tapahtunut jo vuosikymmeniä sitten, kirjan tunnelma aiheuttaa silti sen, että kadulla tulee vilkuiltua ympärilleen hieman aiempaa enemmän. Onko juuri tuolla naapurilla pahat mielessä? Jututin kukkakeppiostoksilla lähikukkakauppani Cawellin tuttuja myyjiä kirjasta, sillä kauppa on aika isossakin roolissa tässä kirjassa. Oli kutkuttava löytää kirjasta tuttuja ihmisiä oikeasta elämästä. Kirjaa ei ole postauksen kuvissa, sillä kuuntelin tämän äänikirjana.

Kirjavinkit lapsille

*Paavali Pattinen, supernolo supersankari (Hannele Lampela) suorastaan lumosi lapseni. Luimme kirjan junassa matkalla pappalaan, minkä jälkeen kuuntelimme sen äänikirjana. Mitä sitten? Luimme kirjan vielä toiseen kertaan! Ehkä ajatus siitä, että oma suku olisi supersankarisukua ihastutti poikaa tai ehkä se oli pääpahis, joka oli lastenkirjaan yllättävän pelottava niin, ettei tuntunut siltä, että nyt luetaan lastenkirjaa. Tutustu myös saman kirjailijan Prinsessa Pikkiriikki -sarjaan, jos kiinnostavat henkilöhahmot houkuttavat.

*Yökoulu & järkyttävä jättizombi (Paula Noronen) on Yökoulu-sarjan kymmenes kirja, mutta se toimii itsenäisenä teoksenakin. Konseptina yökoulu on koululaiselle kutkuttava, sillä tämän koulun oppilaat ovat ihmissusia, vampyyreja ja kaikenlaisia eläviä kuolleita. Pelottavia sarjan kirjat eivät kuitenkaan ole, vaan niissä korostuu hauskuus ja oivaltavuus. Pitkässä kirjasarjassa on se hyvä puoli, että jos kirjan maailmaan ihastuu, siellä voi viettää aikaa monen teoksen ajan.

*Täysin hulluja satuja (Paula Noronen, Minna Kivelä) eli kirja, jonka olemme kuunnelleet ja lukeneet kymmeniä kertoja. Jep, jälleen Norosen teos. Suosittelen lähes aina fyysisiä kirjoja, koska niistä kirjailija saa ansaitsemansa palkkion, mutta nyt on ihan pakko sanoa, että Eero Ritala on hulluja satuja -kirjasarjan lukijana puhdasta kultaa. Kukaan ei eläydy vauvojen, kakkakikkareen, oravaveljesten ja muiden hahmojen mielenmaisemiin niin täydellisesti. Lue myös ykkösosa Hulluja satuja! Ja jes, ensi vuonna on tulossa taas jatkoa, kun Hurjan hulluja satuja ilmestyy.

Hello, Ruby! -kirjat (Linda Liukas) ovat niin nerokkaita, etten voi suositella niistä vain yhtä, vaan suosittelen koko sarjaa. Kirjoja on muistaakseni ilmestynyt viisi ja ne keskittyvät tarinoihin, joista jokainen avaa omalla tavallaan koodaamisen ja tietokoneiden maailmaa lapselle. Miten käyttäytyy lumileopardi tai robotti? Entä kuinka pingviinin ajatusmaailma toimii? Kirjat ovat hauskoja myös aikuisille, kun niitä voi peilata tosielämään. Vaikka uusin Ruby ilmestyi jo vuonna 2021, vinkkaan näistä silti, sillä aihe on hyvin pinnalla. Lue myös edellinen postaukseni Ruby-kirjasta ja ota talteen kirjavinkit 5-vuotiaalle.

Löytyykö listalta omaa suosikkiasi? Ja pitäisikö perustaa Paula Norosen lastenkirjoille fanikerho? 📚