PRESSIMATKA / TALLINK SILJA & VISIT STOCKHOLM

Täältä pesee vinkkejä risteilylle Tukholmaan! Siis sekä laivamatkalle että maihin. Edellisestä risteilystäni on jo hetki aikaa, joten kulkiessani pitkin Silja Symphonyn promenadea, kun aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta kattoikkunan läpi, käsikarvani nousivat pystyyn jännityksestä ja sydämeni hakkasi. Se tosin saattoi olla edelleen koronan jälkioireita, se pirulainen ei ole vieläkään irrottanut täysin otettaan kehostani. Mutta hiljalleen kesää kohti olo alkaa olla normaalimpi ja olo toiveikas tulevaisuuden suhteen. Ehkä jo pian voin treenata täysillä ja alan voida paremmin myös henkisesti. Mutta nyt, lähde mukaani risteilylle Tukholmaan ja nappaa talteen parhaat matkavinkit!

Vinkit laivalle:

1. Satsaa ylelliseen Commodore-hyttiin.

Ai miksi? Jo se, että hytissä on huomattavasti isompi suihku kuin tavallisissa hyteissä, tuntuu ihan luksukselta. Silja Symphonylla Commodore-hyteissä on parivuode (vuoteet saa erilleen) ja sohva, josta saa lisävuoteen 1-2 lapselle. Hytin hintaan sisältyy virvokkeita sekä Bon Vivant -erikoisaamiainen tai hyttiin toimitettuna suppeampi mannermainen aamiainen. Osassa hyteistä on myös parveke, mutta sellaista en ole koskaan kokenut.

Superiso plussa on erillinen, hytin avainkortilla aukeavan oven takaa löytyvän käytävän päässä oleva Commodore lounge -osasto, jossa on oma baari sekä sauna(!). Tarjolla on iltapäivästä iltaan asti hytin hintaan kuuluvaa pikkupurtavaa kuten croissantteja, suolaisia wrappeja sekä herkullisia konvehteja. Lisäksi tarjoillaan kahvia ja teetä sekä luettavaksi sanoma- ja aikakauslehtiä. Tämä on must have matkalla lasten kanssa, kun verensokeri droppaa ja ruokailuun on vielä aikaa.

2. Maista Grande Buffetin uutuudet kuten koukuttava mätitahnavoi ja skagen-hodarit.

Ehkäpä eniten koko laivareissusta tahdon hehkuttaa uusia herkkuruokia Grande Buffet -ravintolassa. Mainitsemisen arvoinen teema buffetissa on myös “Smörgåsbord” sekä huomattavasti laajempi valikoima vegeherkkuja. Jos muistan oikein, jopa 30% ruokatilauksista on vegaanisia ruokia. Ihanan korkea prosentti! Joskus Iltalehden kommenttiosiota lukiessa meinaa jo mennä usko ihmisiin. Ei sillä, että jokaisen pitäisi alkaa kylmiltään vegaaniksi tänään, mutta jos suurin osa ihmisistä vaihtaisi edes muutaman ruoan viikossa kasviperäiseen, saataisiin jo näkyvää muutosta aikaiseksi.

Ja hei, lastenpöydässä on mieletön suklaaputous ja lisäksi pehmiskone. Innostuin jotenkin ihan täysin makeista tarjottavista, vaikka suolaisetkin olivat herkullisia. Enemmän kuvia suolaisista tarjottavista löydät esimerkiksi Tiian postauksesta.

 

3. Älä aliarvioi laivan omia viinejä.

Tunnustan, etten koskaan ajatellut laivaviinien valintaprosessin olevan niin tarkka. Valikoimasta löytyy peräti viisi nimikkoviiniä (punaviini, valkoviini, roseeviini, kuohuviini ja samppanja) sekä kaksi nimikko-olutta (vaalea ja tumma), jotka on kaikki valittu eurooppalaisilta tuottajilta. Viinit ja oluet ovat saatavilla kaikilla Tallinkin ja Silja Linen laivoilla toukokuun alusta alkaen seuraavan kahden vuoden ajan.

4. Nauti hyvästä seurasta ja sano epäröimättä “KYLLÄ!”, kun ystäväsi ehdottavat jotakin.

Suostu ainakin hyttibileisiin, vielä yhteen drinkkiin, kuvaussessioon auringonlaskun aikaan kannella, hauskaan yhteiskuvaan, jaettuun jälkiruokaan, keskiyön show’hun yökerhossa ja ostamaan se unelmien laukku, jota kuolasit jo edellisellä risteilyllä. Ja kyllä, on lähes aina hyvä idea ostaa kotiin laivan samppanjaa. Omina seuralaisinani tällä pressimatkalla olivat mm. Tiia ja Minna (kuvassa alla) sekä Heli ja Juri.

5. Matkaa ajassa taaksepäin makunystyjen ja musiikin avulla.

Siljan hauskalla tavalla nostalginen 65-vuotisjuhladrinkki oli inkiväärinen ja raikas, vaikka odotin jotakin ällömakeaa. Eli iloinen yllätys siis! Sitä oli hyvä maistella eturivissä samalla, kun Scandinavian Dancers ja Eveliina Määttä viihdyttivät yleisöä lavalla. Mikä uskomaton ääni tuolla naisella onkaan. Esityksiä oli kahden illan aikana neljä ja ne olivat kaikki erilaisia, mutta yhtä viihdyttäviä.

6. Kokeile mimosaa ja aamiaismuffinia Bon Vivantin erikoisaamiaisella.

Ravintolan aamiaisvalikoima on laadukas ja todella hyvä, mutta älä unohda, että voit tilata myös lämpimiä ruokia kuten munakokkelia, pannukakkuja tai näitä jumalaisia muffineja aamiaistasi täydentämään. Marimekon mukista tarjoillun aamukahvin sijaan voit pyytää aamulatten ja kyllä, sen saa tietysti myös kauramaidolla. Aamiainen saa lisäpisteitä myös rauhallisesta tunnelmastaan ja siitä, että aamiaisen saa pyydettäessä omaan hyttiin.

Vinkit Tukholmaan:

7. Napsi kuvia Paradox Museumissa ja hämmästytä ystäviäsi.

Sergelin torin tuntumasta löytyy vaikka mitä kivaa ja ihmeellistä. Aloitimme kierroksen modernista museosta, jossa oma kamera tai älypuhelin on osa elämystä. Nurkkauksissa ei tunnu olevan mitään järkeä, mutta kun sinne lisätään ihminen ja valokuva otetaan juuri tietysti kulmasta, on lopputulos ällistyttävä. Esimerkkiä  “ylösalaisinhuoneessa” näyttää hurjilla käsivoimilla varustettu Sivumaku-blogin Jani Kinnunen. Hiffaatko, miten kuva on tehty ja otettu?

8. Sukella Avicii Experienceen ja löydä sisäinen fanisi.

En ole koskaan ollut Avicii-fani, mutta kierrettyäni aivan Paradox Museumin vierestä löytyvän näyttelyn, päätin katsoa tästä nuoresta lahjakkuudesta tehdyn dokumentin pian ja kuunnella enemmän Avicii-musaa. Hyytävintä oli nähdä pojan lapsuudenhuoneesta tehty kopio, joka olisi voinut olla kenen tahansa tutun lapsen huone sarjakuvalehtineen ja pelikonsoleineen. Vain 28-vuotiaana kuollut tähti teki ihmisiin todellakin vaikutuksen, se suorastaan huokui näyttelyn faniseiniltä ja keikkataltioinneista.

9. Koe Fat Cat Brasserien makumaailma.

Osoitteesta Sergels torg 12 (eli ihan edellisten näyttelyiden ja museoiden vierestä) löydät urbaanin ravintolan, jonka sisustus on aivan ihana. Myös iso terassi, josta en tajunnut ottaa kuvia, oli kiehtova. Nyt sanon ihan rehellisesti, että lihansyöjien pääruuat olivat kasvisruokia parempia, vaikka maut olivatkin todella hyviä lihattomissa annoksissa. Annoksen proteiineissa vaan olisi parantamisen varaa, sillä selleri ei ihan vastaa lihakimpaletta täyttävyydeltä. Jos ennen laivan lähtöä on aikaa, suuntaa vielä esimerkiksi Rosendalin puutarhaan puistokahveille.

10. Tutustu Bon Vivant -ravintolassa tarjoiltaviin upeisiin annoksiin.

À la carte -listan lisäksi Bon Vivantista saa totutusti myös ammattilaisten suunnittelemat neljän ruokalajin Menu Nordic- ja Menu Nordic Vegan -menukokonaisuudet. Jos et jaksa syödä koko menua, kokeile edes sitruksiset kampasimpukat tai vegaaninen kesäsalaatti, jonka “halloumijuusto” on niin aidon makuista, että tarkistin vielä saaneeni salaatin, jossa ei ole eläinperäisiä tuotteita. Kyllä ruotsissa osataan tehdä niin maidollisia kuin maidottomiakin juustoja. En tiedä, mikä vegaanijulistuspostaus tästä alkaa muodostua. En siis itse ole vegaani, mutta en syö lihaa tai kanaa ja syön maitotuotteita ja munia mahdollisimman vähän.

Näiden kuvien ja vinkkien myötä oli mahtavaa palata muutaman viikon taakse risteilytunnelmiin. Toivottavasti pääsen taas pian rentoutumaan hyvässä seurassa. Seuraavaksi tahtoisin viedä risteilylle poikani tai ystäväni. Tai ehkä jopa molemmat samalla kerralla. Ei huono idea! Ja sellaiselle matkallehan Commodore-hytti olisi vähintäänkin täydellinen meidän poppoolle.

Joko risteilyjalka vipattaa? Tutustu Siljan kesäristeilyihin TÄÄLLÄ! ⛴