Ihottumakuulumisia on kyselty ja vihdoin ehdin kirjoitella tilannekatsauksen. Suunympärysihottuma eli POD räjähti riesakseni salakavalasti kesän aikana. En heti keksinyt syyllistä, mutta epäilin mm. seuraavia tekijöitä:

  • lisääntynyt salillakäynti ja sitä kautta usein hikisellä treenipyyhkeellä kasvojen ihon hankaaminen useita kertoja treenin aikana
  • lisäravinteet eli vitamiinit, superfoodsekoitukset ja muut jauheet, joita söin päivittäin
  • luonnonkosmetiikkamerkki, johon muutama kuukausi sitten vaihdoin tutusta ja turvallisesta merkistä
  • imetyksen lopettamisen ja kuukautisten palaamisen aiheuttamat hormonimuutokset

Koska en halunnut heti ihotautilääkärille hakemaan sikahintaista antibioottikuuria, joka saattaisi kaiken lisäksi olla turha, päätin antaa itselleni kuukauden aikaa tehdä salapoliisityötä ihoni kanssa ja kokeilla eliminoimalla, mikä ihottumaan saattaisi vaikuttaa. Olin lukenut, että suunympärysihottuman laukaisijan poistaminen ei kaikilla ole parantanut ihottumaa, mutta halusin kokeilla, sillä hyviäkin kokemuksia oli. Muistelin, että ainakin E-vitamiini aiheutti minulle teininä finnejä. Siitä sain idean jättää vitamiinit vähäksi aikaa pois. Samoin erään kosmetiikkamerkin testaaminen alkoi epäilyttävästi samoihin aikoihin kuin ihottumani paheni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuinkas sitten kävikään? Lopetin kaikkien ravintolisien ja vitamiinien syömisen sekä luonnonkosmetiikan käyttämisen. Muutaman päivän ajan ihottuma oli ja pysyi. Olin käymässä vanhempieni luona ja mietin kosmetologiäidilleni ääneen, millä ihmeellä uskaltaisin puhdistaa ja kosteuttaa ihoni. Hän ehdotti “jotain ihan perus niveaa” ja minä otin sen kirjaimellisesti. Äidilläni oli valkoisessa purkissa kasvoille, vartalolle ja käsille sopivaa NIVEA-voidetta, jota hieroin kostutetulle iholleni ja poistin meikit vanulappujen avulla. Muutaman päivän päästä, kun pahimmat näpyt tuntuivat haalistuneen, uskalsin kokeilla ihonpuhdistukseen saman merkin puhdistusmaitoa. Ihoni jatkoi paranemistaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Palattuani kotiin ostin vielä purkin sinistä klassikkovoidetta, sillä tuo valkoisessa purkissa oleva voide ei riittänyt poskipäideni iholle, vaan posket kuivuivat. Nappasin kaupasta myös purkin toisenlaista puhdistusainetta, sillä en osaa käyttää suihkussa puhdistusmaitoa, vaan tykkään, että siellä on joko vaahtoa tai voidetta. Näillä neljällä tuotteella hoidan nyt ihoani ja ihottuma on rauhoittunut. Kasvovettä en ole uskaltanut käyttää. Meikkituotteita en vaihtanut missään välissä, joten ne tuskin aiheuttivat ihottumaa. Syyllinen taisi olla joko Mossa-sarjasta tai jokin lisäravinnepillereistä, joita käytin. Kokeilen nyt palauttaa ravinteet yksi kerrallaan eli en osta enää monivitamiineja, vaan kaikki erikseen, jotta näen heti, mikä minulle ei sovi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luonnonkosmetiikan pariin tahtoisin vielä parata, mutta tuota epäilemääni Mossa-sarjaa en enää käytä. Ehkä myöhemmin voin hiljalleen lisätä rutiiniini esimerkiksi Jurliquen yönaamion tai kasvosuihkeen, sillä ne ovat aina sopineet minulle. NIVEA Creme tosin käy kasvonaamiostakin, mutta kasvosuihkeita on jotenkin ikävä. Tämä keino ei välttämättä muita muita ihottuman kanssa taistelevia, mutta ehkä tämä antaa toivoa siitä, että apua voi löytyä läheltä ja nopeasti. Laskeskelin, että sain ihottumani katoamaan lähes täysin suunnilleen viikossa, koska osasin hyvällä tuurilla poistaa elämästäni juuri oikeat asiat ja löysin tilalle paremmat. Täysin kunnossa ihoni ei ole, sillä nenänpieleni ovat edelleen punertavat, mutta sellaiset ne ovat olleet melkein aina. Ihan ihmeparantumisen mittakaavaan en siis NIVEA-hoidollani päässyt! :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Psst! Ihoni tilannehan paheni vielä edellisen blogiavatumiseni jälkeen. Alla olevassa kuvassa POD on postausta seuraavana päivänä ja arvatkaapa mitä? Kuvassa ihottuma loistaa noin pahana ja iho oikein hehkuu punaisuuttaan meikkivoiteen läpi. Siksi siis tämän postauksen kuvat oli käsitelty haaleiksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA