Tervetuloa vihdoinkin tänne Olivian puolelle. Uusi osoitteeni on http://olivialehti.fi/moumou, mutta illasta alkaen myös http://moumou.fi ohjaa tänne. Aivan kuten lupasin. Aloitetaan uuden blogin päivittäminen tärkeillä ohjeilla, kuinka yksisarvinen kannattaa paloitella ja mehustaa niin, että siitä riittää juotavaa koko perheelle. 

   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

dry fruit pulp

Vitsi vitsi. Oli pakko höpöttää omiaan, kun tuo kuitumössö on niin värikästä ja mehustaminen tuntuu olevan nyt erityisen trendikästä. Olen mehustanut satunnaisesti, mutta viime aikoina konetta on tullut käytettyä normaalia tiheämmin, kun ohjeita hyviin makuyhdistelmiin jaellaan niin naistenlehdissä kuin netissäkin. Jo ihan perinteinen appelsiinimehu on herkullista, mutta kun alkaa mehustaa useampia hedelmiä sekaisin ja lisää joukkoon vielä vihanneksia ja mausteita, aukeaa aivan uusi makujen maailma. Kotitekoisen mehun jälkeen kaupan valmismehut maistuvat laimeilta ja keinotekoisilta. Ärsyttävää, kun en ole keksinyt tuolle kuivalle kuitumassalle mitään käyttöä. Harmittaa heittää pois värikästä, mutta mautonta tavaraa. Vein mehuinnostukseni vuoden ensimmäisellä viikolla satunnaisnautiskelusta vielä astetta pidemmälle, sillä rakastan kokeilla kaikkea uutta ja omituista. Kokeilin kolmen päivän ajan kotitekoista paastoa nimeltä mehupaasto.

Kirjoittelin mehupaastojaksolla päivittäin fiiliksiäni ylös, koska olin lukenut, että olo ei välttämättä ole heti hyvä, vaan paastolla voi jopa oksettaa tai tulla erilaisia särkyjä, jotka kuuluvat puhdistautumiseen. Ennen paastojaksoa söin muutaman päivän kevyemmin ja päivän ennen mehupaastoa söin ruokani smoothiemuodossa, jotta elimistö tottuisi nestemäisempään ravintoon. Join kolmen päivän ajan pelkästään mehuja ja söin kasvislientä. En laskenut ravintoarvoja tai energiapitoisuuksia, vaan join mehuja päivässä sen verran, että olo oli kylläinen. Suositeltu mehumäärä on 2,5-3 litraa, minkä lisäksi vettä tulisi juoda suunnilleen 2 litraa. Myös sokeroimaton kookosvesi oli sallittua juotavaa ja käytinkin sitä yhdessä mehussa pohjamakuna. Detox-teellä pidin itseni lämpimänä ensimmäisinä päivinä, kun oli kylmä.

detox fruits

porkkanamehu

Kolmen päivän mehupaasto:

  1. mehupaastopäivänä särki päätä, väsytti ja oli kylmä. Tosin todettakoon, että olo ei ollut yhtä vetämätön kuin edellispäivänä, jona join smoothieita. Minä, joka en koskaan nuku päiväunia, nukuin sellaiset vahingossa, kun en vaan jaksanut pysyä hereillä.
  2. päivä sujui kiukutellessa. Lihaksiin sattui ja väsytti. Olo oli kuitenkin jo huomattavasti parempi ja parani entisestään, kun tajusin juoda enemmän vettä.
  3. päivänä olo oli jo normaali. Masu murisi kerran, mutta muuten oli oma itseni. Energinen, hyväntuulinen enkä lainkaan nälkäinen.

tuoremehut

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koko kokeilujakson aikana en tuntenut kunnolla nälkää, mikä oli positiivista. Sivuvaikutuksina mehupaasto toi palelemista ja väsymystä ensimmäisille päiville, myös tunteet olivat pinnassa. Kolmantena päivänä oli niin hyvä fiilis, että suunnittelin jo hetken jatkavani seuraavaan paastomittaan eli viiteen päivään tai jopa kymmeneen. En kuitenkaan jatkanut, sillä eräs paaston negatiivinen puoli alkoi nostaa päätään. Raaka-aineisiin kuluu aika hurja summa, kun elelee mehuilla. Hyvinä puolina paastosta voisin ynnätä, että turvotus katosi, elimistö puhdistui (en mene yksityiskohtiin, mutta ihan konkreettisin todistein) ja paasto sai arvostamaan jälleen ruokaa kaikessa yksinkertaisuudessaan. Miten hyvältä ensimmäinen kiinteä ruoka mehupaaston jälkeen maistuikaan ja se oli sentään vain avokadon puolikas suolalla ja mustapippurilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

detox

Paaston jälkeen palasin normaalin ruuan pariin hitaasti siirtyen mehuista ensin smoothieihin ja salaattiin. Hiljalleen lisäsin raskaampia ruokia jälleen ruokavaliooni avokadon ja keitettyjen vihannesten muodossa. Palautumiseen meni useampi päivä. Jos aiotte kokeilla paastoa, lukekaa siitä ennen aloittamista. Tämä postaus on vain pintaraapaisu enkä suosittele tämän perusteella aloittamaan paastoa ennen kuin tietää, mihin ryhtyy ja miksi. Minä en esimerkiksi tehnyt lainkaan tyhjennystä enkä olisi ilman asiaan perehtymystä tajunnut jättää kahvia pois ruokavaliostani. Myös tupakka ja alkoholi on unohdettava jo hyvissä ajoin ennen paastoa. Alkoholittomien mehujuomien ja jopa mocktailien (eli muka-coktailien) reseptejä on tulossa blogiin myöhemmin tammikuun aikana, jos joku kaipailee sellaisia. Samat makuyhdistelmät toimivat toki myös smoothieissa, jos ei ole oikein “mehuihmisiä”. :)

Edit: Lisäsin linkin mocktail-postaukseen.