Voihan syvä huokaus. Mieheni, joka aikanaan vain päätti kärsivänsä laktoosi-intoleranssista, mihin meikäläisellä kesti turhan monta kuukautta tottua, onkin nykyään (jälleen oman analyysinsä seurauksena) gluteiiniton. Olin jo parin päivän ajan himoinnut pitaleipiä, mutta näin suoraan sanoen en jaksanut lähteä metsästämään jostakin supermarketista pitaleipiin sopivia jauhoja. Kun mies ilmoitti lähtevänsä käymään kotona, kaivon salamana vehnäjauhot esiin ja laitoin uunin päälle. Oikeastihan pitaleipiin suositellaan käytettäväksi durumjauhoja, mutta tämä laiskiainen ei niin vaan osta kuiva-ainekaappeihin jotakin, mitä ei sitten tulekaan jatkossa käytettyä.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pitaleivät

2,5 dl vettä

1 tl suolaa

2rkl oliiivöljyä

1 pss kuivahiivaa

5 dl vehnäjauhoja

Sekoita hieman kädenlämpöistä kuumempaan veteen jauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Lisää suola sekä öljy ja alusta hyvin taikinaksi. Anna taikinan sitten kohota keittiöliinan alla kaksinkertaiseksi.

Jaa kohonnut taikina 8 osaan ja pyörittele ne pulliksi. Kauli pullat mataliksi pyöreiksi pitaleiviksi (halkaisijaiksi sopii n. 15 cm). Omia leipiäni olisi voinut kaulita vielä enemmän ja huolellisemmin, niin epätasaisia niistä tuli. Laita tässä välissä uuni lämpiämään 225 asteeseen. Anna leipien kohota leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Paista n. 12 min. Pitaleivät kohoavat korkeiksi ja saavat pintaansa kauniin värin, kun ne ovat valmiita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Halkaise ja täytä pitaleivät vielä lämpiminä. Minä täytin omani tänään kanalla ja kreikkalaisella maalaissalaatilla, josta jätin tosin mustat kalamataoliivit vahingossa pois. Maustekastikkeeksi valmistin tsatsikia. Ja hyvää oli!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Teema-astiat lunastettu Iittala-kampanjan yhteydessä, leivinliina saatu)