OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Odotettu jäätelökonepostaus on vihdon täällä! En viitsinyt kirjoittaa tätä ennen kuin olen kokeillut kaikki tärkeimmät jäätelökategoriat läpi, joten julkaisu “hieman” viivästyi suunnitellusta. Pahoittelen! Aloitin kotijäätelökokeilut suosikistani eli jogurttijäätelöstä, joka tuntuu nyt olevan suuressa huudossa  kaikkialla. Jogurttijäätelön kanssa piti hieman kikkailla, jotta lopputulos ei ollut liian hapanta tai liian makeaa, mutta ihan nappiin se ei mennyt. Siksi muiden jäätelölajikkeiden jälkeen hinkkasin vielä jogurttijäätelön ohjetta. Suosikkijogurttini, josta tuli aikanaan ihan täydellistä jogurttijäätelöä, on kadonnut kauppojen hyllyiltä eikä vastaavaa löydy enää. Keksin kuitenkin lopulta keinon saavuttaa tuo oikea maku, joten ehkä pääsen vielä ylitse tästä tragediasta.

Jogurttijäätelön jälkeen testasin kevyempää sorbettia ja vielä ns. normaalia jäätelöä. Perusjäätelöstä tein tosn vain kermaversion, joten maitojäätelöohjetta voisin vielä johonkin väliin kokeilla, kun tämä jäätelöyliannostus menee ohi. Testikokeiluni päätin tyylikkäästi rahkapohjaiseen Mojito-jäätelöön, josta tulikin kerralla hitti ystäväpiirissäni. Idean siihen sain itse asiassa smoothiereseptistä. Itse ihastuin eniten näistä kermaiseen vaniljajäätelöön, vaikka normaalisti en niin vaniljasta välitä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jogurttijäätelö

3 dl maustamatonta jogurttia

20 pisaraa nestemäistä makeutusainetta (Hermesetas)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sorbettijäätelö

2 dl mehukeittoa

1 dl marjoja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanilja-kermajäätelö

1 dl kermaa

2 kananmunan keltuaista

0,5 dl sokeria

vaniljatanko

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa myös kerma vaahdoksi. Sekoita vaahdot keskenään ja kaada seos jäätelökoneeseen. Lisää vielä vaniljatangosta veitsenkärjellinen siemeniä mauksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mojito-jäätelö

1 prk vaniljarahkaa

1 prk ananaspaloja

1/2 limen mehu

1 rkl ruokosokeria

8 mintunlehteä

Jokaista jäätelöä tulee suunnilleen/maksimissaan 3,2 dl, joka on myös nesteen suurpiirteinen tilavuus aloitusvaiheessa. Ohjeiden jäätelöt tehdään aina samalla kaavalla lukuun ottamatta vaniljajäätelöä, jonka valmistusohje on kirjoitettu ylemmäs tähän postaukseen. Muiden jäätelötyyppien kohdalla jäätelömassa, joka on joko valmiiksi nestemäistä ja saatu sellaiseen muotoon tehosekoittimella, lisätään jäätelökoneen kulhoon, laite kytketään päälle ja kun massan koostumus on oikea, jonka saavuttamiseen menee n. 15 minuuttia, kone sammutetaan. Muutaman minuutin päästä, kun jäätelö on jähmettynyt lopulliseen muotoonsa, jäätelö on valmista herkuteltavaksi. Jos tahtoo jäätelön, josta saa palloja, kannattaa valmis jäätelö pakastaa vielä hetkeksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noita antamiani ohjeitahan voi muokata ihan mielensä mukaan. Marjat voi korvata hedelmillä, sorbettiin voi lisätä vaikkapa banaania, vaniljajäätelön voi maustaa ovelasti keksitaikinalla ja jogurttijäätelön happamuus on ihan omista mielihaluista ja eri jogurttilaaduista sekä niiden paksuuksista kiinni. Kermajäätelöstä saa muuten kevyemmän version, jos ostan kermasta korvaa maidolla ja lisää liivatelehden ohjeeseen, mutta onhan tuo kermapommi nyt sen sokerimorkkiksen arvoinen, joka siitä seuraa.

Oma jäätelökoneeni on OBH Nordican pikkuinen jäätelökone, jota myydään sekä vaaleansinisenä että -punaisena. Tilasin laitteen hetken mielijohteesta viime syksynä, kun mietin, mitkä herkut olisivat kevyitä ja sopisivat kuntokuurilleni. Jäätelökone on siitä ihana, että sillä saa aikaiseksi juuri niin kevyttä tai juuri niin kermaisen sokerista jäätelöä kuin vain mielii. Todettuani jäätelökoneen hyödylliseksi keittiökoneeksi, julistan MouFrou-jäätelöbaarin avatuksi ystävilleni! ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Iittalan astiat lunastettu yhteistyökampanjan yhteydessä)