Tzatziki-voileipäkakku
Kävipä eräänä päivänä niin, että työpaikallani sattui vesivahinko. Seuraavan päivän työvuoro peruuntui ja sain yllättäen viikkooni yhden vapaapäivän. Päätin viettää vapaapäiväni rentoutumalla ja laskemalla stressitasojani, mutta koska olin edellisinä päivinä jo raivosiivonnut, vaihdoin stressinlievityskeinoksi ruuanlaiton. Tallentelen usein kirjanmerkkeihin reseptejä, joita aion myöhemmin kokeilla ja tämä herkullinen voileipäkakku oli kummitellut mielessäni painostavasti jo pitkään. Niinpä kipaisin kauppaan ja kokeilin, miten ensimmäinen voileipäkakkuni ikinä onnistuisi. :)
Tzatziki-voileipäkakku
Pohja:
175 g ruisvuokaleipää
75 g voita
Täyte:
4 liivatelehteä
150 g kurkkua
1/2 dl kurkkusalaattia
1/4 dl kapriksia
1 tl sitruunapippuria
1/2 tl jauhettua valkopippuria
1 – 2 valkosipulin kynttä
2 tl juoksevaa hunajaa tai sokeria
400 g Valio pehmeä raejuusto
1 prk vispikermaa
2 rkl sitruunamehua
Koristeluun:
rucolaa
pala (50 g) kurkkua
1 dl valkosipulitäytteisiä oliiveja
1/4 dl kapriksia
Murusta leipä monitoimikoneessa. Lisää voisula ja taputtele leivinpaperille irtopohjavuokaan (Ø sisämitta 22 cm).
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä n. 5 min.
Leikkaa kesäkurpitsa tai kurkku aivan pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ne, kurkkusalaatti, hienonnetut kaprikset, sitruunapippuri, valkopippuri, murskattu valkosipuli, hunaja ja raejuusto. Tungin laiskana ainekset tehosekoittimeen, jolloin täytteestä tuli pehmeä ja tasainen. Vatkaa kerma sähkövatkaimella pehmeäksi vaahdoksi. Itse laitoin muuten epähuomiossa raejuustoa vain puolet neuvotusta määrästä ja sen huomasi kyllä lopputuloksessa. Täytteen koostumus oli himpun löysä, vaikka kakku pysyikin kasassa.
Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne sitten kiehuvan kuumaan sitruunamehuun. Sekoita liivateseos raejuustoseokseen. Lisää viimeisenä vatkattu kerma. Kaada seos vuokaan. Peitä kelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai jopa yli yön.
Hienonna veitsellä rucola ja ripottele valmiille kakulle, säästä kuitenkin muutamia kauniita rucolanlehtiä pinnalle koristeeksti. Lisää kurkku- ja oliiviviipaleita sekä kokonaisia kapriksia. Koristele voileipäkakku siten, että jokaiseen leikattavaan palaan tulee kaikkia koristeita. Nauti! :)
(alkuperäinen ohje täältä)
Heli
Iik jätit meidät jännitykseen onnistuiko kakku ja maistuiko se loppujen lopuksi hyvältä! :D
MouMou
HAHA! :D
Voin kertoa, että jos se ei olisi onnistunut, olisin vaan heittänyt sen ulos. Eli tuli hyvää! Suolaisen ystävä arvostaa. :)
Riikka
Tätä on kyllä pakko kokeilla joskus! Tzatziki on mun suosikki, samoin voileipäkakut, mutta niitä ei ikinä jaksa tehdä..
MouMou
Se on NIIN hyvää! <3
JonnaH.
Vaikuttaa herkulliselta, tätä on pakko kokeilla! :P
MouMou
On muuten ihan sairaan hyvää! :)
sirpa
Vitsi, että näyttää herkulta! Voittaisikohan tuolla tien miehen sydämeen? :-)
MouMou
Väitän, että se on todennäköistä. :)
Irene/Tyyli.com
Oooooh pakkopakkopakko kokeilla!
MouMou
Varoitan, että tähän jää koukkuun. :)
Sonjaa
Oo, onpa kiva resepti! Mä oon mieltänyt voileipäkakun aina vaan sellaiseksi paahtoleivistä kasatuksi kerroskakuksi, mutta voihan se olla eri muodossakin ja aika eri täytteillä :) Täytyy laittaa kokeilulistalle.
MouMou
Niin minäkin! Siksi tämä ehkä kiinnostikin niin. :)
Maija
Tällainen hyydytetty voileipäkakku on hauska vastine perinteiselle kerrosvoileipäkakulle – joka sekään ei maineestaan huolimatta ole vaikea valmistaa. :)
MouMou
Ja se perinteinen maistuu niin herkulta, ettei mitään rajaa. <3
Ruokaa
Varmaan ihan hyvää, mutta ei tällä ole kyllä mitään tekemistä tsatsikin kanssa kun pääraaka-ainekin puuttuu :D
MouMou
Ja kananmunattomia kakkujakaan ei lasketa kakuiksi, koska niistä puuttuu YKSI ainesosa, joka kakkutaikinaan kuuluu? :)
Minna
No vähänkö näyttää ja kuulostaa herkulliselta.. Ja miksen oo tätä aiemmin tajunnu, oon vääntäny tollasia liivatekakkuja ties kuinka monta, mutta aina makeita, ei mulle oo ikinä tullu mieleenkää tehä tollasta suolasta versiota, että kiitos järjettömän hyvästä ideasta, tuohon voi täytteitäki varmaan vaihdella mielen mukaan.. :)
MouMou
Ei mullekaan. Tuli jopa vähän tyhmä olo, kun en itse tätä keksinyt. :)
M
Nyt tähän tämmönen kysymys että jätitkö reunat noihin leipiin vai otitko ne pois?
Iina / MouMou
Muistaakseni (nyt on vain 80 % varma vastaus) jätin reunat. :)
M
Joo, meni ne reunatki hyvin mössöksi joten jätin ne. :) Toinen ongelma iski, vispikermaa purkki. Onkohan se 2dl vai 2,5dl, ostin näköjään molempia ite. :D
Iina / MouMou
Totta! Enkä yhtään muista, millainen purkki se oli! :D