Huomasin viime viikolla ostaneeni banaanitertun alkaneen rusehtaa epäilyttävästi, joten päätin leipoa pitkästä aikaa yhtä lukioaikojen suosikkikakuistani. Tällä kertaa vaan päätin kuorruttaa kyseisen kuivakakun erään sokerihiirimiehen suureksi riemuksi. Kuorrutuksen ohjeen pohjan varastin (itseltäni) teekuppikakkupostauksesta. Banaanin kanssa sopivat kivasti erilaiset mausteet, joten maustoin kuorrutuksen piparkakkutaikinasta tutuilla mausteilla täydentämään kakun makumaailmaa.

Kuorrutettu banaanikakku

Taikina:

kananmuna

1,5 dl sokeria

banaani muussattuna (mahdollisimman pehmeä ja kypsä)

1 tl leivinjauhetta

0,5 tl soodaa

1 tl vanilliinisokeria

4 rkl kermaa

75 g voisulaa

1,5 dl vehnäjauhoja

0,5 tl jauhettua inkivääriä

0,5 tl kanelia

Vuokaan:

margariinia

Kuorrutus:

200 g pehmeää margariinia

5-10 dl tomusokeria (selitys alempana)

0,5 dl kuohukermaa

2 tl piparkakkumaustetta (tai ripaus kanelia, neilikkaa, pomeranssinkuorta ja maustepippuria)

Sekoita leivinjauhe ja sooda jauhoihin ja yhdistä sitten kakkutaikinan aineet järjestyksessä kulhossa. Taikinan tulisi olla kuohkeaa ja aika löysähköä. Voitele ja korppujauhota vuoka, kaada taikina voideltuun irtoreunavuokaan ja paista 175 asteessa suunnilleen tunnin verran. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen sen irroittamista vuuasta.

Kakun maku paranee seuraavaan päivään mennessä, joten ideaalitilanteessa kakku kannattaa syödä vasta leipomisen jälkeisenä päivänä, mutta kuorruttaa leipomispäivänä kakun jäähdyttyä. Kuorrutus valmistetaan sekoittamalla mausteet lämipämään kermaan ja jäähtynyt kerma sitten margariiniin. Tomusokeria listään kunnes koostumus on paksu, mutta levittyvä. Tarvittavan tomusokerin määrä saattaa heitellä monella desilitralla rasvan koostumuksen vuoksi, ystäväni sai nimittäin tuohon kuorrutukseen uppoamaan 10 dl tomusokeria.

Valmiin kuorrutuksen voi joko pursottaa kakulle tai levittää (veitsellä tai lastalla) kakun päälle sekä halutessaan myös sen sivuille. Korostan vielä, että kakun maku paranee huomattavasti, jos makujen antaa tasaantua seuraavaan päivään, mutta ei kukaan ole leipomispäivänä kakkua varsinaisesti kieltäytynyt syömästä. Juomaseuraksi sopii muuten vaikkapa mausteinen chai-latte ja mitä ettei kakun kuorrutustakin voisi maustaa samaisella teellä! :)