Alkukesän raparperikiisseli
Luin aamulla, kuinka Unelias kokki oli keitellyt raparperikiisseliä ja lähdin oitis kaivelemaan pakastimesta viime kesän mansikoita. Raparperipuskia pihastamme löytyy muutamakin, mutta kermaa piti hakea kaupasta asti kermavaahtoa varten. Kiisseli kun tarvitsee minun makuaistieni mielestä aina jotakin pehmeää seurakseen. Vaikka kiiseli on eräs helpoimmista jälkiruuista valmistaa, sitä ei silti tule keiteltyä juuri koskaan. Tehdään nyt ainakin yhden postauksen verran kunniaa tälle retrojälkkärille!:)
Mansikka-raparperikiisseli
n. 3,5 dl ohueksi viipaloitua raparperia
3,5 – 4 dl kylmää vettä
0,5 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja (kukkurallinen)
1 dl vettä
3,5 dl pakastemansikoita (jäisiä)
Kastike:
1 prk vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
(ripaus kanelia)
Mittaa kattilaan raparperinpalat, vesi ja sokeri. Anna kiehua 10 minuutin ajan tai kunnes raparperinpalat ovat alkaneet hieman hajota. Sekoita pienessä kipossa huolellisesti perunajauhot ja kylmä vesi. Siirrä kiisselikeitos sivuun liedeltä, kaada joukkoon perunajauho-vesiseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Jos kiisseli näyttää huomattavan paksulta, tässä vaiheessa voi lisätä vielä vettä. Siirrä kattila takaisin liedelle, anna kiisselin pulpahtaa parin kuplan verran, mutta älä enää keitä tai sekoita sitä, vaan siirrä kattila pois levyltä. Sekoita joukkoon jäiset pakastemansikat.
Vispaa kerma kovaksi vaahdoksi ja mausta sokerilla sekä kanelilla. Nauti kiisseli maustetun kermavaahdon kanssa.
meg
Suosittelen kokeilemaan maustamattoman jogurtin kanssa, on muuten hyvää! Ja passaa ihan välipalaksikin kun on väähn kevyempää. :)
MouMou
Se hapan maku vaan riitelee tuon haluamani pehmeyden kanssa jogurtissa.:)
Q
nam! voiskin kokeilla ite tehä joku päivä kiisseliä. Oon nyt pari kertaa kaupasta ostanu ja eilen mietin että hmm mistäköhän täältä saisin terveellisintä kiisseliä, ja niin no, ehkä just vaik ite tekemällä :D ei toi vaikeeta voi olla :-D
MouMou
Ei se olekaan! Ja sokerinkin voi jättää pois, jos ei tahdo sellaisia kiisseliinsä.:)
Cole
Äidin kasvimaalla,
raparperin alla,
sammakolla koti oli kultainen.
Alla ruohomatto,
päällä lehtikatto,
hirsiseinä vihreä ja punainen.
o/
MouMou
AAW!<3
Saraseeeni
Piti lukea monta kertaa tuo ohje, kun kyttäsin, missä vaiheessa ne mansikat laitettaan. Vähän vissiin pompin rivejä, kun meni niin kauan, että kohta osui silmään. Ai minäkö malttamaton? Never. Tätä voisi kyllä melkein illasta tehdä! : )
MouMou
Mulla oli aamulla ihan sama juttu!:D Mutta tosiaan, tulee kiva kiisseli, kun mansikat ovat kokonaisina ja mehevinä mukana.
Epe
Omnomnom, kippeenä olon ajan parasta oli kaupan omena-raparperimehukeitto – tuskin maltan oottaa että pääsen keittelemään tuoreesta raparperista ja mansikoista kiisseliä <3
MouMou
Mehukeitot on kyllä ihan parhaita! Ne käy niin moneen.:)
Sanni
Ai vitsi miten hyvältä tuo kiisseli näyttää! <3 Ja todellakin kiisseli kaipaa kermavaahtoa tai muuta vastaavaa seuraksi! Lupaan tehdä tätä heti, kun saan urakan nimeltä "macaronleivosten väsääminen kaverin yo-juhliin" valmiiksi! :D Alkaa muuten pakkanen olemaan kohta täynnä jos jonkinvärisiä macaroneja!
MouMou
Mä niin tahtoisin kokeilla niitä, mutta mua on peloteltu liikaa! Jos siis satut löytämään täydellisen ohjeen, saa vinkata.:)
Sanni
Olen itse lukenut nyt varmaan 20 tuntia blogeja ja muita sivustoja macaronien salaisuuksista ja itse olen nyt tullut siihen tulokseen, että ei tuo mitään avaruustiedettä ole, mutta kieltämättä onnistuminen vaatii jonkun verran jippoja ja niksejä. Mutta ei niitä pelätä kannata, ei mitenkään :)
MouMou
Eli pitää vaan tutustua niihin kriittisiin kohtiin etukäteen.:)
HANI
näyttääpä herrkulliselta :P oon vaa niin laiskamatonen etten ikimaailmassa alkaisi tekemään kiisseleitä. olen malttamaton :D
MouMou
Hei, tuohon meni ehkä vartti!:D Sä pysyt siihen!<3
LauraL
Meillä on jo syöty viime kesänä pakastetut mansut :( täytyy tänä kesänä laittaa vähän enemmän pakkaseen.
Kattelin kaupassa valmista raparperi-vanilijakiisseliä, mutta enpä ostanut kun ajattelin tehdä ite, tosin en tiä mistä käyn pihistämässä ne raparperit kun äitillä ne kasvaa niin huonosti. Erikoinen mieliteko tänä keväänä ollu tohon raparperikiisseliin, ei ennen ole ollu :)
MouMou
Kurkkaat vaan komeimman puskan omistavan naapurin ja lupaat maistiaiset valmiista herkusta viittä vartta vastaan. Luulisi kenen vaan heltyvän.:)
essiessi
Voi, nyt tuli ikävä lapsuudenkodin raparperipensaita! Tahtoo, tahtoo! ♥
MouMou
Mä kans mietin, että kun on joskus oma piha, sinne on pakko saada ainakin yksi rapsupuska.:)
Katja
Joskus nuorempana vatkasin raparperikiisseliä keittovaiheessa niin paljon että lopputulos oli paksua räkää :D Täytyypä joku päivä kokeilla oisko sitä jo niin iso ja fiksu että menis paremmin
MouMou
Taisin kokeilla aikanaan köksäntunnilla samaa. Ei tosiaan kovin hyvä idea!:D
Sanna
Nam, tuli kyllä vesi kielelle. Kyllä näin flunssaisena etenkin maistuisi tuollainen herkku. harmi kun ei ole raparperia… :)
MouMou
Äh, flunssassa tekee aina mieli kaikkea hyvää, mutta on kamalaa, jos ei herkkuja löydy kotoa. Eihän kipeänä jaksa edes lähteä kauppaan!:D
Elina
Ooo, tuli ihan kesäpäivät mummolassa mieleen. Kellarin rappusissa hyllyssä oli hyvin usein punaisessa Primavera-emalikattilassa maailman parasta mansikka-raparperikiisseliä. Mums! <3
MouMou
Oi!<3 Olen muuten tällä hetkellä ihastunut yhteen emalikattilaan. Kiitos muistutuksesta, että käyn taas kaupassa kuolaamassa sitä.:)