Katkarapuleipä
Lentokentälle mennessäni metsästän aina käsiini yhden asian – katkarapuleivän. Sitä ei ole kasattu ihan viralliseksi Toast Skageniksi, mutta samoja makuja siitä löytää. (Monissa reseptiversioissa paahdetulla) vaalealla leivällä pitää olla katkarapuja, majoneesia, keitettyä kanamunaa ja sitruunalohko. Kaikki sen päälle tillistä ja ranskankermasta ruohosipulisilppuun on sitten plussaa. Tämä olkoon siis minun variaationi klassisesta katkarapuleivästä.
Katkarapuleipä
vehnäpaahtoleipä
tammenlehväsalaattia
puolikas kovaksi keitetty muna
kourallinen kuorittuja katkarapuja
sitruunalohko
iso ruokalusikallinen majoneesia
Kasaa katkarapuleipä niin, että asetat leipäviipaleen päälle alimmaiseksi salaatinlehtiä. Tähän väliin tulee ensimmäinen huomautus, sillä suuri osa ihmisistä leikkaa leivästä reunat pois, mutta allekirjoittaneen mielestä leipä on pilalla, jos siitä poistaa parhaan osan. Ja sitten jatketaan.
Tarpeen mukaan valutetut katkaravut kasataan salaatinlehden päälle, jotta leipä ei vetisty heti. Niiden viereen puristetaan majoneesia. Pestyä sitruunankuorta ripotellaan sen päälle. Luulin pursotettavan majoneesin olevan jäykempää, mutta tällaiseen liruun katkat ja sitruunankuori olisi ollut melkein nätimpi sekoittaa mukaan. Mutta ei se ulkonäkö, vaan se maku. Keitetty kanamuna siivutetaan katkarapujen viereen leivän kulmaan. Valmis herkku koristellaan vielä sitruunalohkolla, jonka mehun voi puristaa ennen herkuttelua rapujen päälle. Nam!:)
Psst! Pakko korostaa, että tuo salaattilajike on siis reunoilta punertavaa ja keskeltä vihreää. Sitä ei vaan nyt näistä kuvista näe. Ei tarvitse aloittaa samanlaista väittelyä kuin keltaisista vadelmista aikanaan!:D
Natalie
Aaah mun herkkua just toi!! Ja sama täällä, aina lentokentällä tai sit myöskin laivalla ollessani, otan katkarapuleivän! :)
MouMou
Samikset! Noissa vaan on sitä jotakin.:)
Natalie
Hahaha nyt muuten muistui mieleen yks tahmea muisto katkarapuleivästä… :D Olin stockan kahvilassa lounasaikaan, eli ihan täpötäynnä, ja olin jo piiitkän himonnut heidän katkarapuleipiä mutta kun ne on aika hintavia en ollut ennen vielä semmosen ostanut.. No nyt sitten päätettiin kaverin kanssa mennä koulun jälkeen stockalle herkuttelemaan, ostin sen leivän ja kun istutaan siellä täpötäydessä kahvilassa yritän puristaa sitruunalohkareen leivänpäälle mutta mitä tapahtuukaan… koko hemmetin sitruuna räjähtää naamani ja arvaa oliko tahmea naama sen jälkeen?? :D Oli kivan näköset ripset ja kulmakarvat, haha aika geelimäiset!
Kiitos tästä postauksesta muistui tämä ihana katkarapuvoileipä-incidentti mieleeni :D Arvaa vaan jos revettiin kaverin kanssa siellä :D
MouMou
EIKÄ! Mulle on käynyt tuo sama appelsiinilohkon kanssa. Ehkä siksikin kammoan appelsiineja nykyään, kun tuntuu, että niillä on jotakin mua vastaan!:D
Hesit
Tiedänpä nyt mitä meillä huomenna syödään.. :D Minä tiiraan kahviloissakin millaista katkarapuleipää olis tarjolla, mikään ei vaan ole niin hyvää! (Kerran katkisleivän majoneesi oli tungettu täyteen chiliä, ei toiminut!)
MouMou
Niissä on kyllä isot erot. Esimerkiksi ne, joissa majoneesi on erillisenä, maistuvat musta tuplasti paremmilta kuin ne, joissa on katka-majomössöä.:)
Tiina
Näyttääpäs hyvältä. Nauratti tuo vadelmakeskustelu. :D
MouMou
Joskus näissä kommenttibokseissa lähtee homma ihan käsistä. Ja aihe voi olla juurikin noin tärkeä!:D
Pippuri
Katkarapuleivät ei kyllä osu lähelle sydäntäni (ok, myönnetään en ole eläissäni katkarapua maistanut), mutta tuolle vadelmakeskustelulle sytyn kyllä suuresti :D
MouMou
Mulla kesti 20 vuotta lämmetä katkaravuille eli täälläkin vasta opetellaan.:)
Pippuri
Eli ehkä vielä jonain päivänä täälläkin..! Ok, kahvia maistoin ensimmäisen kerran elämässäni vähän aikaa sitten ja se mahdollinen rakkaustarina tuli kyllä tiensä päähän saman tien! :D
MouMou
Mutta se on hyvä tiedostaa heti, ettei tuhlaa väärään tyyppiin aikaa, kun etsii “sitä oikeaa”.;)
Cerp
Eikä! Oon missannu ton vattukeskustelun täysin, vaikka oon seurannu sun blogias ihan mielettömän pitkään :D Mun lapsuudenkodin pihalla kasvoi nuita muutama pensas ja tykkäsin niistä enemmän kuin normivadelmista, ne on vähäsen pehmeämmän makuisia. Pihalla kasvoi hetken aikaa boysenmarjoja (nomnom) mutta ne eivät selvinneet kesän yli :( Kun omakotitalomme myytiin, jäivät myös puskat sinne, vaikka salaa olisin halunnut ottaa ne muuttokuormaan mukaan! :D
MouMou
Samoja tunteita täällä. Vanhemmilla on muutto edessä ja mun suurin huoli on, miten uuden talon pihasta saa yhtä ihanan kuin nykyisestä, jota on kasvatettu vuosikymmeniä omenapuineen ja vattupuskineen.:/
Cerp
Ei siihen lapsuudenkodin lopulliseen menettämiseen taida ikinä tottua, tuntuu vielä viiden vuoden ja oman kämpän hommaamisen jälkeenkin kamalalta ajatella ventovieraita ihmisiä itselle aiemmin niin tärkeässä paikassa :( Pitää vaan ajatella positiivisesti, kenties itselläkin joskus on punainen tupa ja perunamaa (ja miljoona puskaa keltaisia vattuja) :)
MouMou
Se on kyllä outo ja epätodellinen ajatus. Mutta pitää ajatella, että uudesta tulee parempi.:)
jenni
HAHA! Luin ohjeesta “kourallinen kuolleita katkarapuja” :DDDD Joo, lähdenkin tästä sitten nukkumaan….
MouMou
Voi ei!:D Tai siis hyvä, elävillä versioilla tuo olisi jo eläinrääkkäystä…
Viivitys
Nam! Katkarapuleipä on laivareissun klassikko! Nykyään se on myös IKEA-klassikko :oD! En syö lihapullia, niin tulee monesti valkatuksi katkisleipä. Ja jälkkäriksi Daim-kakkua :oP.. Tässähän tulee nälkä!
MouMou
Totta muuten, sieltähän näitä saa!<3
Tasha
Ei helvetti, keltasia vadelmia! :D
MouMou
Joo… Tai siis värjäsin punaiset keltaisiksi johtaakseni ihmisiä harhaan.:/
m
katkarapuleipä ja -salaatti ovat kyllä parasta ruokaa! haa muistan ton vadelmakeskustelun :D kattelin kyllä itekki et mitäs salaattia tollanen ruskee on…
MouMou
No mä mietin, että nyt on se hetki, kun voin parilla lauseella välttää taistelun!:D
leenama
Tätä voisikon kokeilla! Mä teen katkarapuleipiä lämpöisinä. Sekoitan paksun valkokastikkeen sekaan pakastekatkarapuja ja tilliä sekä valkopippuria sekä hiukan muskottipähkinää ja tarvittaessa suolaa. Sit tuo kastike katkarapuineen laitetaan paahtoleipien päälle ja siihen päälle juustoraastetta. Hetkeksi uuniin et juusto sulaa ja hiukan ruskistuu. Sit nautitaan salaatin kanssa NAM!!! Kokeile ihmeessä!
MouMou
Nam! Nyt kuulostaa kyllä hyvältä. Pistetään talteen.:)
nasu86
mä niin haluaisin tuon leivän :) mä rakastan katkiksia!
MouMou
Mäkin opettelen kyllä kokkaamaan niistä enemmän.:)
Sonjaa
Mun lemppariostos (silloin kun haluaa suolaista) kahvilasta tms on myös katkarapuvoileipä :) Ei kyllä tuu kovin usein ostettua, varmaan pari vuotta edellisestä koska oon niin pihi :) Nyt kyllä tekee mieli tehdä… Ei muuten ollu aikasemmin tullut mieleen, että voihan niitä tehdä itsekin :D
Hih, muistan sen keskustenlun keltaisista vadelmista :D
MouMou
Ei minullekaan niin, mutta sitten näin tuon majoneespurkin, jonka kyljessä on vielä katkakuva ja päätin yrittää.:)
IraCassandra
Nammm, vähintään yks tollanen on pakko saada laivalla ollessa! <3
MouMou
Vähintään, mm… Mieluiten yksi tunnin välein.;)
Kati
Miten tollanen leipä sit syödään? Siis että otetaanko siitä noita kaikkia osioita samaan aikaan haarukkaan, kun ne on eripuolilla leipää eikä päällekkäin vai millai? :D
MouMou
Haarukalla ja veitsellä on helpoin. Ja itse tykkään niin, että otan vähän kaikkea mukaan samaan suupalaan.:)