On jälleen vuosittaisen nälkäpäiväkeräyksen aika. Tänä vuonna se toteutetaan 15.-17.9. eli lahjoituksia voi tehdä jo tänään. Ulkona voi törmätä joihinkin noin 20 000 lipaskerääjästä, mutta puhelimitse, netissä tai ihan tilisiirrollakin pystyy auttamaan. Usein unohtuu, että jo se eurokin auttaa eli pienimmätkin lahjoitukset otetaan riemulla vastaan.

Itse lähdin lähestymään nälkäpäivää ravinnon kautta. Kun ulkona syömisen sijaan tekee ruuan itse ja vielä edullisista raaka-aineista, voi säästää rahaa ja sen säästyneen rahan voi lahjoittaa sitä enemmän tarvitsevalle. Tämän kaalipiirakan alkuperäisen ohjeen löydät tältä sivulta. Minun versiostani tuli vielä puoli promillea alkuperäistä edullisempi, koska jätin osan mausteista laittamatta. Pihinä ja laiskana tyttönä kun en yhden reseptin vuoksi lähde kauppaan maustehyllylle.

Nälkäpäivästä ja lahjoittamisesta voi lukea lisää osoitteesta Nälkäpäivä.fi.

Nälkäpäivän kaalipiirakka

Pohja:

5 dl vehnäjauhoja

2,5 dl sämpyläjauhoja

2 tl leivinjauhetta

400 g margariinia

1 prk (250 g) maitorahkaa

Täyte:

1 kg kaalia

2 rkl juoksevaa margariinia

2 isoa sipulia

1½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

½ dl siirappia

2 rkl etikkaa

Pinnalle:

kananmunaa

Laita uuni lämpiämään. Suikaloi kaali ja silppua sipuli. Laita juokseva margariini pataan ja lisää sipulisilppu mukaan. Kuullota hetki sipulisilppua ja lisää mukaan suikaloitu kaali. Lisää mausteet ja siirappi sekä etikka. Maista, että kaaliseoksessa on kunnolla makua, sillä kuoresta tulee aika mieto. Anna hautua, niin että kaali on kypsää ja neste haihtunut.

Sekoita jauhot ja leivinjauhe, sekä lisää margariini. Sekoita hyvin ja lisää lopuksi rahka. Kauli taikinasta pohjalevy leivinpaperin päällä ja siirrä se uunivuokaan. Lisää kaalitäyte. Kaulitse leivinpaperin päällä kansilevy ja nosta piirakan päälle. Sulje reunat ja voitele kananmunalla ja pistele vielä haarukalla.

Paista n. 175-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, vähempikin riittää. Pinnan väriä seuraamalla tietää, kun piirakka on kypsä. Nauti esimerkiksi puolukkasurvoksen kanssa. Tällä ohjeella tulee aika iso piirakka. Tein itse puolikkaan ohjeen ja sillä täyttyi tuo kuvan lasinen vuoka (halkaisija n. 23 cm).

Lisää nälkäpäiväreseptejä löydätte tältä sivustolta. Ohjeiden punaisena lankana on, että näiden reseptien pohjana on käytetty ruoka-aineita, jotka löytyvät läheltä meitä. Herkullista ja helppoa lähiruokaa nautiskelemalla voi säästää pitkän pennin ja säästöthän voi antaa niitä tarvitseville esimerkiksi nälkäpäiväkeräyksessä. Asiaa voi miettiä siltäkin kannalta, että jos Suomessa tapahtuisi jotakin katastrofaalista, kotimaiset ravinteikkaat raaka-aineet voisivat toimia meidän suomalaisten ruoka-avun perustana. Kannattaa siis arvostaa sitä, että sattui syntymään Suomeen.

Nyt käsi sydämelle. Voisitteko te olla tämän muutaman päivän aikana niin ihania ihmisiä, että lahjoittaisitte keräykseen vähän rahaa? Edes sen yhden euron verran. Jos voisitte, suuri kiitos siitä.:)