Rasvainen postaus
Millä saada iho paremmaksi? Entä aineenvaihdunta tehokkaammaksi? Entä mikä olisi hyvää luomukosteusvoidetta tai hiustenhoitoainetta? Pääsisikö hilseestä jotenkin eroon? Entä mikä toimisi iholle hellävaraisena deodoranttina? Jos kiinnostuit, lue toki pidemmälle. Vastaus näihin kaikkiin kysymyksiin löytyy tästä toivepostauksista. Nyt keskitytään hetki rasvoihin.
Kerroin tässä postauksessa rasvahappokuurin auttaneen ihoni kuntoa huomattavasti. Ennen söin mitä sattuu ja se näkyi ihossani. En juonut tarpeeksi vettä päivän mittaa ja välttelin kaikki rasvoja, koska se oli helppoa ja luulin sen tekevän hyvää. Rasvojen hyviä puolia en edes miettinyt, oli helpompi jättää ne syömättä ja valita rasvaton vaihtoehto. Onneksi koin herätyksen kun siloposkeni alkoivat puskea näppylää. Superfood-kurssi ja naistenlehtien jutut vakuuttivat minut lopulta ja aloin lisätä rasvankäyttöä.
Tällä hetkellä napsin kalaöljykapseleita sekä syön paljon rasvaa ihan öljymuodossa, mutta sen lisäksi nautiskelen myös rasvapitoisia raaka-aineita. Kalaöljykapseleita omista kahta eri merkkiä. Lysit osti minulle äitini ja Elivot sain blogin kautta. Näitä suositellaan otettavaksi kaksi päivässä, mutta koska olen kohentanut ruokavaliotani, otan vain yhden kapselin joka aamu. Lisäksi annoksen puolittamalla välttää todennäköisesti sen yrjöttävänmakuisen kalaöljyröyhtäyksen, joka tulee n. tunnin sisään, jos napsii kaksi kapselia kerralla.
Ruokavalioni muuttui rasvaisemmaksi, kun aloin ostella enemmän pähkinöitä ja otin tavoitteeksi syödä useammin kalaa. Eli sama tarina, mitä kuulee terveystiedontunneilla ja lukee kaikista naistenlehdistä. Ja kaikkialta muualta. Tuttujen hyven rasvahappojen lähteiden lisäksi aloin lisätä aamusmoothiejuomiini kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä. Tämä on vain henkilökohtainen mielipiteeni, mutta monessa ruuassa kuustumuskin on maun lisäksi parempi, kun seassa on edes vähän rasvaa. En suosittele mitään äärilaitamuutosta, sillä rasvasta saa kyllä edelleen runsaasti kaloreita. Paras on siis jättää herkut pois ja nauttia ne päivän tarvitut kalorit herkullisista ja terveellisistä ruuista.
Alla eräs välipalani ihan vaikka esimerkiksi eli oliivileipää, lohta, salaattia, herneenversoja, öljyä ja seesaminsiemeniä. Leivästä voidaan tietysti väitellä, mutta keskitytään nyt niihin rasvoihin. Kukin hiilihydrailee tavallaan eikä kaikesta herkusta saa luopua.;)
Rasvapitoisen ruuan lisäksi nautiskelen öljyjä sellaisinaan. Se tarkoittaa, että käytän öljyjä mm. salaatinkastikkeina ja tietysti siihen touhuun sopivia öljyjä lähes aina paistamiseen. Mitään massiivista öljyvertailua en tässä suorita, kunhan luettelen, mitä omasta keittiöstäni löytyy.
Oliiviöljyn makua olen oppinut rakastamaan vasta vähän aikaa sitten. Tunteeni tätä öljyä kohtaa muuttuivat kertaheitolla eräänä päivänä kun tajusin, että vihaamisen sijaan pidän nykyään oliiveista. Tai oikeastaan melkein rakastan niitä. Kylmäpuristettua oliiviöljyä käytän pääasiallisesti balsamiviinietikan kanssa salaatinkastikkeena ja leipoessani leipää tuomaan taikinaan makua. Tietysti tätäkin voi käyttää hiuksiin ja iholle, mutta siihen touhuun minulla on tuo seuraava purnukka.
Kylmäpuristettu kookosöljy taas on ratkaisu kaikkiin postauksen alun kysymyksiin. Tämä öljy on kiinteää huoneenlämmössä, mutta ulkonäöstä ei kannata hämääntyä. Tätäkin syön mielelläni maun vuoksi, varsinkin smoothieissa pieni kookosvivahde on aivan ihana lisä. Tämä öljy on siis herkullista, mutta sen lisäksi se kosteuttaa ulkoisesti, on monikäyttöistä eikä minulla ole siitä mitään pahaa sanottavaa. Paitsi ehkä se, että tämän herkun nauttimista ei kannata aloittaa rysäyksellä vaan vaikkapa teelusikallisella päivässä. Voi muuten mennä masu sekaisin.;)
Avokadoöljy (lisää täällä) Minulla on tätä kylmäpuristettua herkkua sekä normaalina että sitruunasena versiona ja pääasiallisesti käytän tätä ruuassa. Eräs paheeni on syödä tonnikalaa sitruunaöljyllä ihan sellaisenaan. Aivan törkeän hyvää!
Tällainen rasvapaketti. Toivottavasti saitte hyödyllistä tietoa ja ehkäpä löysitte muutaman uuden tuttavuudenkin postauksestani. Korostan vielä, että nämä kokemukset ovat omiani, ellen toisin mainitse. Ihmisen elimistö on kuitenkin yksilöllinen, vaikka tietyt perusjutut toimivat kaikilla. Kannattaa siis kuunnella omaa kehoa ja kokeilla kärsivällisesti, mitkä rasvat sopivat omaan ruokavalioon ja omalle iholle.
Nykyään höösätään muun ruokakriiseilyn ohella (oikeasti, lopettakaa se) paljon siitä, että ihmisiä on opetettu “väärin” syömään omega-3-happoja, kun tärkeämpää olisi niiden suhde omega-6-happoihin. Kuulostaa hankalalta, joten en ole sen enempää alkanut asiasta stressata. Minulla, ihollani ja elimistölläni on hyvä ihan näin.:)
Stiina
Hyvä rasvaherätyspostaus! Täytyykin kiinnittää enemmän huomiota taas rasvoihin..
Mä oon syönyt ennen innolla oliiviöljyä, kunnes syskyllä tuli stoppi sillekin hommalle. Nimittäin syksyllä tutustuimme ihmisen anatomiaan, tutkimalla oikeaa vainajaa ja se haju on täsmälleen sama (mun mielestä) kuin oliiviöljyssä. Samana päivänä kun kotiuduin ruumiinavaussalista lorautin salaatin päälle oliiviöljyä, ja siihen se salaatti jäi.
Mä oon yrittänyt päästä tästä ongelmasta yli ja aika ajoin kokeillut avata sitä oliiviöljypulloa, mutta ei sieltä se haju taas puskee päälle! :D
Mutta onneksi sain muita rasvavinkkejä nyt, jos vaikka joku noista muista ei toisi säilöttyä ruumista mieleen ;)
Toivottavasti en nyt traumatisoinut muita lukijoita niin paljoa, että oliiviöljyn käyttö Suomessa romahtaa täysin :P
MouMou
Voi ei! Nuo assosiaatiot johonkin hajuun ovat kyllä kamalia, mulle on käynyt parin ruoka-aineen kans tuollainen stoppi myös.:/
Ja jos vaan kookos on suosikkilistalla makuna tai tuoksuna, niin tuota kookosöljyä kannattaa kokeilla!<3
HannaHoo
Mulla aina särähtää korvaan tuo tonnikala. Tonnikala on erittäin uhanalainen, ja vaikka herkullinen, niin mun ruokalistalta täysin boikotissa. Purkitettua en ole ikinä suostunut syömään, mutta jää sushina ja ihanina tonnikalapihveinäkin syömättä nykyään. Sitäpaitsi, se purkissa oleva saatta olla delfiiniä…
HannaHoo
MouMou
Sen takia se onkin tässä taloudessa nykyään harvinaista herkkua. Harmi sinänsä, sillä se on hyvää.:/ Pakko tunnustaa, että täysin en ole siitä pystynyt luopumaan, vaikka käyttöä vähensinkin silloin aikanaan.
Olga
Suosittelen seuraamaan MSC-logoa kalaostoksilla ollessa:
http://www.wwf.fi/ymparisto/meret_sisavedet/kalastus/msc_sertifikaatti.html
Suomessa tarjolla olevat kalatuotteet, jotka ovat sertifikaatin saaneet:
http://www.msc.org/where-to-buy/msc-labelled-seafood-in-shops-and-restaurants/finland
Logo on tuotteessa näkyvästi esillä ja ainakin Lidlissä myydään MSC-sertifioitua tonnikalaa (pieni purkki, oliiviöljyssä, n. 1,50 €), vaikkei sitä tuossa linkin listassa olekaan. Itse ostan joko sitä tai lähikaupassani myytävää Rainbow’n MSC-sertifioitua tonnikalaa (n. 2 €).
MouMou
Aah, tämä auttoi! Kiitos.:)
Meidän lähikaupan tonnikalamerkkejä ei näköjään hirveösti tuosta listasta löydy. Voisin jatkossa hamstrata ne muualta pidemmälle aikavälille.
Nade
Loisto postaus :) Tärkeintä onkin, että löytää sen itselleen parhaan ruokavalion. Oon kans huomannu, että paras tapa kosteuttaa ihoa on nimenomaan sisäisesti. Kookosöljy <3 Käytän sitä niinku kaikkeen. (Nim. just lisäsin kookosöljyä puuroni sekaan.)
MouMou
Mun kans tulee heitettyä sitä jo vaikka mihin. Kanawokissakin se pieni kookosvivahde on aivan ihana!:)
Salla
Hei, kiitos ihan mielettömästi tästä postauksesta! Sain vinkkejä omaankin ruokavalioon ja nyt pitää ehdottomasti marssia kauppaan ostamaan rasvoja :)
MouMou
Eipä mitään. Toivottavasti löydät “ne oikeat” rasvat ja tykästyt.:)
bubble
Öljyt on ihania, oon kans ite lisännyt niitä ruokavaliooni. Aloitin parisen vuotta sitten ja oon jatkanut siitä asti. En vois elää ilman pähkinöitä! :) Käytän öljyjä myös hiuksissa ja meikinpuhdistuksessa. Tukassa siis lähinnä naamiontapaisena latvoissa ennen pesua, öljy kosteuttaa ja suojaa sampoon kuivattavalta vaikutukselta. Toki sopii sitten myös kuivaan päänahkaan, kunhan pesee hyvin pois ;)
Oliivi- ja kookosöljy on mun lemppareita, virgineinä tietty ;) Sen sijaan avocadoöljy on tuntematon, laitetaanpa testaukseen! Avocadoja tulee kyllä muuten syötyä paljon smoothieissa. Öljyistä muuten, käsittääkseni ne pitäis AINA säilyttää tummissa lasipulloissa, jotka suojaa niitä valolta. Suomessa vaan monesti öljyt myydään läpinäkyvissä pulloissa, esim. sulla toi oliiviöljy. Mutta tietty jos sitä sitten säilyttää pimeässä kaapissa niin eiköhän se riitä.
MouMou
Mun taas pitäisi kokeilla avocadoa ihan sellaisenaan. Ostin kerran liian raa´an ja sen jälkeen en ole kokeillut.:)
Pullo-ongelma on kyllä vähän kökkö, mutta onneksi tosiaan on kaappitilaa.
Hyvä tuo meikinpuhdistusmuistutus. Jätinpä sen sitten mainitsematta, vaikka kylpyhuoneessa on pullo manteliöljyä siihen tarkoitukseen!<3
Janika
Moikka! Minäkin laitan kookosöljyä aamupalasmoothieen :) Tuli mieleen yksi kysymys myöskin.. Mainitsit, että huoneenlämmössä tuo öljy on kiinteää, mutta täällä Malesiassa ihan juoksevaa, huoneenlämpö hieman eri ;) No siis kuitenkin, kyselisin, että käytätkö siis tuota kookosöljyä ulkoisesti kasvoille/hiuksiin ym. juurikin noin kiinteänä? Olen itse kokeillut juoksevana, mutta on hieman liian “rasvaisen” tuntuista varsinkin kasvoille.
MouMou
Lämmitän sitä pienen (siis todella pienen) määrä käsissäni ja hieron iholle. Hiuksiin käytän juurikin tehohoitona eli en jätä sitä päiväksi, koska se on tosiaan vähän tahmaista. Joskus olen kyllä silitellyt pörröisten hiusteni pinnan sileäksi kookosöljyisillä käsillä ja siihen se toimii.:)
Hauska kyllä ajatella, että sulla tuo on juoksevaa!:D
Janika
Kiitos vastauksesta! Taidanpa laittaa vähän öljyä jääkaappiin, ja ottaa sieltä sitten kun tarvin ulkoisesti. Enemmän tulee sisäisesti sitä käytettyä, just sen ihanan maun takia :)
Minä kanssa olin ihmeissäni, kun luin että huoneenlämmössä muka kiinteää :D Noh, maassa maan tavalla! ;)
MouMou
Haha, niinpä!:D
Heli
Jos tarkennan tuota MouMoun sanomaa, niin kookosöljy on kiinteää n. alle 25 asteen lämpötilassa ja juoksevaa sitä korkeammassa. Malesiassa on aika hankala tosiaan saada muutoin kuin jääkaapissa öljy kiinteäksi, mutta voi sitä käyttää ulkoisestikin juoksevana. Otat vaan pienen tipan kerrallaan :D
MouMou
Toivottavasti sitä myydään siis pulloissa eikä purkeissa siellä. Voin kuvitella, miten hankala tuosta olisi kaataa vähän kerralla!:D
Heli
Hyvä postaus! Kannatan ehdottomasti oman kehon kuuntelemista ravintoasioissa. Kuka ihme keksi, että yksi ruokavalio sopii jokaiselle tallaajalle? Jos vilkaistaan esim. perinteistä kiinalaista ravinto-oppia, tulee ruokailun tasapainoisuus ja yksilöllisyys nopeasti vastaan.
Mua ärsyttää hillittömästi se, että ruoka on nykyään vain hiilareita, proteiinia ja rasvaa ja sitten voidaan inttää niiden oikeasta suhteesta ja syyllistää mitä milloinkin kansan liikakiloista. “Ostakaa kevyttuotteita, niissä ei oo yhtään rasvaa joten ne on tosi terveellisiä ja nää kaksmiljardia lisäainetta on vaan ihan teidän hyväksi kun te haluutte et vesi näyttää kermalta.” Maalaisjärki on virallisesti kadonnut täysin ravintokeskusteluista.
Hitto vie pappani on 90-vuotias eikä oo päivääkään kelaillu saako tarpeeksi protskua tai liikaa rasvaa ja hiilaria ruoasta, syö *OMG* voita päivittäin ja hyvin kulkee, ei oo edes verisuonet tukossa tai ylipainoa. Ei oo eläissään syönyt eineksiä tai juonut limsoja ja ruokavalio koostuu pääasiassa jalostamattomista tuotteista (nojuu, voi ottaa kahvin kanssa yhden Mariannen ;)) ja osaksi vielä oman pellon antimista.
Tulipas avauduttua, pahoittelen :D Ravitsemustiede kiinnostaa kovasti, mutta en ikinä lähtisi opiskelemaan sitä Suomessa, kun olen liian monesta asiasta eri mieltä virallisten suositusten kanssa.
MouMou
“Mua ärsyttää hillittömästi se, että ruoka on nykyään vain hiilareita, proteiinia ja rasvaa ja sitten voidaan inttää niiden oikeasta suhteesta ja syyllistää mitä milloinkin kansan liikakiloista.”
Ihan samaa mieltä! Miksi kaikesta pitää tehdä niin hankalaa, kun moni ihminen kuitenkin on tajunnut sen, että kun kuuntelee vartaloaan, löytää sen ITSELLEEN oikean ruokavalion. Muakin aikanaan kiinnostu ravitsemustiede, mutta tosiaan, eipä enää.:/
H
Kannattaa muistaa, että perimällä on ratkaiseva merkitys siinä, mikä sopii kenellekin. Särähtää siis korviin toi “pappani on 90-vuotias ja syö voita päivttäin”. Se kertoo vaan siitä, että pappasi perimä ei altista häntä versuonitaudeille, ja juu silloin ei haittaa vaikka söis sitä voita päivittäin. Minun äidin tädit söivät myös voita päivittäin ja asuivat maalla, joten eineksiä ei heilläkään syöty. Kummatkin tädit kuolivat kuitenkin sydänkohtaukseen alle 65-vuotiaina.
MouMou
Auts.:/ Onhan se toki geeneissäkin.
Näitä vastaavia tarinoita vaan kuulee niin paljon, ettei osaa enää hahmottaa, mikä on se enemmistön tilanne.
K
Jos olet ajatellut tutustua avokadoon, niin tässä yksi näppärä ja nopea välipalavinkki:
Halkaise (syöntikypsä:D) avokado, poista kivi ja täytä sen jättämät kolot raejuustolla. Naaaam!!! Tosi hyvää!
Toinen vinkki: Raakaa avokadoa karmeampi kokemus lienee ylikypsä avokado…. Eli jos törmäät ruskeisiin kohtiin vihreässä hedelmälihassa, älä vahingossakaan iske niitä suuhusi sillä maku on kuvottavan mätä! Mutta rohkeasti vaan kokeilemaan tuota herkullista terveyspommihedelmää!
Puristustuntumalla varmasti löydät sopivan kypsän avokadon, värikin saa olla mahdollisimman tumma. Tsemppiä! :)
MouMou
Piti juuri kysyä, että mistä tietää, ettei neiti Moukola osta jatkossakin raakoja avokadoja!:D Kiitos siis näistä vinkeistä!<3
Laura
Kookosöljy ostoksille suunnattava ja alettava oikein paneutuu näihin rasva-asioihin. Vähän puolittaiseksi jäänyt ajatukset ja teot tässä asiassa, mutta tämän innostamana täytyykin alkaa etsiä kunnolla niitä itselle sopivia tuotteita!
ps. Nyt ehkäpä minäkin uskaltaisin käydä kaupassa avokado-hyllyllä etsimässä sopivan kypsiä avokadoja :D
MouMou
Kokeillaan yhdessä. Todennäköisesti ainakin toinen meistä onnistuu löytämään kypsän avokadon!:D
hanska
kannattaa kokeilla avokadon “päästä” kypsyyttä, kun se antaa vähän periksi kevyelle painallukselle, se on kypsä. päästä puristamalla ei survo koko hedelmää mustelmille ja siitä muusta vartalosta se on vaikeampi tietää muutenkin :)
MouMou
Ah, eli ei kun puristelemaan!:D
Laura
Täällähän on paljon hyviä vinkkejä avokadojen kypsyydestä.. Sopivan löytymisen todennäköisyyskin kasvoi huomattavasti.. :D
MouMou
Ja hyvä niin. Olisin hyin voinut ryssiä tämänkin touhun.:)
amie89
Omega-6 ja omega-3 rasvahappojen suhteesta hössötettän niin paljon, koska suomalaisesta ruokavaliosta saa moninkymmenkertaisen määrän omega-6 rasvahappoja verratuna omega-3… Siksi kannattaakin nassutella noita omega-3:a sisältäviä lisäravinteita ja jättää se suhteen laskeminen terveystieteilijöiden huoleksi :D
MouMou
Hmm, okei. Mistä niitä kutosia sitten kertyy?:)
MouMou
Ja kukaan ei nyt vetoa siihen, että koska luen kemiaa, mun pitäis tietää. EI PIDÄ!:D
Elina
Hihi, ei pidä. :D Lues tämä:
http://www.hs.fi/ruoka/artikkeli/Rasvam%C3%B6rk%C3%B6+pelottaa/1135264653705
Loisto kolumni, leikkasin sen jääkaappini oveen :D
MouMou
Taitaa päätyä mullekin talteen. Tänks!:)
Heli
Omega 3 on kohtuullisen helposti pilaantuva rasvahappo ja elintarviketeollisuus taas suosii pitkään säilyviä tuotteita, joten omega 3:sta sisältäviä raaka-aineita ei ole edullista käyttää. Myös tuotteiden (esim. öljyjen) jalostus hävittää omega 3:sta.
Lehtivihreässä on paljon Omega 3:sta, esim. sinimailasen iduissa ja pinaatissa on molempia rasvahappoja.
Mä itseasiassa suosin ennemmin rasvahappojen nauttimista ravinnon mukana, kuin lisävalmisteina. Siitä on taas niin monenlaista tutkimustietoa, kuinka hyvin lisäravinnevalmisteista imeytyvät vitamiinit, rasvahapot yms. kehoon. Tarkoitus on kuitenkin alunperin ollut saada kaikki tarvittava ravinnosta.
MouMou
Niinhän se on. Itsekin yleensä luotan siihen ravintoon, mutta nyt tosiaan on tullut syötyä ihan pientä kuuria kapseleiden muodossa.:)
Avocado-nami
Avokadosta sen verran… ei oo väliä vaikka kaupasta ostaakin sellasen suhtkoht kovan avocin. Laita samaan pussiin omena ja odota 2-3pv Kypsyttää hyvin. Jos ostat esim kaksi avokadoa ja toinen on vielä liian kova halkaistessasi sen, odota toisen kanssa vielä päivä. Kokeilemalla oppii. Ja hyvä alkupala on puolikas avo, kuoppa täyteen katkarapuja ja hyvä loraus thousand island-kastiketta.
MouMou
Aah, no tuo kieltämättä helpottaa lisää.:)
Manna
Kiitos kun jaksoit naputella tämän postauksen! :)
Kävin heti tänään ostamassa Sokoksen 3+1-päiviltä tarjouksessa olevan Möllerin kalaöljykapselipurnukan. Tuota kylmäpuristettua kookosöljyäkin täytyy varmaan käydä nappaamassa jostain purkillinen. :)
MouMou
Jee, se on jo hyvä alku!:) Kiva, jos tästä postauksesta on hyötyä ihmisille.
Ansku
Mä ostin kanssa tota kookosöljyä just ja ulkoisesti oon sitä muutaman kerran laittanut. Kiinnostuin, että käytätkö sitä sisäisesti muuten kuin tossa smoothiessa? Voikohan sitä syödä pelkiltään? :D
MouMou
Se tosiaan on aika tymäkkää vatsalle, joten pelkiltään ei ehkä kannata. Ainakaan paljoa.:)
Smoothien lisäksi käytän tuota esim. kanojen paistamiseen, koska kanaruokiin sopii musta kivasti kookos. Onpa tuota joskus tullut lämpimiin kahvijuomiinkin lykättyä. Ja joku neuvoi, että puuroonkin sopii!<3
Olga
Minä käytän kookosöljyä teessä. Sopii mielestäni erityisen hyvin ananas-, appelsiini- ja kookosteen kanssa. :)
MouMou
Oi, tuo ananastee kuulostaa erityisen hyvältä. Tuhannet kiitokset tästä vinkistä!<3
Marja
Höh, mä menin nyt kyllä vähän sekaisin ton Elinan lähettämän kolumnin takia. ;D Minä olen luullut, että auringonkukkaöljy ja rypsiöljy ovat hyviä, mutta nyt sitten sitä auringonkukkaakaan ei kannattaisi käyttää paistamiseen… Eli siis mitä öljyjä kannattaisi laittaa pannulle tuon kookosöljyn lisäksi?
Niin kuin joku jo vinkkasikin, niin kannattaa käyttää öljyjä meikinpoistoon! Itse olen alkanut käyttämään öliiviöljyä ja epäpuhdas ihoni on tykännyt. :)
Kiitos mahtavasta postauksesta! :D
MouMou
No sepä siinä, kun kaikki tieto tuntuu olevan ristiriitaista! Osa boikotoi tuota kookosöljyäkin täysin.:/
Minä paistelen onnellisena tuolla oliiviöljylläkin.:)
MouMou
Tosin Wikipediassa näköjään suurin osa rypsitiedosta on positiivista: http://fi.wikipedia.org/wiki/Rypsiöljy
Heli
Huomaa taas miten hankalaa on saada puolueetonta tietoa kun puhutaan elintarvikkeista :( Monet tutkimuksista on tietyn eturyhmän tukemia ja tulokset sen mukaisia.
Paistaessa oliivi-, rypsi- ja auringonkukkaöljyn rakenne muuttuu. Öljy hapettuu ja siihen muodostuu vapaita radikaaleja ja transrasvoja ja tyydyttyneiden rasvahappojen määrä nousee. Kasviöljyt olisi siis parasta nauttia “sellaisenaan” ilman kuumennusta tai muuta käsittelyä, mutta sitten on taas tutkimuksia, joiden mukaan rypsiöljyä ei kannattaisi syödä ollenkaan. Ota näistä selvää. Täällä englanniksi tietoa rasvoista: http://www.health-report.co.uk/saturated_fats_health_benefits.htm
Kookosöljy on taas sen takia parempi paistamiseen, ettei siinä tapahdu tuota vastaavaa transrasvojen syntyä. Nythän ei siis kannata ostaa marketin hyllystä sitä Cocos-tiiliskiveä, vaan mieluiten samantyyppinen purnukka neitsytkookosöljyä, kuin tuolla MouMoun kuvassa.
MouMou
Joo, ei sitä riisisuklaiden tekemiseen tarkoitettua!:D *hrr* Eikö se olekin vielä kookosrasvaa eikä -öljyä?
Tuo paistojuttu on kyllä inhottava, kun kookosöljy tosiaan maistuu niin, ettei sillä haluaisi oikein aina paistaa, joten välillä on pakko käyttää muuta. Oliivi on mulle se kakkosvaihtoehto, koska se maistuu avokadoöljyä vähemmän enkä viitsi enää hakea rypsipulloa tuonne öljyrivistöön.:)
MouMou
“Huomaa taas miten hankalaa on saada puolueetonta tietoa kun puhutaan elintarvikkeista ”
Piti tuohon vielä sanoa, että niinpä. Ei ole helppo kirjoittaa aiheesta, kun moni luotettava tietolähdekin (en nyt viittaa Wikiin :D) on ristiriidassa keskenään.:/
nede
Tuli mieleen tuosta avokadosta.. Kaupassahan ei myydä kypsiä avokadoja, vaan ne on yleensä kovia ja liian raakoja vielä. Usein sitten se avokado odottelee keittiön pöydällä kypsymistä ja kypsyykin liikaa yhdestä kohtaa, on jo löllöä mömmöä ja toisesta kohtaa vielä kivikova.
Kääri avokado keittiöpyyhkeeseen ja laita päiväksi-pariksi kuiva-ainekaappiin. Siellä se kypsyy tasaisesti mehukkaaksi. (liittyy jotenkin siihen että on kuivassa ja tasaisen lämpimässä paikassa jne)
Tämän vinkin antoi luokkakaverini, joka oli tuskastellut ikuisuuksia ihanien avokadojen kanssa!
MouMou
No johan on kätevää! Eipä tarvitse siis kaupassa juurikaan puristella!:)
Eve
Kiitos tästä huippu hyvästä postauksesta! Tästä lähtien täytyy itsekin alkaa kiinnittämään huomiota enemmän rasvoihin, ja ostaa myös noita kalaöljykapseleita! Oletko huomannut jotain eroa noiden kahden merkin välillä? Entä voiko tuota avokadoöljyä käyttää ihan esimerkiksi kanan ruskistamiseen?
MouMou
Eno le kyllä eroja huomannut. Kapselit näyttävätkin ihan samalta.
Avokadoöljyä voi käyttää ihan normaalisti ruuanlaittoon.:)
Murmeli
Haa! Tämän postauksen innoittamana ostin itsekin noita Elivo-kapseleita, tosin sitä “Kehoa”. Mitään kalanmakuista röyhtäystä en ole kokenut, mutta otan yhden aamulla, yhden illalla…eihän niitä tarvitse kahta putkeen vetää. ;)
MouMou
No joo, ellei ole tällainen blondi!:D
Elina
Niinkuin moni onkin jo suositellut, kannattaa avokadot kypsytellä kunnolla. Raakana niitä ei missään nimessä kannata yrittääkään syömään. Itse kokeilen kyllä kaupassa, mutta kypsät yksilöt on aika harvassa. Laitan raa’at tapaukset kuivakaappiin ihan sellaisenaan, ja parissa päivässä ovat hyvin kypsyneet. Jääkaapissa eivät kypsy!
MouMou
Aah, hyvä tietää!:)
Kevätkeiju
Kiva ett muitakin jotka on vasta äske tykästynyt olivin makuun:)
Öljyt juttu on enempi kuin paikallaan eli tuli ihan tilauksesta kun oon asiaan oikein yrittänyt paneutua.
Sydämestä ja verisuonista kun pitäis pitää hyvää huolta.
Mukavaa että otin asian esille tykkään kovasti tästä:)
MouMou
Niin pitäisi. Onneksi asiasta on nyt paljon juttua vähän joka puolella.:)
V
Mistä olet ton kookosöljyn hankkinut? Ja oliko kalliskin? :)
MouMou
Taisi olla joku luomukauppa, mutta hintaa en muista yhtään.:/