1. ADVENTTIKEITTO: Kurpitsakeitto
Kurpitsapikkelssi on pahaa. Kurpitsapikkelssi on myös ainut ruoka, jossa olen kurpitsaa tähän mennessä syönyt, joten en voi yleistää kurpitsan olevan pahaa. Eikä se tosiaan olekaan, sillä onnistuin improvisoimaan siitä niin uskomattoman herkullisen keiton, että tämä meni jopa suuren rakkauteni tomaattikeiton edelle epävirallisella rakkauslistallani. Keitto on muuten aika nopea valmistaa, mutta kurpitsan tappaminen on aikaavievää puuhaa. Kuoret ovat paksut ja kovat. Suosittelenkin ensin halkaisemaan kurpitsan, sitten kaapimaan siemenet pois, sen jälkeen pilkkomaan kurpitsan isoihin paloihin, jotka lopulta kuoritaan ja pilkotaan pienemmiksi pannulle. Sitten vaan kokeilemaan!
Kurpitsakeitto
1 myskikurpitsa
1 sipuli
1 rkl kookosöljyä
1 rawit-chilipalko
1 tl punaista currytahnaa
1/2 tl valkosipulimurskaa
1/3 tl chili & lime -maustetta (Santa Maria)
1 tl raastettua inkivääriä
1 fond “du chef” (hyytelömuotoinen kasvisliemikuutio)
4 dl vettä
1 tlk kookosmaitoa
Kuullota pilkottu sipuli kookosöljyssä currytahnan kera. Lisää tapettu kurpitsa n. 4 cm x 4 cm paloina. Lisää mukaan loput mausteet. Paista seosta pannulla 15 minuuttia tasaisesti käännellen. Lisää kasvisliemikuutio ja 4 dl vettä. Keitä hiljalleen kannen alla kunnes kurpitsat ovat pehmenneet. Tähän menee suunnilleen 45 minuuttia. Surauta sileäksi sauvasekoittimella, lisää kookosmaito ja nautiskele.
Mira
Siis täytyy sanoa, että tätä oli pakko kokeilla. Ja onneksi kokeilin! OLI NIIN HYVVÄÄ! Äitiki kehu :) Kiitos ohjeesta, tätä tullaan jatkossakin käyttämään!
MouMou
Eikö olekin?! Tuo ei näytä yhtään niin herkulta, mitä on maultaan. :)
pai
Täälläkin oli vähän aikaa sitten ruokalistalla kurpitsaa, mutta tällä kertaa vähän eri sorttia, nimittäin hokkaidokurpitsaa. Saattaisit muuten ilahtua tiedosta, että myskikurpitsan (kuin myös tuon hokkaidokurpitsankin) voi syödä kuorineen, kunhan sen vain pesee ja kypsentää hyvin. Itse aina pesen ja halkaisen kurpitsan, kaavin siemenet pois, paloittelen kurpitsanpuolikkaan pienehköiksi kuutioiksi ja paahdan niitä uunissa puolisen tuntia 200 asteessa. Niistä kuutioista sitten surautan sosekeiton, mutta usein oon laittanut niitä myös esim. salaattiin. Kurpitsanpalat vois kypsentää myös keittämällä, mutta tykkään just siitä paahtamisessa syntyvästä pienestä makeudesta. Ää, nyt alkoi tehdä mieli kurpitsa-kvinoahöttöä! Vieläköhän jostain sais sopivaa kurpitsaa…
MouMou
Ai voi? Tätä pitää kyllä kokeilla! :)