Ihmeellinen piparimudcake ja itsetehty glögi
KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ K-RUOAN KANSSA
Joulu on ihmeellistä aikaa. Silloin vaalea mehu muuttuu glögiksi, vesisade lumisateeksi ja satunnainen parrakas mies kadulla Joulupukiksi. Tähtianis ei ole enää kaunis mauste, joka tarvitaan vain askarteluun, vaan sillä on tärkeä tehtävä. Punakuonoinen poro ei olekaan porukan kummajainen, vaan kokonaisen porolauman johtaja. Vettä en osaa muuttaa viiniksi, mutta taioin perinteisestä mutakakusta jouluisen version muutamaa kikkaa käyttämällä. Samalla tavalla mehusta voi valmistaa itse glögiä, jos kaupan glögi alkaa kyllästyttää. Itsetehty glögi taipuu tummaksi, vaaleaksi, chiliseksi tai jopa inkivääriseksi kuten minun versioni.
Piparimudcake (lue alkuperäinen resepti)
150 g Pirkka voita
200 g taloussuklaata
2.5 dl vehnäjauhoa
1.5 tl leivinjauhetta
0.5 tl Pirkka inkivääriä
0.5 tl pomeranssinkuorta
0.5 tl Pirkka kardemummaa
0.5 tl neilikkaa
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl siirappia
tomusokeria (koristeluun)
Vuoraa iso irtopohjavuoka leivinpaperilla. Voitele ja jauhota vuoan reunat. Sulata rasva miedolla lämmöllä kattilassa. Ota kattila pois liedeltä, lisää paloiteltu suklaa ja sekoita niin pitkään, että suklaa sulaa. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään. Vatkaa sitten huoneenlämpöiset munat, sokeri ja siirappi napakaksi vaahdoksi. Kaada varovasti hieman jäähtynyt suklaa-voiseos muna-sokerivaahdon joukkoon samalla sekoittaen. Sekoita myös jauhoseos taikinaan.
Kaada jumalaiselta tuoksuva kakkumassaseos irtopohjavuokaan ja paista sitä sitten 200 asteessa uunin keskiosassa suunnilleen 20 minuutin ajan. Irrota jäähtynyt kakku vuoasta ja ripottele sen pinnalle tomusokeria. Tarjoa piparimudcake vaniljajäätelön kanssa. Jos mutakakku ei ole tuttu konseptina, kakun sisuksen on tarkoitus olla “raakaa”. Ei ihan valuvaa, mutta sellaista ihanan tahmeaa. Mietin, olisiko kakun keskelle voinut piilottaa jopa kimpaleen raakaa piparkakkutaikinaa, mutta se olisi jo voinut olla lian outoa. Ehkäpä piparkakunmakuiset Dumle-karkit toimisivat yllätyssisuksena?
Glögi on olennainen osa joulua, sillä se on vakiinnuttanut roolinsa joulun ainoana ja oikeana juomana. Aina välillä munatoti saattaa yrittää läpimurtoa, mutta se häviää tälle mausteiselle mehujuomalle. Glögiä voi ostaa valmiina lähes millaisena vaan, jopa sokerittomana. Tänä vuonna valmistan glögin itse, koska tuntuu, että olet jo kokeillut kaikki glögit. Paitsi sen uuden suomalaisen, jossa glögi kohtaa kuohuviini. Nimi taisi olla Glöet. Lue kaikki kotitekoisista glögijuomista ja sovella oma glögijuomareseptisi jo tänä jouluna.
Inkiväärinen glögi (lue alkuperäinen resepti täältä)
5 dl Ginger Ale -virvoitusjuomaa
5 dl kuivaa omenasiideriä
1 dl appelsiinituoremehua
2 kanelitankoa
2 tähtianista
1-2 dl sitruslikööriä
Mittaa kaikki aineet likööriä lukuunottamatta kattilaan. Anna kiehahtaa varoen. Lisää mukaan vielä appelsiininen, makea likööri, jos lapsia ei ole nauttimassa juomasta. Muuten tässä vaiheessa voi ottaa glögiä lapsille sivuun, sillä omenasiiderin alkoholi haihtuu glögin kiehuessa. Tarjoa valmis glögi höyryävänä. Itsetehty glögi oli aivan erilaista kuin valmiit glögit, mutta pidin tästä paljon. Tämä voisi toimia kylmänäkin, jos hapolliset juomat lisäksi jäähtyneeseen ja maustettuun mehuun ihan lopuksi. Pitääpä kokeilla vielä itsetehty glögi kylmänä versiona jääpalojen kanssa tarjoiluna. Samoin glögisangriaa on ihan pakko kokeilla.
Lisää jouluisia tarjottavia löytää uudesta K-Ruoka Joulu -lehdestä, jonka voi lukea netissä tai napata ilmaiseksi K-kaupasta mukaan kauppareissulla! :)
CCNOORA
Apua, kuulostaa niin hyvältä! <3 Taidankin lähettää lomapäivää viettävälle Matille tuon piparimudcaken ohjeen. Jos kotona odottaisi vaikka valmis kakku, kun pääsen töistä kotiin.. ;)
Iina / MouMou
Hei, ei huono idea! Tämän tekeekin vielä nopeasti. Viet vain jäätelöpaketin sitten makukaveriksi! :)