Itsetehty voitaikina ja salaisia leivontaniksejä
KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ K-RUOAN KANSSA
Voitaikina
300 g kylmää Pirkka voita
300 g Pirkka venhäjauhoja
2 dl kylmää vettä
Nypi jauhot ja 1/3 voimäärästä murumaiseksi seokseksi. Sekoita kylmä vesi nopeasti joukkoon. Muotoile tahmeahko taikina kelmun tai muovipussin sisään levyksi. Nosta levy sitten pakastimeen suunnilleen 10 minuutiksi. Kauli taikina noin 30 cm x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Viipaloi kylmä voi juustohöylällä taikinalevyn keskelle neliön muotoon. Taita taikinan nurkat rasvan päälle kirjekuoren tapaan. Ripottele taikinan kummallekin puolelle vähän jauhoja, jotka muuten nekin kannattaa lykätä pienessä pussissa aina pakastimeen taikinan kanssa, ja kauli sitten taikinalevyä ohuemmaksi. Kauli varovasti kulmia kohden, jotta rasva pysyisi sisällä. Pyyhi pois ylimääräiset jauhot ja taita levy kolmeen osaan.
Jauhota taikinalevy ja kauli se ohuemmaksi. Taittele se sitten kolmeen osaan ja kaaviloi. Taita taikina aina vuorotellen eri suuntiin. Taita taikina lopulta vielä kolmeen osaan ja nosta se kelmussa tai muovipussissa pakastimeen noin 15 minuutiksi. Kauli jäähtynyt taikina taas levyksi ja taita tuttuun tapaan kolmeen osaan. Toista taittelu ja kauliminen vielä kahdesti. Paketoi taikina kelmuun viimeisen kerran ja anna sen levätä pakastimessa 15 minuuttia. Kauli valmis taikina kahdessa osassa ohueksi levyksi ja leikkaa siitä paloja veitsellä tai taikinapyörällä. Voit myös ottaa piparkakkumuotilla erilaisia kuvioita.
Minä päädyin tekemään perinteisten makeiden torttujen sijaan suolaisia. Tai olisihan näiden päälle voinut sipaista vaikka tätä herkkutahnaa, mutta eräästä reseptistä bongaamani täyte vei voiton. Alkuperäinen resepti, joka inspiraationani toimi, eli voitaikinavohvelit lohitahnalla on kokeiltava sellaisenaan joskus myöhemmin, kun saan selvitettyä, kenelle olen lainannut aidon 90-luvun vohvelirautani. Huijausversiossani voitelin voitaikinaneliöt kananmunalla ja paistoin ne kypsiksi 250 asteessa kymmenen minuutin ajan ja levitin päälle reiluilla sattumilla siunattua lohitahnaa.
Lohitahna
1 rkl sitruunamehua
1 tl sinappia
1 rkl tuoretta Pirkka-tilliä
suolaa
mustapippuria
200 g Pirkka maustamatonta tuorejuustoa
1 dl Pirkka ranskankermaa
1 pieni punasipuli
150 g Pirkka kylmäsavulohta
muna (taikinaneliöiden voiteluun)
Silppua sipuli, kylmäsavulohi sekä tilli silpuksi. Sekoita kaikki lohitahnan ainekset tahnamaiseksi seokseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Näin tahna on valmis. Lohitahnaneliöt voi koristella vaikkapa tuoreella tillillä kuten minä tein. Tahna säilyy muutaman päivän ajan jääkaapissa tiiviissä purkissa, minä käytin lasipurkkia. Lisää voitaikinapohjaisia reseptejä löytyy vaikka millä mitalla. Tutustu niihin, jos jauhopeukaloa kolottaa! :)
CCNOORA
Tätä täytyy kyllä testata! <3 Ikinä ei ole tullut mieleenikään tehdä voitaikinaa itse, mutta näillä ohjeilla voisin vaikka onnistua… :)
Iina / MouMou
Ei mullakaan ennen tätä haastetta. Ajattelin aina, etten selviäisi siitä! :D
Emmi
Voi kauheeta? Rakastan voitaikinaa, mutta valmistaikinassa on se hyvä puoli, etten tiedä, paljon voita se kätkee sisäänsä:D sitä itse tehdessä varmaan shokeerautuisin tuosta rasvan määrästä… Mutta oli mielenkiintoinen resepti, varsinkin lohitahna on namia, ihan ruisleivälläkin mulle kunnon herkku!! <3__<3
Iina / MouMou
NIINPÄ! Tiedätkö, mietin ihan samaa, kun koetin saada tuota voikasaa kaulittua piiloon! :D
JJ
Ei hyvää iltaa mikä ohje. Sopii tosi hyvän tähän mun juuri aloittamaan kuntokuuriin. Nooh, ehkä kuitenkin annan tälle mahdollisuuden ;)
Iina / MouMou
Voi ei! Sitten on kyllä huono ajoitus! :D
Saara
Kokeiluun! Tai en kyllä jaksa itse tehdä voitaikinaa, mutta muuten loistoidea, ja tuo tahna kuulostaa ja näyttää niiiiin hyvältä. Menee varmaan ruisleivänkin päällä.
Iina / MouMou
Menee! Aivan törkeän hyvin. <3