Bloggaaja vaatekaapinsiivouskurssilla
Huomenta! Joko ehdit keittää aamukahvit? Minä ehdin, sillä kotona on nyt epätavallisen rauhallista. Olen ollut monta päivää pojan kanssa kaksin, koska mieheni on työmatkalla. Hauska huomata, miten kaikki sujuu eri tavalla kaksin, kun pojan ei tarvitse taistella minun huomiostani tai mieheni huomiosta. Meillä pussaillaan joskus salaa ihan vaan siksi, ettei pieni ninja hyökkää väliimme erottamaan meitä.
Arvatkaa muuten mikä on noloa? Yrjötauti vei sen verran turvotusta pois, että vatsani suorastaan litistyi. Kaivoin heti shortsit ja lyhyen paidan kapselikaapistani ylleni. Tunnustan! Nyt tilanne on taas normalisoitunut, kun tahattomat nestedieetin jälkeen vedin sushiöverit suolanhimoissani. Että röyh vaan ja turvaneule kehiin. Toimistollakin tuli jo kuittia, että asun vaaleanpunaisen neuleeni sisällä.
Olen kuluneen viikon aikana osallistunut innoissani ilmaiskurssille, josta tässä postauksessa jo meuhkasin. Tein ensimmäisen tehtävän minuutissa(!), koska olin niin innoissani. En halua spoilata workshopin sisältöä liikaa, mutta voin paljastaa, että epäilykseni kaikkosivat jo ensimmäisessä tehtävässä. Ajattelin, ettei bloggaaja sovi samaan muottiin muiden kurssilaisten kanssa, koska kun kuvaa itseään, vaatii vaatekaapiltaan samalla loputonta muuntautumiskykyä. Minun ajatuksissani siis.
Kun tuli aika jaotella vaatteet niiden käyttöpaikkojen ja -tilanteiden mukaan, ymmärsin heti, että näissä tehtävissä voin huomioda blogityöni, sillä kapselivaatekaappi on todellakin minun orjani enkä minä sen. Merkkasin esimerkiksi TYÖ-kohtaan vaatteiden tuntomerkeiksi “trendikkäät, hauskat, mukavat”, koska työskentelen rennossa startup-ympäritössä. Eikö tämä asu mene juuri siihen kategoriaan?
paita – H&M
laukku – Olympus (saatu)
shortsit – Sonia Rykiel pour H&M
myssy – Myssyfarmi (saatu)
saappaat – vintage
Ei ehkä jäänyt epäselväksi, että tykästyin maksuttomaan workshoppiin kovasti, ja sovimmekin workshopin järjestäjän kanssa, että pääsen yhteistyössä Caps Lookin kanssa 27.11. eli suunnilleen viikon päästä alkavalle, laajemmalle vaatekaappikurssille maksutta. Luvassa on paljon tehtäviä, vaatehuoltoa, talvikapselin kokoamista, rahansäästöniksejä, vertaistukiryhmä ja tutustuminen omaan tyyliin. Myös vaatekaapin siivoaminen ja pakkaaminen matkaa varten käsitellään kurssilla. Niin ja jopa yksilöllistä opastusta on luvassa, mitä odotan erityisesti.
Tuo workshop oli vähän kuin sinkku joltakin bändiltä ja nyt himoitsen koko levyllistä biisejä kuunneltavakseni. Jos kurssi kiinnostaa, koodilla “kapseli” sen hinnasta saa kympin pois 24.11. asti! Kurssin voi ostaa ja alennuksen saada tämän kaupallisen linkin kautta. Jos on tehnyt kurssin tehtävät eikä silti huomaa arjessaan positiivista muutosta kurssin loppuun mennessä, saa rahansa takaisin.
Nyt tuntuu, että tarvitsen “detoxin” kaupallisista jutuista blogissa, joten ensi viikolla postailen enemmän niin sanotusti kevyempää sisältöä. Jotenkin nuo tuotesuositukset, kaupalliset yhteistyöt ja tapahtumaraportaasit kasaantuvat turhan tiheään, vaikka jonossa on kaikenlaista muutakin kivaa ja arkista.
Mutta hei, nauttikaahan sunnuntaista! Niin ja postaustoiveita saa jättää (ja vanhoista toiveista saa muistutella), jos on jotakin mielessä! :)
Henni
Heippa Iina. Millasia olkaimettomia liivejä käytät? Mistä löytyy ne parhaimmat? Olen laittanut merkille, että sinulla on aika usein paitoja, jotka moiset kenties vaatii. Itsellänikään ei ole mikään siroin etumus ja olisi mukava löytää sellaiset liivit jotka pysyvät aloillaan tukevasti, mutta eivät purista tms.
Iina / MouMou
Hmm, H&M ja Calvin Klein. Ovat aika tasan kyllä yhtä hyviä! :)
Peikko-lapsi
Täällä lukija, joka on keikkunut blogisi (ja muiden vanhempien blogien) matkassa vuodesta 2010. Nyt taitaa kuitenkin olla aika sanoa jäähyväiset alkuaikojen muotiblogeille, sillä viimeinenkin aitouden rippunen on tämän Instagram-kikkailun vuoksi kadonnut.
Ymmärrän, että osa bloggaajista on kavereita keskenään ja kommentointi on tällöin hyvinkin luontevaa. Nyt on kuitenkin kyse laajamittaisemmasta toiminnasta, ja seuraajana ei voi olla huomaamatta tätä äkillistä muutosta, kun koko muotiblogimaailman ydinjoukko on muutamassa päivässä innostunut kommentoimaan toisilleen oikein urakalla. Jollain tapaa myös ymmärrän sen “yhteisöllisyyden kaipuun” ja “positiivisen palautteen antamisen”, jolla tätä kommentointivyöryä on selitelty. Olisi vain hieman uskottavampaa, jos kommenteissa olisi oikeasti jotain sisältöä, sillä nyt ne vaikuttavat aivan turhanpäiväisiltä, ainoastaan kommentoinnin vuoksi tehdyiltä. Hymiöiden spämmäys, hengetön hehkutus (kuka uskoo, että esimerkiksi rokahtava bloggaaja kommentoi kollegalleen “Ihku!”) ja tämä tikusta asiaa -meininki vain tökkii ja pahasti. Etenkin, kun moni bloggaajista on vuosikausia jättänyt vastaamatta lukijoiden kommentteihin niin blogissa kuin instassa. Sinä onneksi olet ollut esimerkillisen aktiivinen vastailija, kiitos siitä.
On kuitenkin lukijoiden aliarviointia kieltää, etteikö taustalla olisi kaupalliset intressit. Tuntuu myös aika epäeettiseltä, että tällaisella manipuloinnilla koitetaan saada omia julkaisuja suositummiksi ja saada näkyvyyttä suositelluissa sisällöissä. Olisiko aihetta miettiä, että jos se oma julkaisu ei ilman keplotteluja saa huomiota, että sisältö ei välttämättä herätä aidoissa seuraajissa sen kummempaa reaktiota? Kannattaisiko miettiä, millaisiin julkaisuihin on saanut lukijoilta viestejä ja panostaa jatkossa niihin, jos suosio on noin tärkeätä? Nyt on menty sieltä missä aita on matalin ja lopputulos haiskahtaa hyvinkin feikiltä. Moni bloggaaja (muistaakseni sinäkin?) on haikaillut alkuaikojen mutkattomuuden ja aitouden perään. Se olisikin toivottava kehityssuunta, mutta tämä vie pohjan aivan kaikelta. Vaikea ajatella bloggaaja henkilönä, joka kertoo elämästään ja mielenkiinnon kohteistaan, jos Instagramkin on valjastettu lähinnä tulojen maksimointiin. Tiesithän, että tuollainen kommenttirinki on myös käyttäjäsääntöjen vastainen? Onneksi muutama bloggaaja ei ole tähän lähtenyt niin ei tarvitse aivan kokonaan muuttaa lukutottumuksiaan. Nyt olisi ollut hyvä paikka erottua positiivisesti massasta, mutta näillä mennään ja kiitos näistä vuosista.
Iina / MouMou
Tiedätkö, mulla oli vastaus tähän jo valmiina. Jos vaan olisit tullut kysymään, että hei, mikä tämä kommentoinnin runsaasti kasvanut määrä Instagramissa on, olisin jutellut aiheesta mielelläni. En näe mitään asiallisuutta siitä, että jonkun/joidenkin kimppuun hyökätään ja yritetään dumata toisen vastaukset jo ennen kuin niitä kuulee, koska muka tietää paremmin. Kiitos siis näistä vuosista.
Iina / MouMou
Jos joku on OIKEASTI kiinnostunut tästä aiheesta eikä vaan sormet korvissa hoe “blaa blaa blaa, en kuule sua”, Jennin kommenttiboksissa on vähän pidempi selitys.
Peikko-lapsi
Hei, palasin kurkkaamaan, tavoittiko viestini sinut. Jätin vastaavan kommentin Jenninkin blogiin ja käsitykseni ilmiön taustoista parani hieman. Ymmärrän tuohtumuksesi, sillä viestini kuulosti melko kärkkäältä, vaikkei tarkoituksenani ollut mitenkään hyökätä ketään vastaan. Aihe ärsytti jo valmiiksi, sillä olin muualta lukenut aika ylenkatsovia selittelyjä toiminnalle sekä suoranaista lukijoiden väheksyntää, joka sitten purkautui kommenttiini – pahoittelut siitä. Kuitenkin tuo kommentointi-ilmiö on ollut niin äkillinen ja levinnyt sellaisella volyymilla, että mielestäni seuraajilla ja lukijoilla on oikeus ihmetellä, mitä tapahtuu.
Olisi tietysti ollut fiksua aloittaa keskustelu kysymällä asiasta. Jotenkin tuntuu, että kaupallisuus ja aitous ovat sellaisia teemoja, joiden kanssa blogiskene yhä tasapainoilee ja lukijasta riippuen kelkka saattaa kääntyä melko pienestäkin muutoksesta. Itselleni tämä oli sellainen, sillä monet kommentit rehellisesti sanottuna kalskahtivat teennäisiltä (tämä on siis vain oma mielipiteeni ulkopuolisena seuraajana). Ymmärrän kyllä, että positiivinen kommentointi on helppo keino ilahduttaa muita eikä se ole keneltäkään pois. Silti monessa tällainen toiminta herättää epäilyksiä, etenkin kun yhtälössä on mukana raha ja lukijana miettii, että väkisinkin näkyvyys ja palkkiot korreloivat.
Olen oikeasti kiinnostunut kuulemaan perusteita aiheelle, ja tiedän, että oli virhe julistaa heti kättelyssä, että tässäpä on yksi entinen lukija (näin jälkikäteen tämä hävettää). Jo pelkissä mainospostauksissa ja yhteistyökuvioissa on ollut sen verran sulateltavaa, että tämä todella tuntui omasta mielestäni viimeiseltä askeleelta pois siitä blogikulttuurista, jota aikoinaan aloin seurata. Ymmärrän yhteisöllisyyden kaipuun, mutta tätä kuviota väkisinkin peilaa siihen, mitä maailmalla tapahtuu ja vastaavanlainen toiminta on ollut yksi keino kasvattaa näkyvyyttä. Hieman petyin vastaukseesi, mutta olisin itsekin voinut esittää asiani toisin. Hyvä kuitenkin, että aiheesta keskustellaan. Oma asenteeni hieman lieveni Jennin vastauksen jälkeen, mutta olen yhä jonkin verran skeptinen.
Iina / MouMou
Kiva, kun palasit. Mua nimittäin ihan oikeasti harmitti sun aloitus, vaikka sitä ei ollut tarkoitettu niin hyökkääväksi kuin miltä se täältä alakynnestä tuntui. Ja sillä tarkoitan siis sitä, että kun joillakin palstoilla spekuloidaan ensin kymmeniä sivuja ennen kuin keneltäkään kysytään mitään suoraan, se jotenkin nostaa mun niskakarvani pystyyn. Tai siis tuntuu siltä, ettei ihmisiä edes kiinnosta muuta kuin spekuloida ja naureskella. Pahoittelut siis omastakin reaktiostani.
Vastaan kommenttiisi kohta ajan kanssa!
Iina / MouMou
Alkuperäinen “valmisvastaukseni” olisi ollut se, että huomasimme bloggaajaryhmässä, ettei bloggaajien kuvia löydy aina häshtägeillä ja kaikissa fiideissä meitä ei näy ollenkaan. Siis näin yksinkertaistettuna. Pohdittiin tätä ja päädyttiin yleisemminkin miettimään, miten sitä monesti vain ohittaa tutut bloggaajat Instassa. Minä esimerkiksi ajattelin hassusti, että bloggaajat postaavat seuraajilleen eivätkä niinkään muille bloggaajille. Kommentoin aiemmin bloggaajista vain muutamia tutuimpia (ystäviäni ja satunnaisesti muita). Nousi esille, että muissa maissa bloggaajayhteisöt ovat paljon tsemppaavammat ja kollegoja kommentoidaan Instassa paljon enemmän ja muutenkin vedetään yhtä köyttä eikä tuijoteta omaa napaa/tiliä koko ajan. Ajateltiin sitten lyödä viisaat päämme yhteen ja taistella tuota “shadowbannia” eli fiidistä katoamista vastaan sillä, että seurataan toisiamme aktiivisemmin ja avataan suu useammin Instassa.
No, homma ei mennyt ihan putkeen, joten jatkan vielä vastaustani. Innostuttiin liikaa, huomasin sen itsekin. Aika nopeasti tajuttiin, että mehän postataan jokainen Instaan 1-5 kertaa PÄIVÄSSÄ ja aluksi osa kai yritti kommentoida vähän kaikkea nopeasti. Syntyi niitä typeriä hymiötulvia. Joo, huono idea. Pari päivää jatkettiin tätä meidän hyvää ideaa ja nyt se on ehkä laimentunut (ainakin omalla kohdalla) siihen, että kommentoin enemmän, mutta en ihan kaikkea, mitä tulee vastaan. Sen haluaisin korostaa, vaikka sitä tuskin kukaan uskoo, että tarkoitus ei ollut luoda mitään järjestelmää, jossa kaikki kommentoivat ja tykkäävät heti ihan kaikesta. Osa otti seurantaan bloggaajia ja osa tykkäili/kommentoi, kun oli aikaa ja ehti käydä katsomassa, oliko joku tuttu postannut. Siinä tilanne meidän puolelta yleisesti.
Ja omalta kannalta. Halusin, että ne mun kuvat edes näkyisi ihmisille, jotka niistä ovat kiinnostuneita. Vaikka mua seuraa, ei mun postaamia kuvia välttämättä tule fiidiin, ellei tykkäile tosi aktiivisesti tai tilaa niitä rasittavia päivityksiä. Toisaalta halusin myös, että mulle itselleni näkyisivät ne ihmiset ja kuvat, jotka mua kiinnostaa eikä pelkät Arlan mainokset ja kissavideot. En siis juurikaan ollut kommentoinut muita bloggaajia, joten Insta oletti, etten ole edes kiinnostunut heidän kuvistaan, vaikka olin. Mun ajatuksena on ollut kommentoinnin ja hyvän fiiliksen yleinen kasvattaminen. Oon tässä tän episodin aikana kommentoinut aina kuin mahdollista takaisin ei-bloggaaja seuraajillenikin. Kirjoitan koko ajan vaan pidempiä kommentteja ja huomaan, että muutenkin avaan suuni nyt helpommin somessa.
Joten joo, omalla kohdalla tämä toimi ja oma fiidi näyttää ajankohtaisemmalta, mutta myönnän, että porukkana tämä meni vähän penkin alle liian innokkuuden takia. Tiedän, että ihmisille tuli takuulla mieleen, että tämän taustalla oli raha, mutta voin suoraan sanoa, että saan Instagram-yhteistyöstä sentilleen saman hinnan, vaikka sitä kommentoisi 0 tai 1000 ihmistä. Saan siis maksun kuvasta, en sen seurauksista. Fiidit saatiin kuntoon, mutta mitään seuraajamääräräjähdyksiä ei tullut kenellekään tai muutakaan “huijattua hyötyä”. Moni ihastui uusiin tyyppeihin, mä esimerkiksi ihastuin Didemin tiliin, jota en ollut ennen seurannut ja sain itse muutamasta bloggaajasta juttuseuraa vähän vahingossa, kun huomasin yhteisiä mielenkiinnon kohteita.
Taidan jo vähän toistaa itseäni, mutta nämä pointit halusin tuoda esille. Ilmiö taitaa olla jo matkalla hautaan osan kohdalla, mutta mun kohdalla aukesi hana vähän isommin. Harmittaa, että tästä tuli negatiivinen juttu, koska ei mietitty tätä ihan loppuun asti. Toivottavasti tämä vähän selittää, miksi mentiin ojaan.
Peikko-lapsi
Kiitos vastauksesta! Oli kiva kuulla toisenkin bloggaajan kanta asiaan ja arvostan, että jaksoit paneutua kommenttiini. Ehkä juuri tuo äkillinen ja yhtäkkinen kommentti-into (joka oli joissain tapauksissa aika överiä), sai sivustaseuraajan suhtautumaan tähän kielteisesti. Pahoittelen, että kommenttini aiheutti harmistusta, ei ollut tarkoitus haastaa riitaa eikä lytätä tuota toimintaanne kokonaan. Enkä missään tapauksessa halua, että tämän vuoksi ketään esimerkiksi ilmiannetaan tai yritetään saada vaikeuksiin.
Ja ymmärrän, että Instagramin algoritmi nyppii, tavalliset tallaajatkaan eivät liputa sen puolesta. Eikä kukaan varmasti ajattele, että tuo ristiin kommentointi tuo bloggaajien taskuun mitään valtavia summia (eikä se edes olisi lukijalta pois, vaikka niin kävisikin). On täysin ymmärrettävää, että omalle työlleen haluaa näkyvyyttä. Some on niin ääretön, että jos ei itse tietoisesti seuraa tai saa suosituksia, saattaa moni kiinnostava sisältö hukkua tulvaan.
Kommentointi-näkyvyys-yhtälö herätti paljon epäilyksiä sekin, mutta itselleni viimeinen niitti oli nimenomaan se epäaitous, joka kommenttivyörystä tihkui. Koska blogeja on tullut seurattua pitkään, on bloggaajista muodostunut tietynlainen käsitys. Omalla kohdallani tämä käsitys on ollut positiivinen ja olen nauttinut blogeihin uppoutumisesta, se tuntuu tutulta ja turvalliselta. Tätä käsitystä on pitänyt yllä ajatus siitä, että luen aidon ihmisen ajatuksia. Ja nyt kun yhtäkkiä huomaa, että ne aitoina pitämänsä tyypit käyttäytyvät tavalla, joka vaikuttaa feikiltä, tuntuu että jokin särkyy. Ei tämä mitään peruuttamatonta varmastikaan ole ja lukijana sitä osaa mukautua maailman muutokseen ja pystyy esimerkiksi hyväksymään kaupalliset yhteistyöt. En tiedä saako pointistani kiinni, mutta itselleni juuri se aitouden mielikuva on äärimmäisen tärkeä ja tämä tuntui sotivan sitä vastaan.
Joistakin kommenteista tuli nimittäin sellainen olo, että niitä on tehtailtu vain kommentoimisen vuoksi ja vähän sellaisella määrä korvaa laadun -mentaliteetilla. Pisteet siitä, että myönnät ylilyönnit! Oli hieman vaikea uskoa tähän “kavereiden kesken kommentoidaan” -perusteluun, kun välillä tuntui, ettei kirjoittaja ole välttämättä lukenut kuvatekstiäkään, kun kommentti saattoi olla sen kanssa ristiriidassa. Ehkä tuossa on iskenyt jokin vauhtisokeus. Uskon, että koko kohu asian ympärillä laantuu, kun kommenttien määrä tasaantuu järkevämmäksi.
Ja edelleen haluan painottaa, että esimerkiksi sinä ja Jenni olette vastanneet tosi aktiivisesti ja kivasti kommentoijille kautta linjan, joten sen puolesta muille bloggaajille kirjoittelu ei tunnu epäreilulta. Mutta näin lukijan näkökulmasta hämmentää, että jotkut bloggaajat ovat tehneet täyskäännöksen käyttäytymisessään. Tämä ei ehkä ole oikea paikka tuolle keskustelulle, ja tietysti hyvä, jos sama malli siirtyy sitten myös noiden blogien kommenttiosioon.
Koko kuvio hämmentää edelleen, mutta teidän kommenttinne ovat kyllä antaneet aihetta miettiä asiaa muiltakin kanteilta ja arvostan rehellistä keskustelua.
Iina / MouMou
Ymmärrän kyllä tuon toisenkin puolen hämmennykseen ja ärsytykseen asti. Sitä taas, että bloggaajien Instagram-tilejä on ilmiannettu ja heitä boikotoidaan, en ihan ymmärrä. Seuraajalle ei kuitenkaan aiheudu tästä mitään konkreettista harmia kuten kuluja, suuria määriä ilmoituksia puhelimeen tai oikein muutakaan, niin ihmisten reaktiot tuntuvat todella ylilyöviltä.
Itse toivon, että tämä tilanne jatkuu niin, että kommentteja annetaan yleisesti ihan kenelle vaan enemmän, mutta vain aika näyttää, koska tietenkään kaikki ihmiset eivät vieläkään ymmärrä tätä meidän puoltamme.
Jenni S. | big mamas home
Tosi söpö asu. ??
Iina / MouMou
Kiitti! Noista shortseista tulee kyllä helposti lapsekas/hauska fiilis. Ja siis tykkään siitä! :)
Nakki
Napapaita ja shortsit marraskuussa? Ja ylipäätään napapaita toimistolle? Really?
Iina / MouMou
NAPAPAITA?! No, ei ihan! :D
Ja hei, tervetuloa Bulevardille meidän toimistolle. Siellä saa juoda kahvia sohvalla ja käyttää vaikka pehmotossuja koko päivän. Vaatteet kun eivät vaikuta työkykyyn. <3
Nunu
Ootpa söpönä taas ?
Iina / MouMou
Kivasti sanottu! Oli kyllä aika lapsekas asu. :)
Sanni
Hei ihan mahtava juttu tää kapseli! ????? Ärsyttää toi Black fridayn turha kulutusmeininki ihmisillä, tää tuli niiiiin hyvään saumaan kun eksyin blogiiisi nyt. Aion jäädä seurailemaan!
Iina / MouMou
Kiva kuulla! Mä just on yhdellä kurssilla, jossa opetellaan kapselointi (nää ekat tein ihan arvalla ite). En malta odottaa, että pääsen kertomaan tästä! :)