Jouluammattilaisen kermainen lohipasta
Joulujärjestelyni ovat nyt siinä vaiheessa, että kaikki joululahjat on ostettu. Pahin joulustressi on siis takana, vaikka tiedänkin, että saatan vielä täydentää muutamaa lahjaa. On myös riski, että joudun viime tipassa lahjametsälle, koska mieheni herää jouluun ja lahjaostoksiin yleensä muutama päivä ennen joulua ja siitä vasta kiukuttelu alkaa. Ehkä olisi joulustressittömyyden kannalta fiksuinta, että ostaisin myös miehen suvulle lahjat, sillä totuuden nimissä rakastan etsiä ihmisille sopivia lahjoja. Listasin tänään ylös kaikkea, mitä pitää vielä ennen joulua tehdä joulukuusen tilaamisesta aina joulupöydän tarjottaviin ja lahjojen paketointiin. Seuranani oli helppo lohipasta, jonka kyhäsin nopeasti kasaan.
Lohipasta
250 g pastaa
50 g purjoa
1 rkl voita
1 prk paksua ruokakermaa
1.5 rkl sinappia
200 g kylmäsavu- tai graavilohta
ruukku tilliä
mustapippuria
Laita pasta kiehumaan suolaveteen. Hyvä nyrkkisääntö on, että pastan keitinveden tulee maistua merivedeltä. Valmista pastan kiehuessa kastike kuullottamalla suikaloitu purjo voissa pannulla. Lisää ruokakerma ja sinappia sekä paloiteltu kala ja hienonnettu tilli. Kuumenna kastike ja rouhi sekaan mustapippuria. Valuta kypsä pasta ja sekoita kastikkeen joukkoon tai kaada sitä pasta-annoksen päälle. Tarjoa heti!
Kuvissa näkyvä iso kirja on äitini. Joulukirja on saatu vuonna 1988, jolloin olen ollut 1-vuotias. Olen aina rakastanut selata tuota kirjaa. Pienestä pitäen haaveilin tulitikkuaskeista rakennetusta joulukalenterista, mutta en koskaan muistanut kerätä tyhjiä askeja, joten en saanut tehtyä sellaista. Oli hauska lukea reseptejä jouluruokiin. Eksoottinen ananas oli noina aikoina löytänyt tiensä salaattiin, aika villiä. Nyt palailen kirjan pariin, sillä täydellinen kinkunkuorrutus on vielä löytymättä. Saa vinkata! ;)
Vaarallinen elämä
Hei, anteeksi mutta miksi vain graavi- tai kylmäsavulohta? Kuulun erääseen riskiryhmään ja listeriariskin vuoksi en voi koskaan syödä edellisiä. Tämä myös raskaanaolevilla, vanhuksilla ym. vaaroille alttiilla ryhmillä ilman sairauksiakin. Lämminsavulohta kylläkin voin syödä! Jäin vain miettimään, että onko maun kannalta tosi tärkeää. Ohje kuulosti maukkaalta!
Iina / MouMou
Tuskin on. Veikkaan, että niissä on keskenään aika sama suola yleensä, joten siksi on mainittu. :)
Noita
Apua, tuota samaista joulukirjaa olen itsekin pikkulapsesta asti selannut innokkaasti! Olen itse 90-luvun loppupuolella syntynyt, joten kirja on melkoinen aikamatka, mutta siinä on vieläkin niin mahtava tunnelma että pakko on lukea joka joulukuussa!
Iina / MouMou
EIKÄ! Ihana, että joku muuki tietää tämän. :)
Tiina
Pakko oli tulla näin jälkikäteen kommentoimaan, että kiitos reseptistä! Tästä on tullut meille yksi vakioruoista, erittäin helppo valmistaa ja niiiin hyvää! :)
Iina / MouMou
Hei, ihan mahtava kuulla! :) <3