KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ K-RUOAN KANSSA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitäpä olisi kesä ilman grillaamista! Tällä kertaa sain yhteistyöpostauksen aiheeksi tutustua K-Supermarketien Paikallista sinulle – lähiruokatapahtumiin ja sen inspiroimana etsin grilliin tuotteita, joita valmistetaan syntymäkotini lähistöllä. Helsinkiin en ole vielä niin juurtunut, että jaksaisin kiinnostua paikallisista herkuista. Pienet kylät ja kaupungit kiinnostavat enemmän ja mieluummin niitä nostaa kartalle. Helsingin tuntevat kuitenkin kaikki. Olen viime aikoina vähentänyt lihansyöntiä todella paljon, mutta grilli-iltoina kaipaan kunnon pihviä kanan tai paistetun juuston sijaan. Tässäkin on hyvä huomioida, että yksi kunnolla maustettu ja paistettu pihvi tyydyttää himot eikä vatsaa tarvitse ahtaa täyteen kahdella pihvillä, kolmella makkaralla ja kilolla grillijuustoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aloitin grillivalmistelut käväisemällä Urjalassa K-Supermarket Marin lähiruokatapahtumassa. Täällä Kylmäkoskella, mikä on siis ensimmäinen kotipaikkakuntani, ei K-kauppoja valitettavasti enää ole, joten valitsin lähimmän kaupan. Lähi- ja pientuottajia oli paikalla esittelemässä tuotteitaan ja maistiaisiakin oli tarjolla. Varsinkin DeliVerden yrtit kiinnostivat, sillä tarvitsin niitä marinadeihin. Kun ostokset oli tehty, oli aika koota grillimenu ja valmistella seuraavan päivän grilli-ilta. Lihan kun kannattaa antaa maustua yön yli marinadissa, jotta siitä tulee oikein herkullista. Mutta mitäs lähiruokakauppareissulta tarttui mukaan?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lihat ostin Paijan valikoimista. Tämä lihatila on minulle sitä kautta tuttu, että mummoni haki sieltä aina joulukinkun siitä asti, kun omia possuja ei meidän navetassamme enää kasvatettu. Olen pienenä ratsastanut sioilla, leikkinyt niiden kanssa ja sitten syönyt ne, joten lihan niin kutsuttu elinkaari on minulle tuttu. Lihan kanssa grilliin sopivat Wigrenin MORO-grillimakkarat sekä niihin sopiva sinappi. Grillivalikoima täydennetään tietysti kasviksilla, joista kokosin suolaisilla juustopaloilla maustettuja vartaita. Lihan ja kasvisvartaat marinoin yleismarinadilla, jota hieman muokkasin. Ohjeen löysin täältä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yrttinen marinadi kasviksille

0,75 dl öljyä

0,5 dl sitruunamehua

3 rkl soijakastiketta

2 rkl hunajaa

2 rkl lipstikkaa silputtuna

0,5 tl mustapippuria

3 hienonnettua valkosipulin kynttä

Sekoitetaan raaka-aineet keskenään marinadiksi. Sivellään kasviksille useita kertoja grillaamisen aikana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tulinen marinadi lihalle

0,75 dl öljyä

0,5 dl sitruunamehua

3 rkl soijakastiketta

2 rkl hunajaa

2 rkl lipstikkaa silputtuna

0,5 tl mustapippuria

3 hienonnettua valkosipulin kynttä

chiliä murskana

Marinadi valmistetaan lisäämällä edellisen kohdan yrttiseen marinadiin murskattua chiliä oman maun mukaan. Minä silppusin tuohon yhteen annokseen marinadia kaksi kokonaista vihreää Centella-chiliä siemenineen, sillä se oli Närpiön chilivalikoimasta miedoin, mutta lopputulos jäi jopa vähän liian miedoksi. Marinoitavat lihat (minulla oli n. 600 grammaa possun ulkofilepihvejä) pannaan tiiviiseen muovipussiin ja kaadetaan joukkoon marinadi. Suljetaan pussi tiiviisti ja annetaan maustua yön yli jääkaapissa. Muista käännellä pussia maustumisen aikana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lapsuudenkotini makumuistoista tulee ihan ensimmäisten joukossa mieleen Niilimäen hunaja, jota käytin marinadeissakin. Akaa on itse asiassa Suomen Hunajapääkaupunki, mutta minä tutustuin tähän hunajaan jo aikoja sitten, sillä sitä valmistavat perhetuttuni. Kylmäkoski on niin pieni paikka, että voidaan puhua jopa naapureista. Saatoinpa saada heiltä aikanaan rippilahjaksikin purkin hunajaa. Siinä, missä Kylmäkoski on kautta aikain tunnettu vain vankilastaan, on Akaa nykyään tullut tutuksi miljoonista mesipölyttäjistään ja onkin virallisesti Suomen ykkönen sekä hunajan tuottajana että kaupunkimehiläisten kotipesänä. Tiesittekö sitä?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Haastan teidät kertomaan kommenttiboksissa, mikä makumuisto on jäänyt omalta kotipaikkakunnaltanne erityisesti mieleen. Kurkatkaahan myös lähiruokatapahtumakalenteri ja tutustukaa oman alueelle lähiruokatuottajiin. Samalla haastan bloggaajakollegoistani Nelliinan ja Veeran (tai kokkaavan Tommin) paljastamaan koti- tai mökkipaikkakuntansa parhaat herkut! :)