Lähiruokaa grilliin
KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ K-RUOAN KANSSA
Mitäpä olisi kesä ilman grillaamista! Tällä kertaa sain yhteistyöpostauksen aiheeksi tutustua K-Supermarketien Paikallista sinulle – lähiruokatapahtumiin ja sen inspiroimana etsin grilliin tuotteita, joita valmistetaan syntymäkotini lähistöllä. Helsinkiin en ole vielä niin juurtunut, että jaksaisin kiinnostua paikallisista herkuista. Pienet kylät ja kaupungit kiinnostavat enemmän ja mieluummin niitä nostaa kartalle. Helsingin tuntevat kuitenkin kaikki. Olen viime aikoina vähentänyt lihansyöntiä todella paljon, mutta grilli-iltoina kaipaan kunnon pihviä kanan tai paistetun juuston sijaan. Tässäkin on hyvä huomioida, että yksi kunnolla maustettu ja paistettu pihvi tyydyttää himot eikä vatsaa tarvitse ahtaa täyteen kahdella pihvillä, kolmella makkaralla ja kilolla grillijuustoa.
Aloitin grillivalmistelut käväisemällä Urjalassa K-Supermarket Marin lähiruokatapahtumassa. Täällä Kylmäkoskella, mikä on siis ensimmäinen kotipaikkakuntani, ei K-kauppoja valitettavasti enää ole, joten valitsin lähimmän kaupan. Lähi- ja pientuottajia oli paikalla esittelemässä tuotteitaan ja maistiaisiakin oli tarjolla. Varsinkin DeliVerden yrtit kiinnostivat, sillä tarvitsin niitä marinadeihin. Kun ostokset oli tehty, oli aika koota grillimenu ja valmistella seuraavan päivän grilli-ilta. Lihan kun kannattaa antaa maustua yön yli marinadissa, jotta siitä tulee oikein herkullista. Mutta mitäs lähiruokakauppareissulta tarttui mukaan?
Lihat ostin Paijan valikoimista. Tämä lihatila on minulle sitä kautta tuttu, että mummoni haki sieltä aina joulukinkun siitä asti, kun omia possuja ei meidän navetassamme enää kasvatettu. Olen pienenä ratsastanut sioilla, leikkinyt niiden kanssa ja sitten syönyt ne, joten lihan niin kutsuttu elinkaari on minulle tuttu. Lihan kanssa grilliin sopivat Wigrenin MORO-grillimakkarat sekä niihin sopiva sinappi. Grillivalikoima täydennetään tietysti kasviksilla, joista kokosin suolaisilla juustopaloilla maustettuja vartaita. Lihan ja kasvisvartaat marinoin yleismarinadilla, jota hieman muokkasin. Ohjeen löysin täältä.
Yrttinen marinadi kasviksille
0,75 dl öljyä
0,5 dl sitruunamehua
3 rkl soijakastiketta
2 rkl hunajaa
2 rkl lipstikkaa silputtuna
0,5 tl mustapippuria
3 hienonnettua valkosipulin kynttä
Sekoitetaan raaka-aineet keskenään marinadiksi. Sivellään kasviksille useita kertoja grillaamisen aikana.
Tulinen marinadi lihalle
0,75 dl öljyä
0,5 dl sitruunamehua
3 rkl soijakastiketta
2 rkl hunajaa
2 rkl lipstikkaa silputtuna
0,5 tl mustapippuria
3 hienonnettua valkosipulin kynttä
chiliä murskana
Marinadi valmistetaan lisäämällä edellisen kohdan yrttiseen marinadiin murskattua chiliä oman maun mukaan. Minä silppusin tuohon yhteen annokseen marinadia kaksi kokonaista vihreää Centella-chiliä siemenineen, sillä se oli Närpiön chilivalikoimasta miedoin, mutta lopputulos jäi jopa vähän liian miedoksi. Marinoitavat lihat (minulla oli n. 600 grammaa possun ulkofilepihvejä) pannaan tiiviiseen muovipussiin ja kaadetaan joukkoon marinadi. Suljetaan pussi tiiviisti ja annetaan maustua yön yli jääkaapissa. Muista käännellä pussia maustumisen aikana.
Lapsuudenkotini makumuistoista tulee ihan ensimmäisten joukossa mieleen Niilimäen hunaja, jota käytin marinadeissakin. Akaa on itse asiassa Suomen Hunajapääkaupunki, mutta minä tutustuin tähän hunajaan jo aikoja sitten, sillä sitä valmistavat perhetuttuni. Kylmäkoski on niin pieni paikka, että voidaan puhua jopa naapureista. Saatoinpa saada heiltä aikanaan rippilahjaksikin purkin hunajaa. Siinä, missä Kylmäkoski on kautta aikain tunnettu vain vankilastaan, on Akaa nykyään tullut tutuksi miljoonista mesipölyttäjistään ja onkin virallisesti Suomen ykkönen sekä hunajan tuottajana että kaupunkimehiläisten kotipesänä. Tiesittekö sitä?
Haastan teidät kertomaan kommenttiboksissa, mikä makumuisto on jäänyt omalta kotipaikkakunnaltanne erityisesti mieleen. Kurkatkaahan myös lähiruokatapahtumakalenteri ja tutustukaa oman alueelle lähiruokatuottajiin. Samalla haastan bloggaajakollegoistani Nelliinan ja Veeran (tai kokkaavan Tommin) paljastamaan koti- tai mökkipaikkakuntansa parhaat herkut! :)
CCNoora
Mä olen alkanut ruuanlaitossa suosia lähituottajien herkkuja ja eron huomaa lopputuloksessa. Kotikokkikin saa aikaiseksi melkoista gourmeta, kun raikkaat ja tuoreet maut valtaavat leikkuulaudat ja kattilat.
Tuon tulisen marinadiohjeen laitan testiin viikonloppuna! ;)
Iina / MouMou
Oon niin kade kun asut mustamakkara-alueella! :D <3
saya
Tähän on aika helppo vastata, sillä vanhemmillani on maitotila. Juomme käsittelemätöntä maitoa, mutta sen lisäksi vanhemmat tekevät maidosta monenlaista. Kesän tietää alkaneen, kun äiti tekee ensimmäiset viilit. Ternimaidosta äiti tekee pannaria tai iskä paistaa leivinuunin ääressä maailman parasta leipäjuustoa :)
Iina / MouMou
Tuo viili on muuten nerokas keksintö. Pitäisi levittää sanaa siitä, kuinka helposti valmisviilistäkin saa paljo lisää.
Ja leipäjuusto – NAM! <3
Katjannh
Kuopiosta kotoisin olevana, voinko vastata mitään muuta kuin torilta ostettu lihapiirakka! :)
Iina / MouMou
Et voi, se olisi rikollista! <3