Ei tästä mikään ruokablogi ole tulossa, älkää huoliko. Tänään oli vaan “pakko” leipoa Runebergin vadelmakakku, joka oli kummitellut mielessäni jo muutaman päivän ajan. Juuri, kun mies parani vatsataudistaan, iski pienempään mieheen kunnon flunssa kuumeineen. Ei ole herkkua olla elävä sohva, raapimispuu ja tutti tällä hetkellä, joten herkkua oli saatava muulla tavalla. Runeberg pitäköön torttunsa, mutta tähän kakkuun tykästyin. Kuorrutusta tein suosiolla tuplamäärän.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Runebergin kakku

Kakku:

150 g voita

1 1/2 dl sokeria

2 kananmunaa

1 dl vadelmahilloa

3 dl vehnäjauhoja

1 rkl kaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

1 dl piparkakkuja murennettuina

Kostutus:

1/2 dl vettä

1/2 dl rommia

2 rkl sokeria

Kuorrutus:

1 dl tomusokeria

1 rkl vadelmahilloa

n. 2 tl vettä

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Vatkaa sitten joukkoon huoneenlämpöiset munat yksitellen. Lisää vadelmahillo. Yhdistä vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Siivilöi jauhoseos taikinaan. Sekoita lopuksi taikinan joukkoon piparkakkumurut. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun suorakaiteen muotoiseen foliovuokaan, jonka tilavuus on n. 1 litra. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä ja anna kakun jäähtyä vielä hetki. Nosta jäähtynyt kakku takaisin vuokaan. Kuumenna kostutusliemen ainekset kattilassa. Kostuta kakku lusikoimalla liemi kakun pinnalle. Anna kakun vetäytyä vähintään muutama tunti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kumoa kakku vadille. Sekoita keskenään tomusokeri, vadelmahillo ja vesi. Valuta kuorrutus kakulle. Anna kuorrutuksen kovettua tai, jos olet malttamaton, hyökkää heti maistamaan kakkua! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA