Olen näköjään poistanut jossakin vaiheessa lempipiparkakkuohjeeni blogistani. Nyt otetaan vahinko takaisin ja julkaisen ohjeen uudelleen. Tämä on ns. porvaripipareiden ohje, sillä tässä ei tarvitse leipomisvaiheessa liata lainkaan käsiään. Piparit eroavat peruspippereistä siinä, että koostumus on erityisen rouskuva ja näissä maistuu ihanasti paahtunut sokeri, kun taikinaa ei keitetä ollenkaan eikä sokeri pääse liukenemaan. Mausteetkin tulevat esille aivan eri tavalla. Turhaan minä selitän tätä sanallisesti, kokeilkaa ihmeessä itse! Näistä voi myös paistaa muottipipareita, mutta taikina on pidettävä kylmänä, joten kannattaa kaulita vain pieni osa taikinasta kerrallaan ja muistaa käyttää tarpeeksi jauhoja apuna.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Porvaripiparit

200 g voita

2 dl fariinisokeria

1 dl siirappia

3 tl kanelia

1 tl inkivääriä

1 tl neilikkaa

1 tl kardemummaa

1/2 tl maustepippuria

1 tl ruokasoodaa

5 dl hienoja vehnäjauhoja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon siirappi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi ja jaa se sitten neljään osaan. Muotoile jokaisesta taikinapalasta jauhoja apuna käyttäen nelikulmainen, noin kahdeksan senttimetriä pitkä tanko ja kääri ne sitten esimerkiksi alumiinifolioon. Pane patukat jääkaappiin jähmettymään tasaiselle alustalle. Anna jähmettyä muutama tunti tai mielellään seuraavaan päivään. Poista folio ja leikkaa terävällä, ohutteräisellä veitsellä tangot ohuiksi viipaleiksi. Nosta viipaleet pellille leivinpaperin päälle. Paista piparkakkuja 200 asteessa uunin keskitasolla 8-12 minuuttia niiden paksuudesta riippuen. Tällä ohjeella syntyy pipareita kolme pellillistä. :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA