Porvaripiparit heille, jotka eivät tahdo liata käsiään
Olen näköjään poistanut jossakin vaiheessa lempipiparkakkuohjeeni blogistani. Nyt otetaan vahinko takaisin ja julkaisen ohjeen uudelleen. Tämä on ns. porvaripipareiden ohje, sillä tässä ei tarvitse leipomisvaiheessa liata lainkaan käsiään. Piparit eroavat peruspippereistä siinä, että koostumus on erityisen rouskuva ja näissä maistuu ihanasti paahtunut sokeri, kun taikinaa ei keitetä ollenkaan eikä sokeri pääse liukenemaan. Mausteetkin tulevat esille aivan eri tavalla. Turhaan minä selitän tätä sanallisesti, kokeilkaa ihmeessä itse! Näistä voi myös paistaa muottipipareita, mutta taikina on pidettävä kylmänä, joten kannattaa kaulita vain pieni osa taikinasta kerrallaan ja muistaa käyttää tarpeeksi jauhoja apuna.
Porvaripiparit
200 g voita
2 dl fariinisokeria
1 dl siirappia
3 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
1/2 tl maustepippuria
1 tl ruokasoodaa
5 dl hienoja vehnäjauhoja
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon siirappi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi ja jaa se sitten neljään osaan. Muotoile jokaisesta taikinapalasta jauhoja apuna käyttäen nelikulmainen, noin kahdeksan senttimetriä pitkä tanko ja kääri ne sitten esimerkiksi alumiinifolioon. Pane patukat jääkaappiin jähmettymään tasaiselle alustalle. Anna jähmettyä muutama tunti tai mielellään seuraavaan päivään. Poista folio ja leikkaa terävällä, ohutteräisellä veitsellä tangot ohuiksi viipaleiksi. Nosta viipaleet pellille leivinpaperin päälle. Paista piparkakkuja 200 asteessa uunin keskitasolla 8-12 minuuttia niiden paksuudesta riippuen. Tällä ohjeella syntyy pipareita kolme pellillistä. :)
LauraL
Kiitos! Vaikuttaa helpolta reseptiltä. Taidanpa pistää kokeiluun! :)
Iina M.
Sitä se onkin! :)
Ruusa
Helpottavaa että joku muukin tunnustaa leipovansa piparit ilman muottien, kaulimen ja jauhojen kanssa sotkemista! Itse olen aiemmin pyöritellyt tavallista piparitaikinaa sormilla palloiksi ja litistänyt sitten ympyräpipareiksi…
Nyt kokeilin tällä ohjeellasi ja helppoja ja herkullisia piparkakkuja tuli :) Kiitos paljon reseptistä!
Iina M.
Kiva kuulla, että tykkäsit! Joulunahan nimenomaan kuuluu vähän suoristella näitä mutkia. ;)
Tinkeli
Kiitos reseptistä! Tein elämäni ekan piparitaikinan mukaillen tätä ohjetta, ja tuli ihanan rouskuvia pipareita. Muuttelin vain mausteiden mittasuhteita, mutta muuten mentiin aikalailla ohjeen mukaan. Ei tarvitse enää valmistaikinaan koskea ;) kiitos! Ja oikein ihanaa ja rentoa joulua teidän perheellenne :) niin se joulun vietto vaan saa uusia ulottuvuuksia lasten myötä. T. Myös entinen tiukanlinjan suorittaja-jouluilija, nykyinen rentoilija ja lasten ehdoilla menevä :D (olipas hankalasti sanottu, mutta väsyneenä itsensä ilmaisu on välillä vähän..hmm.. Hankalaa? :D )
Iina M.
Hyvä me! Kaikki, mikä helpottaa stressiä, on hyvästä. <3