Lohipiirakka
Olen maailman surkein tyttöystävä siinä(kin) mielessä, että olen asunut niin monta vuotta itsekseni, etten koskaan muista kaupassa mieheni ruoka-aineherkkyyksiä. Nappaan hyllystä edullisimman, tutuimman tai kiinnostavimman tuotteen. Vasta siinä vaiheessa, kun täytän jääkaappia ostoksillani ja mies katsoo pettyneenä alta kulmiensa, että ostamassani purkissa ei taaskaan lue LAKTOOSITON-taikasanaa, haluan häpeissäni vajota syvälle maan alle. Miten vaikea on muistaa toisen erityisruokavalio?!
Uuden tuttavuuteni, jonka lähetti ruokakokeiluja varten testiin Alpro, kanssa näin ei käynyt, sillä Alpron ruoanlaittovalmiste on siitä mahtava tuote, että se on kasvipohjaisena tuotteena sekä luontasesti laktoositon että myös siitä kätevä, että se hyydyttää piirakkatäytteet ilman kananmunaa. Tämä maistuu siis myös vegaaniystävälleni Manulle, mutta mikä parasta, kananmuniakaan ei siis tarvitse jatkossa muistaa ostaa kaupasta! Harjoittelin tätä “miehenlepytyspiirakkaa” vanhempieni luona, jotta voisin yllättää uudella reseptillä mieheni ensi viikolla. Harmi vaan, että kesken kokkailutuokion muistin, ettei mies syö kalaa. Ei se mitään, meidän perheemme makukommentit löydätte silti reseptin jälkeen tämän postauksen lopusta! :D
Lohipiirakka
Pohja:
1 pakastepiirakkapohja
TAI
1 motivaatiokohtaus, jonka aikana pieneen vuokaan sopivan pohjan tekee itse
Täyte:
1 pieni sipuli
puolikas purjo
öljyä ja voita
170 g kylmäsavulohisiivuja
1 prk Alpro ruuanlaittovalmistetta (saatu)
1,5 dl juustoraastetta
puolikas ruukku tilliä
1 tl sitruunapippuria
Laita kiertoilmauuni lämpiämään 175 asteeseen. Hienonna sipuli ja viipaloi pesty purjo. Kuullota niitä pannulla öljy-voi -seoksessa hetken aikaa.
Paloittele lohi, mutta säästä pari siivua koristelua varten. Sekoita ruuanlaittovalmiste, juustoraaste, saksilla silputtu tilli ja sitruunapippuri keskenään.
Painele piirakkataikina halkaisijaltaan noin 20-senttisen vuoan pohjalle ja puoleenväliin ylös reunoille. Levitä alimmaiseksi pohjalle sipuli-purjosekoitus. Ripottele sen päälle lohipalat. Kaada vuokaan lopuksi muista aineksista tehty töhnä. Paista piirakkaa uunin alatasolla n. 35 min. Laita tarvittaessa foliota suojaksi, jos pinta tai reunat meinaavat ruskistua liikaa. Piirakan pinta saa olla tumma, mutta se ei saa palaa.
Koristele halutessasi valmis, ainakin 30 minuuttia jäähtynyt piirakka rullatuilla lohisiivuilla ja tillinvarsilla. Tätä koristelua ei saa sitten arvostella, se on isin käsialaa. Meidän perheessä kun ei saa kokkailla yksin, vaan se on aina väkisinkin jonkinlainen perheaktiviteetti. Mitä useampi kokki, sitä rakkaudentäyteisempi soppa. Vai miten se nyt meni.
Makutestissä piirakka pärjäsi meillä paremmin kuin hyvin. Kala toi piirakkaan juuri sopivasti suolaisuutta, sillä täytesekoituksessahan ainut mauste on sitruunapippuri. Pippuri olisi kuulemma saanut maistua jopa enemmänkin, mutta se taitaa olla makukysymys. Soijavalmiste ei maistunut mitenkään erityisesti piirakassa, vaan piirakan maku oli ns. normaali. Täytteen koostumus, jota jännitin eniten, oli yllätyksekseni juuri hyvä. En meinannut ensin uskoa, että täyte voi hyytyä noin hyvin ilman kananmunaa, mutta tästä tuli ihan huippuhyvää! :)
Lottie
Siis voi kuolaus ja nälkä ja himotus, mullekin tollasta! Mun avokki on allerginen kalalle ja ite en tollasta piirakkaa tuhoais ikinä, en kestä. Ehkä teen jonkun 1/5 annoksen..
MouMou
Se on paha kyllä, kun “parempi” puolisko rajoittaa ruokailua! :D
Minttu-Maaria
En voi nyt sinua kylliksi kiittää!!! Olen kotitalousopettaja ja tämä tuote voi olla pelastus oppilaalle, jolla on sekä maito- että muna-allergia. Tiedän tämän tuotteen, mutta en ole tiennyt tuosta hyydyttävästä ominaisuudesta. Kävisiköhän tämä munamaidon sijaan makaronilaatikkoon?
MouMou
Mietin ensin kokeilla sitäkin. Hitsi, olisi ehkä pitänyt!
Mutta epäilen kyllä käyvän, sillä kaikkeen suolaiseen ruuanlaittoon tätä kuitenkin suositellaan. :)
Henna
KIITOS tästä! :) Oma poikaystäväni on nimittäin allerginen niin maidolle kuin kananmunallekin, mikä on rajoittanut hieman ruoanlaittoa. Nyt pääsen kuitenkin tekemään tälle elämänsä ensimmäistä kinkkupiirakkaa, sopivasti hänen synttäreiden kunniaksi :)
MouMou
Kinkkupiirakka on NIIN hyvää. Jos sulla on siihen joku superohje, kuulisin mielelläni. :)
Gemma
Mulla on! Ja laktoosittomana, koska äidin takia jouduttu etsimään sopivat tuotteet. Oleppa hyvä:
1 pakastepiirakkataikina
300 g kinkkukuutio/suikale
200 g punaleimaraaste (1 pussi, Valion punaleima laktoositon)
1 iso sipuli kuutioituna
1 kpl kananmuna
2 dl kuohukerma (esim. Valiolla ainakin laktoositon)
suolaa
mustapippuria
(1 prk herkkusieniä)
Piirakkataikina sulamaan pöydälle n. tunti ennen piirakan tekoa. Täytteet sekaisin keskenään kulhossa ja mausteita maun mukaan.
Piirakkapohja painellaan matalaan vuokaan ja päälle erillisessä astiassa sekoitettu täyteseos –> tasoitus. Päälle voi halutessaan laittaa vielä vähän juustoraastetta.
Uunissa keskitasolla 175 asteessa 20-30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Piirakan kannattaa antaa myös vetäytyä ainakin 30 min, jopa tunnin, jotta täytteet ovat hieman viilenneet ja hyytyneet :)
Bon appétit sulle ja poikkikselle!
MouMou
ISO kiitos! <3
(Oon ihan otettu, että tässä oikeasti lukee vielä laktoosittomat tuotteet.)
Suvi
Kyllä sen varmaan aika pian kuitenkin oppii muistamaan, että ostaa niitä laktoosittomia tuotteita :). Ole onnellinen, että hän kuitenkin pystyy syömään laktoosittomia tuotteita, sillä mulla meni pari vuotta sitten niin pahaksi, että nykyään ihan maidottomilla tuotteilla eletään kun ei maha kestänyt enää edes niitä tuotteita, jotka olivat laktoosittomia. Ja hei ihan pakko muistuttaa, että sitten kun teet piirakkaa miehellesi niin muista tarkistaa että se juustokin on laktoositonta :D!
MouMou
Apua! Ei muuten tullut edes mieleen…
Kauankohan tuota pitää itselleen hokea, että laktoosittomuuden muistaa. Tai siis että se tulee automaattisesti. On niin huono omatunto, kun unohdan sen aina. :(
Suvi
Onhan se ihan ymmärrettävää, että ei tuollaiseen varmaan heti opi, kun kuitenkin vuosikaudet tottunut ostamaan muunlaisia tuotteita. Teetkö koskaan ostoslistaa vai osteletko summanmutikassa? Kun jos ostoslistaan kirjoittaisi vaikka yhdenkin tuotteen eteen, että laktoositon niin silloin muistaisi paremmin kahtoa niistä muistakin, että ne on kans? :) Hankala se on alkaa opettelemaan kaikkia “sääntöjä” mitä tuote ei saa sisältää, varsinkaan kun itsellä ei ole samaa allergiaa. Muistan monet kerrat kun kavereiden kanssa ollaan ostamassa jotain syötävää ja kaverit lukee tuoteselosteita ja sanovat, että hei, tässä ei oo laktoosia ja itte ku lukee selosteen niin sieltä löytyy herajauheita, maitojauheita ja voita, jotka on kyllä yhtä lailla kiellettyjä :D.
MouMou
Ei muuten huono huomio. Välillä kirjoitan listan, mutta se on tasoa “piirakka-aineet”. Ehkä sen LAKTOOSITON-sanan näkeminen auttaisi sitä takertumaan mieleen paremmin. :)
c
Lohdutuksen sanana voin kertoa, että oon seurustellut kymmenen vuotta, ja asunutkin yhdessä vissiin viisi, laktoosi-intolerantin kanssa, enkä edelleenkään muista läheskään aina tätä laktoosittomien tuotteiden ostamista. Tai en kyllä toisaalta tiedä miten tää muka lohduttaa, mutta ainakin tiedoksi että et oo ainoo jolla on tää ongelma :D oon vissiin vähän huono tyttöystävä, jos joskus tehdään jotain ruokaa esim. äitini kanssa niin se muistaa aina tän asian ottaa huomioon, minä en hmm.. nooh ehkä vielä joku kaunis päivä opitaan! :)
Ja vielä tähän liittymättömästi, niin hurjasti onnea masuasukin johdosta! <3 tässähän ihan himppasen nousee vauvakuume kohta itse kullakin kun joka puolella vaan mahat pyöristyy, mitä en ois ihan heti kyllä uskonu itsestäni… :)
MouMou
Kyllä se lohduttaa! Hoen kaupassa pääni sisällä “muista Eila” nykyään niin usein, että itseäkin naurattaa. :)
Ja kiitos onnitteluista! Varo vaan, ettei kuume iske pahana. Siitä on vaikea hankkiutua eroon. ;)
Laura
Mulla on sama juttu noiden laktoosittomien tuotteiden kanssa, miehelle pitäisi olla laktoositonta, mutta unohdan sen aina kaupassa, varsinkin jos leivon jotain, yleensä juustokakkua, niin aina vähintään 1 tuote sisältää laktoosia ja sitten koko kakku sisältää laktoosia. :D Ja ollaan mieheni kanssa seurusteltu reilu 7 vuotta…
MouMou
Voi ei, mulla saattaa olla sama kohtalo edessä. Ne pienet asiat unohtuvat liian helposti! O_o
Stadin Style
Näyttää herkulliselta!!!
http://www.stadinstyle.helsinkids.fi/
MouMou
Sitä se olikin! <3
Ansku
On sulla hei toivoa. Mä unohdin tämä laktoosiasian aika monta vuotta, mutta nyt viimeinen tulen ostaneeksi kaupasta laktoositonta maitoa. Tosin kermaviilit ja jädet on kyllä edelleen usein tavallisia :D
MouMou
Tuote kerrallaan, tuote kerrallaan. <3
kotikokki -93
Tekisitpä useamminkin näitä ruokajuttuja. Oon saanut jo paljon vinkkejä sun blogista keittiöön.:)
MouMou
Yritän! Lupaan ja vannon, että yritän. :)