Ekovalintoja: ASUMINEN
Moni varmasti tahtoo kuulla perustelut sille, miksi yksin asuva ihminen tarvitsee ympärilleen enemmän kuin kaksikymmentä neliötä tilaa. Siihen on monta selitystä, mutta tärkein on varmaankin se, että minulle on vuosien mittaa kertynyt paljon tavaroita ja ahdistun, jos ne pitää survoa pieneen tilaan. Uskokaa pois, kokeiltu on. Asuin fuksivuonnani kahdentoista neliön huoneessa ja voin kertoa, että oli aika masentavaa, kun yli puolet tavaroista oli vanhempieni luona.:/
En silti keksi kovin montaa syytä sille, miksi en voisi asua yksin kaksiossa. Vaikka asun isossa asunnossa, en lämmitä tätä juuri koskaan. Sähkönkäyttöön ja lämmityskustannuksiin asuntoni koko ei siis vaikuta. Jos tahtoo ahdistella pilkkua, niin imuri on tietysti pidemmän aikaa päällä, koska huoneiston siivoamiseen menee enemmän aikaa kuin pienen murjun. Mutta onko se riittävä syy etsiä pienempi asunto? Olen paljon onnellisempi, kun ympärilläni on tilaa ja rakkaaat tavarani ja voin hengittään lisäksi. Täällä seinät eivät kaadu päälle. Ihmisen elämässä tulee hetkiä, kun pitää valita, onko ympäristön hyvä vai oma hyvä tärkeämpi ja tässä tapauksessa aion pitää kiinni omasta mielenterveydestäni.
Asumisessa tärkeimpiä asioita, joiden kautta voi vaikuttaa omaan ekologisuuteensa, ovat veden- ja sähkönkäyttö. Tässä asunnossa minulla ei ole kylpyammetta, sillä tiedän suureksi paheekseni kylvyistä nauttimisen ja siinä sitä vettä vasta tuhlataankin. Varsinkin, kun kylvyn jälkeen yleensä otetaan vielä suihku. Olenkin opetellut tiskaamaan ilman juoksevaa vettä, ottamaan pikaisia suihkuja ja pesemään vain täysin koneellisia pyykkejä.
Sähkönkäytön suhteen taas koetan elää ilman valaistusta ainakin näin kesäaikaan ja silloin, kun valoja käytän, sammutan ne aina lähtiessäni huoneesta. Olen myös vaihtanut jo lähes kaikkiin valaisimiini energiansäästölamput, jotkut vanhat lamput eivät vaan meinaa millään palaa loppuun. Elektroniikkalaitteissa en käytä valmiustiloja, paitsi pöytäkoneeni on päällä aina, kun olen Jyväskylässä. Läppärit kuulemma kuluttavat vähemmän sähköä kuin pöytäkoneet, mutta aion opetella sammuttamaan pöytäkoneenikin öiksi.
Uusia kodinkoneita hankkiessani pyrin tarkistamaan, ovatko ne energiaa säästäviä malleja. Vanhat sähkösyöpöt vaihdan uusiin, sillä nykytekniikalla osataan valmistaa ympäristöystävällisempiä laitteita. Kannattaa siis miettiä, onko lopultakaan ekologisempaa hankkia kierrätyskeskuksesta 15 vuotta vanha tiskikone vai ostaa uusi, luontoa säästävä malli. Vai tiskaisiko sitä sittenkin käsin? Ahdistun välillä, kun joissakin asioissa ei ole selvää, mikä ratkaisu on ekologisesti viisain, mutta netin selailu auttaa usein tähän ongelmaan.:)
Ekovalinta 3/7 eli asuminen pähkinänkuoressa:
Vältä elektroniikkalaitteiden kanssa valmiustiloja. Pidä valot ja sähkölaitteet päällä vain silloin, kun tarvitset niitä. Suosi alhaista huoneenlämpötilaa. Älä juoksuta vettä turhaan, vaan pyri säästämään sitä.
Sami
Huomenta.. ensin meinasin sanoa että mitä yhden ihmisen valinnat vaikuttaa mutta sanon että tekisivät kaikki ihmiset noin, hyvä MouMou..
MouMou
Paremmin ajateltu.;) Olisin hermostunut ensimmäisestä vaihtoehdosta ja alkanut mykkäkouluun!
Sami
Kirjoitan tähän nyt pikaisesti, tästä aiheesta voisin kirjoittaa paljon jopa oman blogin.. No ei kuitenkaan, antaa niiden kirjoittaa jotka sen osaa, minä teen jotain muuta. Niin 17 astetta on just sopiva, sen minä itsekin pyrin pitämään talvisin. Toisaalta lämmitän öljyllä, laitteet vm -75 ja pinta alaa 200 neliötä joten ei passaa tuhlailla ja ikkunoitakin pidän aiki harkitusti. Kuten Iina niin minäkin tykkään viileästä, parempi hieman kylmä kuin kuuma….
MouMou
Oikein.:)
Pauliina
Hyvä kirjoitus! Oon ite ihan samanlainen sähkön ja veden käyttäjä. Hankin myös sellaisia jatkojohtoja mitkä saa kytkimestä napsautettua pois päältä, niin tulee helposti huolehdittua, että kaikki mahdolliset härvelit on sammuksissa :D
Piti tuohon asunnon kokoon vielä lisätä, että ei se neliömäärä ole välttämättä kovin ratkaiseva tekijä. Itse asuin ennen 21 neliön yksiössä, mikä oli talvella jääkylmä. Patteria oli pakko pitää täysillä, ja silti sai verhoutua kaikenmaailman tossuihin ja viltteihin. Vaatekaappini oli vanha kylmäkaappi, ja vaikka reikä oli tukittu, olivat vaatteeni jääkylmät. Nyt asun kaksiossa missä saa pitää lämpöä pois päältä vuoden ympäri.
MouMou
Oho, mulla on samanlainen jatkojohto, mutta en oo ajatellut, että voisin vaihtaa muutkin tuollaiseksi. Kiitos ideasta!:)
Ja olet kyllä oikeassa tuon asunnon suhteen. Talon vaikuttaa paljon lämmitystarpeeseen, sillä puu varaa lämpöä eri tavalla kuin kivi. Itse asun juurikin kivitalossa, joka on kuulemma kylmä talvisin, mutta kun allekirjottanut rakastaa nukkua viileässä.:) (Talvellakin usein ikkuna auki.)
anki
On paljon ekologisempaa asua kerrostalossa, jossa on monta lämmitettävää asuntoa päällekkäin ja vierekkäin, kuin omakotitalossa, jossa on yksi ainoa lämmitettävä asunto ja ympärillä kylmää. Kerrostalossa on asuinpinta-alaan nähden paljon pienempi ulkovaippa kuin omakotitalossa. Asumismuoto on siis merkittävämpi ekologinen valinta kuin asunnon koko.
MouMou
Ah, ja hyvä tietää tämäkin, vaikka omakotitalo olisikin ihanin kotivaihtoehto tulevaisuudessa.:)
Laura
Pakko laittaa tähän, että vaikkakin esim. stereot on kiinni, mutta se pieni punainen valo palaa, niin laite kuluttaa koko ajan sähköä. Paras vaihtoehto olisikin jatkojohto, jossa on virtapainike. Sen sulkiessa ei sähköä kulu yhtään.
Käsitiskaaminen on myös epäekologisempaan kuin tiskikoneen käyttö, jos siis pestään täysiä koneita.
Ja kyllä, pöytätietokone kuluttaa moninkertaisen määrän sähköä kuin läppäri. Mutta, jos pöytätietokoneen avaa, niin sitä on fiksumpi pitää auki pidemmän aikaan (jos sitä siis käyttää useamman kerran päivän aikana), koska minkä tahansa laitteen avaaminen kuluttaa hirvästi sähköä.
Asumisesi on kuitenkin, kaksiosta huolimatta, varmasti yksi parhaimmista vaihtoehdoista. Eli vanhmepi kerrostaloasunto, jota lämmitetään kaukolämmöllä :)
MouMou
Oho, löysin nyt vasta tämän pidemmän version kommentista. Mutta niin, hyvä tietää myös tuosta pöytäkoneesta. Olen kuullut samaa jääkaapista eli jos sieltä ottaa paljon tavaraa, on ekologisempaa pitää ovea auki koko ajan kuin avata ja sulkea se erikseen jokaista ruokatarviketta varten, koska oven avaamisen/sulkemisen aiheuttama lämpötilantasausprosessi kuluttaa törkeästi sähköä.
-R-
pakko oli vielä lisätä tähän, että sähkölaite “kuluttaa” sähköä jo pelkästään sillä, että sen virtajohto on seinässä.
ja tiskaaminen on ekologisempaa koneella :) siis UUDELLA koneella.
MouMou
Mutta sehän on nimenomaan stand by -tila eli valmiustila, jos yksikin valo palaa. Eli niitä juuri vältetään.:)
Tiskaamisesta en kyllä tiedä, olenko samaa mieltä. Tai siis ehkä pienen pöytäkoneen kanssa, mutta viekö iso tiskikone tosiaan yhtä vähän vettä kuin kaksi altaallista (tiskivesi ja huuhteluvesi)? Jos näin on, niin mahtavaa!:)
anki
muistelen kuulleeni, että jopa pelkkä pistokkeeseen kytketty puhelinlaturi kuluttaa sähköä, vaikkei siinä olisi puhelintakaan kiinni! Siis kannattaa irrottaa kaikki laturit seinistä, säästyy samalla myös mahdollisilta oikosuluilta ukkosen aikaan :)
MouMou
Samaa olen minäkin kuullut. Kummasti nuo pienetkin jutut jäävät mieleen ja hyvä niin.:)
pauliina
Noi kaikki asiat on niin faktoja mun elämässä kuin olla ja voi. Yleensäkkin kun menen ystävilleni kylään, ja heidän perheensä on semmoinen että jättävät valot päälle vaikka eivät ole kotona, niin aina lähtiessä käyn sammuttamassa kaikki valot yms yms.. :–D
MouMou
Se on hyvä tapa opetella ja tartuttaa muihinkin.:)
Leena
Hieno aihe tämä ekoviikko! :) On pitänyt käydä monta kertaa päivässä katsomassa mahdollisia uusia postauksia.
Pakko kommentoida, että tokihan se asunnon koko vaikuttaa siihen, kuinka paljon energiaa sen lämmittämiseen kuluu. Suurehkon yksiön ja pienehkön kaksion välillä ero ei ehkä ole valtava, mutta tarvitseeko yksi ihminen todella esimerkiksi kolmion verran tilaa, sitä voi jo miettiä. Jos haluaa laskea ah niin ihanan hiilijalanjäljen, on pienemmässä asunnossa asuvalla huomattavasti pienempi jalanjälki kuin isommassa asuvalla, mikäli elintavat ym. ovat muuten samanlaiset. Suomalaisellehan olisi periaatteessa ekoteko muuttaa johonkin lämpimään maahan, jossa asuntoja ei tarvitse lämmittää…
Tiskikoneasiakaan ei ole niin yksinkertainen. Uudella tiskikoneella tiskaaminen kuluttaa vähemmän vettä kuin käsin tiskaamalla, eikä sähköäkään uusilla laitteilla kulu yhtä paljoa kuin vanhoilla. Silti sen vanhan, vielä hyvin toimivan tiskikoneen ostamista ja loppuun käyttämistä ennen upouuden tiskikoneen hankkimista voi pitää ekologisena, sillä kuluttaahan uuden laitteen tekeminen (neitseellisistä materiaaleista vieläpä) aina energiaa ja luonnonvaroja, ja mitä sitä toimivaa laitetta poiskaan heittämään. Ei ole niin yksioikoisia juttuja nämä… ;)
Huh, tulipa megapitkä kommentti.
MouMou
Eivät olekaan ja sehän tästä aiheesta tekee niin haastavan, kun kaikki ei ole selkeää ja yksioikoista. Tiskokoneen hankkiminen olisi kyllä muutenkin allekirjoittaneelle hyvä ratkaisu, kun teen ja kahvin ystävänä tuntuu, ettei niitä pinttymiä saa jossakin vaiheessa mukeista enää millään pois. Pitää varmaankin sijoittaa siis tiskikoneeseen, kun sellaista kuitenkin käyttää sitten monta kymmentä vuotta eikä se tule jäämään käytöttä.:)
Ja tuosta asuntojutusta vielä, että tottakai lämmitys vaikuttaa suoraan sähkönkulutukseen, mutta minun tapauksessani niin ei ole ja kirjoitan aiheista oman elämäni kautta.:) Minä kun en pattereita edes tarvitsisi, kun tuntuu olevan aina vaan kuuma, vaikka mittari näyttäisi montaa astetta pakkasta. Aika siunaus tämä ominaisuus talvella, mutta voi luoja näitä helteitä. Silloin kyllä kiitän viileää kivitaloa jälleen.
pipale
Heip! Pikku vinkkinä noihin kahvin/teen aiheuttamiin pinttymiin. Ostas sellainen vihreä Vileda Active Scrub -sieni, sillä saa naarmuttamatta moiset pinttymät veks. Kyseinen sienihän ei maksa kuin about euron jos oikein muistan =)
MouMou
Kiitos vinkistä! Tuntuu, että ne pinttymät kertyvät salakavalasti, vaikka joka kerta koittaa harjalla hinkata kunnolla ja yhtäkkiä ne ovat vaan niin pahat, ettei niihin auta mikään. Aion etsiä käsiini tuon sienen!:)
Anna
Oon kuullut, että valkopyykin pesuaineellakin saisi kahvikupeista pinttymät pois :) Itse ei ole ollut tarvetta testata, mutta koita ihmeessä, ja kerro toimiiko :D
MouMou
Soitatko mulle myrkytyskeskuksen pojat alas oottamaan valmiiks?:D
Pam
Vimillä lähtee tahrat astioista, kuten myös tiskialtaasta. Tosin se nimi taitaa olla joku muu nykyisin. Itselläni on Blick.
MouMou
Kiitos vinkistä!:)
maikki
Hei! Kannattaa kokeilla kuppien pinttymien poistoon ruokasoodaa. Sitä lusikallinen kupin pohjalle ja kiehuvan kuumaa vettä perään – varmasti lähtee! :)
MouMou
Kiitos vinkistä! Ei tarvitse mennä edes kauppaan etsimään ihmeaineita.:)
mlbc
Haha, omana kohtalonani on tässä parin viikon sisällä muuttaminen tuommoiseen luultavasti reilun 10 neliön huoneeseen ja vieläpä juuri jyväskylään.. :D eniten just ärsyttää kun ei tiedä mitä sinne kannattaa ottaa mukaan kun tilaa ei ole paljoa mitään.. Yksiöt on mun mielestä ainaki tosi tiukassa J-kylässä ja suhteessa tosi kalliita, muuttaisin heti kaksioon jos saisin raha-asiat kuntoon! Ehkä sitten kun oon pitemmällä opiskeluissa.. Kaksiossa ei mun mielestä todellakaan oo liikaa tilaa yhdellekään ihmiselle :) Yksiöt kun yleensä on semmosia kopperoita.
Asumisessa voi oikeasti säästää tosi paljon luontoa :) Asunnon lämmön tiputtaminen on mun mielestä ainakin yks fiksuimmista tavoista säästää sähköä :) Viileämmässä nukkuu paremmin, viileämpään lämpötilaan tottuu äkkiä ja jos ei totukaan niin aina voi kääriytyä sen syyn nojalla viltin alle sohvan nurkkaan.
MouMou
Olet oikeassa, ne ovat tiukassa (ekan vuoden opiskelijat ei yleensä edes saa niitä minkään KOASin kautta tai ylioppilaskylästä) ja yksityisellä puolella kalliita. Niille on aina kysyntää eli täällä on varaa pitää hinnat pilvissä, kun jollakin on kuitenkin varaa vuokrata.:/ Mutta jos vaan kämppisehdokas löytyy, suosittelen kimppakämppää lämpimästi!
Ja oot täysin oikeassa tuossa lämpötila-asiassa. Luin jostakin (aika monestakin) lehdestä, että asteen sisälämpötilan pudottaminen pienentää lämmityslaskua viidellä prosentilla. Siksi ehkä koitan valistaa muitakin asiasta ja totuttaa yökyläileviä kavereita nukkumaan viileässä.:)
Susku
“Jos tahtoo ahdistella pilkkua, niin imuri on tietysti pidemmän aikaa päällä, koska huoneiston siivoamiseen menee enemmän aikaa kuin pienen murjun.”
Tähän täytyy kyllä sanoa että aina sekään ei pidä paikkaansa. Asuin ennen pienessä yksiössä joka oli täynnä kaikkea tavaraa, siivoukseen kului tuhoton aika sen kaiken tavarapaljouden keskellä.
Nyt kun asun poikaystäväni kanssa pienessä kolmiossa, tavaraa ei ole sikinsokin ympäriinsä joten imurointi ei vie kovinkaan pitkää aikaa.
Eli kyllä isommassakin asunnossa puolensa on.:)
MouMou
Ah, no noin se toimii! Eli omatunto puhdistui tämänkin asian suhteen.;)
petu
mutta eikö kyse oo juuri siitä, kuinka kauan imuri on päällä? yksiössä se on varmasti vähemmän aikaa päällä kuin kolmiossa. se on sitten asia erikseen kuinka paljon aikaa tavaroiden järjestely/pölyjen pyyhkiminen tms vie, mutta energiankulutuksen kanssa tuolla ei olekaan tekemistä.
MouMou
Enpä olekaan enää samaa mieltä. Tai oikeastaan en tiedä enää mitä mieltä olen, koska nopeamminhan sitä lattianeliöt, jotka eivät ole roinaa täynnä, imuroi kuin tavaraa pursuilevan yksiön. Mutta tässäkin tosiaan ratkaisee se, kuinka täynnä asunto on. Ja jos oikein viilataan niin myös se vaikuttaa, kuinka rivakasti imurilla lattia sohii.
Mutta tuskin tuo imuri tosiaan on se pahin sähkösyöppö asunnossa…
windi
Mielenkiintoinen ja miettimisen aihetta antava postaus :)
Mulla on pahana paheena se että en yleensä sammuta suihkua kesken peseytymisen, annan veden siis valua koko ajan :S Puolustaudun kuitenkin sillä että mulla on ihan lyhkäiset hiukset joiden shampoottamiseen ei mene kauan, joten siinä välissä vesi ehtisi olla kiinni ehkä joitakin sekuntteja :) Voisihan tuotakin toisaalta kuitenkin miettiä että jos sen hanan välillä sulkisikin, eihän vesi juokse hampaitakaan pestessä (mikä sinänsä olisi jo sulaa hulluutta, litratolkulla vettä hukkaan!)
Viileä kämppä olis oi niin ihana, etenkin makkarin osalta, mutta kun asuu vilukissamiehen kanssa joka tykkää että on lämmintä niin se ei ikävä kyllä vaan onnistu… Pitää käyttää jatkossakin taivutus- ja väsytykstekniikoita ja kärsiä ite siitä kuumuudesta :D
MouMou
Tuo hanajuttu oli kyllä hankala opetella, kun sen jotenkin aina unohti aluksi. Tuntui niin luonnolliselta, että kun nopeasti vaahdotti hiukset ja vartalon, niin vesi juoksi sen aikaa. Onneksi opettelu tuotti kuitenkin tulosta.:)
Pikkulintu
Muista, että kävelymatkan päässä lähipalveluista asuminen on myös ekoteko! Et tarvitse ajoneuvoja toimittaessasi päivittäisiä asioita!
MouMou
Siksi maksankin vähän kovempaa vuokraa, että saan asua keskustassa. Kaikki on ihan parin minuutin kävelymatkan päässä.:)
Raita
Hei Moumou, hyvä kirjoitus :)
Ilmeisesti kun kahvin ystävä olet, muistuttaisin sinua sellaisesta asiasta, että kahvinkeittimen lämmmityslevy vie valtavan määrän sähköä! Kahvinkeitin kannattaisikin olla mallia termoskeitin, tai sitten kahvi kaataa termospulloon keittämisen jälkeen. Riippuu tietenkin kuinka paljon sitä kahvia keittää ;)
Olen myös samaa mieltä siitä, että välttämättä se asunnon koko ei ole ratkaiseva tekijä imurin käyttöajassa. Muutin 10m2 pienempään asuntoon, asuinneliöni pienenivät 30%, mutta siivoukseen kuluva aika väheni varmasti 80%:lla! Kaikki on kiinni järjestyksestä ja siitä, etä tavarat eivät ole tiellä siivotessa, näin aikaakaan ei kulu siivoukseen, ja itse asiassa, sitä siivousta ei tarvi suorittaa niin usein kun ei ole niitä tavaroita, jotka pölyä keräisivät :)
MouMou
Mulla ei kyllä edes ole kahvinkeitintä!:D Teen kahvin erikoisella kahvikoneella, joka siis lämmittää veden ja survoo sen paineella kahvipodin läpi. Mutta totta kyllä tuo huomio. Ja suurimmalla osalla ihmisistä oletettavasti on normaali kahvinkeitin.
Ihana juttu tuo imurinkäyttöaikaarvio. Vaikka sitä käyttäisi kerran viikossa pari minuuttia, voin silti tuulettaa, ettän tän lattiatilan imuroi nopeammin kuin ahtaan huoneen. Hupinsa kullakin.;)
Raita
Siis perkolaattori vai mikä se nyt onkaan? Tuleeko semmoisella muuten hyvät kahvit? :)
MouMou
Tuollaista nimeä en ole kuullut. Mutta siis lattekoneena sitä myytiin eli siinä on vedenkeitin, maidonvaahdotin ja kahvinkeitin samassa. Ja kahvista tulee todella hyvää, koska se pysyy podeissa ns. tuorepakattuna.:) Koneesta löytyy vähänenemmän infoa täältä: http://moumou.indiedays.com/2008/12/11/more-coffee/
Raita
Ahaa, tuollanen voiskin olla hyvä vaihtoehto, tosin itse lopetin kahvinjuonnin. Ainakin toistaiseksi :)
Esim. tässä on siis perkolaattori: http://www.gigantti.fi/product/pienkoneet/kahvinkeittimet/NOR2399/obh-nordica-perkolaattori
MouMou
Ai tuollainen! Enpä ole ennen törmännyt, mutta hyvä tietää.:)
soen
häirinnyt jo jonkin aikaa tuolla sivupalkissa tuon labels OF nothing on kirjoitettu väärin. se on labels OR nothing :) Hauskaa kesän jatkoa !:)
MouMou
No hitto, olisit aiemmin sanonut!:D Korjaan sen ennen kuin lähden lomalle… Ei ois kyllä pöllömpi blogin nimi Labels of Nothing!;)
Bisquits
Tää on tosi mielenkiintoinen aihe! Ensimmäiseksi mulla tulee mieleen kohta, jota en ymmärtänyt (taidan olla vaan palikka, kun muut tuntuvat ymmärtäneen ;-)): “Vaikka asun isossa asunnossa, en lämmitä tätä juuri koskaan.” Täh, eikö talvella tule aika kylmä, jos et lämmitä asuntoasi koskaan? Vai tarkoititko tuolla jotain muuta?
Minulle asumistila on se juttu, josta en halua luopua. Joku voisi nähdä sen itsekkäänä, että asumme kahdestaan 150 neliön asunnossa, ja saankin siitä aika usein kysymyksiä. Tykkään tilasta, ja se on yksi luksuksia omassa elämässäni (en polta tupakkaa, aja omalla autolla jne.). Meillä on kuitenkin onneksi sellainen ilmasto, ettemme kirjaimellisesti lämmitä taloa usein ollenkaan. Talvellakin lämmitämme vain niitä huoneita, joissa kulloinkin oleskelemme, ja silloinkin lämpötila on aika alhainen, hollantilaiseen tapaan. Kun poistumme kotoa, laitamme lämpömittarin todella alhaiseksi. Tämä jo senkin takia, että täällä lämmittäminen on kallista.
MouMou
Ihan oikein ymmärsit. Täällä on siis kyllä patterit, mutta en pidä niitä päällä. Mulle optimaalinen huoneenlämpötila on maksimissaan 18 astetta, sitten alkaa ahdistaa. Ja tosiaan, nukun talvellakin välillä ikkuna auki, koska parhaat unet saan viileässä tai jopa kylmässä. Äidiltä opittu tapa.:)
Mutta niin, samanlainen tilanne täällä minulla kuin teillä (tosin eri mittasuhteissa). Iso asunto, mutta ei tule lämmitettyä, joten ei tätä voi sähkösyöpöksi oikein sanoa. Pitäisiköhän sähkön hintaa nostaa Suomessakin, jotta ihmisten pitäisi vain opetella elämään viileämmässä.;) Voin kuvitella jo, kuinka paljon energiaa säästyisi jos jokainen laskisi asuntonsa lämpötilaa edes yhdellä asteella. Pienistä puroista ja muuta sellaista.Ehkä minä viilennän muutaman muunkin edestä!:D
Bisquits
Ahaa, mutta siis jonkinlainen lämmitys kuitenkin on, talon puolesta, muuten menisi miinuksen puolelle sisälläkin. :-D Meillä on siis niinkin rajut toimenpiteet, että esim. lomalta tultuamme talo saattaa olla 10 astetta “lämmin”, heh. Suomessa tää ei oo tavallista, mutta Hollannissa on, ei haluta tuhlata kaasua. Yleensä talvella meillä on joku 17 astetta sisällä. Siihen tosiaan tottuu, vaikka alussa tuntuikin tosi kylmältä. :-D
MouMou
Patterit seinissä, mutta ne seisovat kyllä kylminä aina. En sitten tiedä mikä huoniston pitää lämpimänä, mutta itse en koske lämmityslaitteisiin. Tuo 17 on muuten aivan ihana lämpötila, ihmisten pitäisi kokeilla elämää viileämmässä.:)
mai
Satuin lukemaan postauksiasi ihan sattumalta,mutta pakko nyt täsmentää tätä aihetta: kerrostalot lämmitetään yleisimmin kaukolämmöllä (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaukol%C3%A4mp%C3%B6), mikä on suoraan sähkölämmitykseen verrattuna ekologinen vaihtoehto. Tuskinpa sinullakaan on sähköpattereita? Viileä huonelämpötilakin on energiankulutuksen kannalta hyvä juttu lämmitysmuodosta huolimatta, mutta sitten ei kyllä kannata pitää ikkunaa auki talvisin kovin pitkiä aikoja. Silloinhan tuo kaukolämpö karkaa jatkuvasti ulos ja energiaa kuluu turhaan.
Lueskelin tuossa uusinta Olivia-lehteä, jossa joku ilmastotutkija piti 25 asuinneliötä henkeä kohden sopivana pinta-alana. Se ehkä tuntuu pieneltä yksinasujalle, mutta kahdelle hengelle 50 neliötä on jo omasta mielestäni aika hyvin :) No, pääasia, että asuu tiiviissä taajamassa kaukolämmitetyssä kerrostalossa.
MouMou
Mutta jos patterit eivät ole päällä, mistä sitä karkaavaa energiaa tulee? Nyt tuli itselle vähän tyhmä olo, mutta eikös se pattereiden kautta se lämmitys kuitenkin tapahdu, kun lattialämmitystä tms. ei ole?
Luin ihan samaa lehteä ja siitä tulikin mieleen, etteihän tuo joka tapauksessa ole epäekologista, jos lämmityskulut, vedenkulutus jne. pysyvät samalla tasolla kuin pienessä asunnossa.:)
Pam
JOo viilennä vaan muidenkin edestä! Kaikille ei viileä ja/tai kylmä huoneilma sovi ollenkaan terveydellisistä syistä.
MouMou
Mulle taas ei sovi lämmin, kun on matala verenpaine. Ahdistaa niin pirusti liian lämmin.:/
Bisquits
Ai niin, ja lisään vielä erään jutun. Muutimme nykyiseen asuntoon n. 70 neliön kämpästä, ja nykyään lämmityskustannuksemme ovat yli puolet halvemmat! Riippuu siis paljon asunnostakin. Edellisessä oli huonot ikkunat ja koko ajan veti sisälle. Nykyisessä on tosi hyvät, uudet ikkunat, sekin varmaan vaikuttaa. :-)
MouMou
Hyvä pointti! Mulla meinaan vetää kans makuuhuoneen ikkunat niin, että jos olisin vilukissa, olisin jo soittanut hyvin vihaisen puhelin vuokraisännälle.:)
MouMou
Jos tämä kommentti tulee outoon kohtaan teilläkin, vastaus on siis Bisquitsille. Tämä kommenttienvalvonta vähän temppuilee tänään.:/
sirpa
..luulen, että Suomessa vettä kuluu siksi tajuttomasti, että esim. monessa kerrostalossa vesi kuuluu vuokraan tai vastikkeeseen. Itse olen aina asunut omakotitalossa ja suihkussa on käyty nopeasti ja pesty aina täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita. Nyt kun muutin kerrostaloon osaan yhä elää niin.
Moni ystäväni taas on aina asunut “ilmaisen veden kodissa” ja heillä on mm. suihkut joissa radio ja penkki ja tukan pesuun menee 30min ja ofc vesi valuu kokoajan. :)
MouMou
Totta, vaikuttaahan tuokin varmasti.:) Onneksi itseäni laskutetaan nyt käytön mukaan, se motivoi säästämään vettä.
Pam
Tässä ei nyt ole otettu huomioon ruuanlaittoa, eikä pyykinpesua ollenkaan. Sillä se pölynimuri on melko suurella todennäköisyydellä niitä pienimpiä kuluttajia (miksiköhän ihmiset aina luulevat, että se veisi paljon sähköä?). Jos ei se sitten ole mallia: pesee myös matot.
Sen sijaan ruuanlaitto ja pyykinpesu kuluttavat sähköä eniten. Paljon siis vaikuttaa se miten valmistat ruokasi. Teetkö pieniä annoksia monena päivänä, vai suurempia satseja kerralla. Liesi ja pyykinpesukone, unohtamatta sähkösyöppö (mahdollista) pyykinkuivain laitetta tai pyykinkuivausrumpua ovat ne eniten sähköä asunnossa vievät laitteet. Mutta ehkä teetkin näistä oman postauksensa?
MouMou
Se pölynimuri nyt oli lähinnä vitsi, muta siihen tartuttiin aika raivolla.:)
Ruuanlaitosta piti tulla oma postaus, mutta rikkinäisen hellan omistajana tuntui, etten voi kirjoittaa siitä avoimesti, kun joudun tekemään outoja kompromissejä. Olen silti opetellut valmistamaan isoja annoksia ja pakastamaan osan.:)
M
Jos talo käyttää kaukolämpöä, on se sähkön tuotannosta (esim. kivihiilen polttamisesta) ylijäänyttä hukkalämpöä. Sitä ei siis yksikään voimala tuota pelkästään, vaan se on eräänlainen sähköntuotannon sivutuote, joka muussa tapauksessa ohjattaisiin lauhteena mereen.
Ts. lämmitystavallakin on eroja. Pahin energiasyöppö on suora sähkölämmitys (esim. pistorasiaan kytkettävät patterit), mutta kauko- tai maalämmöllä lämpenevässä talossa parin asteen tiputtaminen ei taida tuoda todellista säästöä muualle kuin kukkaroon. Tai siis yhtiövastikkeeseen, mikä harvemmin näkyy vuokralaisen vuokrahinnoissa.
MouMou
Kiitos tiedosta. Toivottavasti noita pistorasiaan kytkettäviä pattereita ei juurikaan kukaan tarvitsisi.
Suvi
Ala nyt ymmarra pahalla, mutta musta on jotenkin hassua kun ihminen joka shoppailee noinkin paljon kirjoittaa ekologisista valinnoista. Se ettei pida valoja turhaan paalla on aika minimaalinen teko ympariston kannalta jos ymparilleen haalii paljon materiaa jonka tuottaminen on ymparistolle todella raskasta.
Toki ne pienetkin teot on askelia oikeaan suuntaan, mutta suurin ekoteko olisi rajoittaa kuluttamista ja kovalla kadella. Kuinka paljon materiaa ihminen oikeastaan tarvitsee?
En tarkoittanut tata mitenkaan henkilokohtaisena piikkina, itsekin rakastan pitkia kuumia suihkuja talvisin ja olen maailman pahin vilukissa. Harva meista on taydellinen :).
MouMou
Niin no siihen näissä jutuissa olenkin viitannut, että vaikka jotakin pahaa tekee, ei tarvitse tehdä pahaa jokaisella osa-alueella.:)
Papu
Oletko muuten pohtinut ekosähkön tilaamista? Itse en voisi enää kuvitella ostavani muuta kuin uusiutuvaa energiaa. :) Suosittelen!
MouMou
Mulla on joku opiskelijasähkösopimus edullisen hintansa vuoksi. Pitää varmaan kurkkia, kuinka paljon hinnakkaampi ekosähkö (mahdollisesti olisi.:)
Susanna
Heippa!
Kiinnitin huomiota hyvin epäolennaiseen asiaan, mutta sillon kun asuit 12 neliöisessä kämpässä niin mitä huonekaluja sait sinne mahtumaan? Olen itse muuttamassa sen kokoiseen pieneen luukkuun ja mietin, että mitä saan sinne mahtumaan.. :)
MouMou
Sängyn, pöydän ja pienen kirjahyllyn niin, ettei lattialle jäänyt kuin muutama neliö tilaa. Se oli kyllä kamalan ahdasta.:/
L
Kahvi- ja teepinttymät saa kupeista ruokasoodalla. Lienee turvallisempaa kuin se valkopyykkiaine? :D
MouMou
No kulosta ainakin turvallisemmalta!:D
Mia
Hellou!
Tosi kiva tää ekoteemaviikko, kiitos kun vinkkailet ihmisille aiheesta, jota eivät välttämättä ole vielä tarkemmin miettineet :)
toivottavasti pieniä ekovinkkejä näkyy blogissasi jatkossakin. Varmasti joku muuttaa sitä kauttaa jotain tottumustaan.
Tässä kuitenkin pieni korjaus: käsintiskaus kuluttaa enemmän vettä kuin astianpesukone! yllättävää, eikö vain.
MouMou
Se on yllättävää! Mutta juuri siksi tiskikone onkin harkinnassa. Kun sen vaan saisi mahtumaan johonkin!:D
vaahtera
Hei kahvi- ja teetahrat saa mukeista helposti hankaamalla suolalla. Eli märkään kuppiin ripotat suolaa ja hankaat sormin/harjalla. Sokeripalalla saa kanssa hellan puhtaaksi. Kotikonsteja löytyy vaikka millä mitalla :D
MouMou
Suolalla?:O Wow!