Olen maailman surkein tyttöystävä siinä(kin) mielessä, että olen asunut niin monta vuotta itsekseni, etten koskaan muista kaupassa mieheni ruoka-aineherkkyyksiä. Nappaan hyllystä edullisimman, tutuimman tai kiinnostavimman tuotteen. Vasta siinä vaiheessa, kun täytän jääkaappia ostoksillani ja mies katsoo pettyneenä alta kulmiensa, että ostamassani purkissa ei taaskaan lue LAKTOOSITON-taikasanaa, haluan häpeissäni vajota syvälle maan alle. Miten vaikea on muistaa toisen erityisruokavalio?!

Uuden tuttavuuteni, jonka lähetti ruokakokeiluja varten testiin Alpro, kanssa näin ei käynyt, sillä Alpron ruoanlaittovalmiste on siitä mahtava tuote, että se on kasvipohjaisena tuotteena sekä luontasesti laktoositon että myös siitä kätevä, että se hyydyttää piirakkatäytteet ilman kananmunaa. Tämä maistuu siis myös vegaaniystävälleni Manulle, mutta mikä parasta, kananmuniakaan ei siis tarvitse jatkossa muistaa ostaa kaupasta! Harjoittelin tätä “miehenlepytyspiirakkaa” vanhempieni luona, jotta voisin yllättää uudella reseptillä mieheni ensi viikolla. Harmi vaan, että kesken kokkailutuokion muistin, ettei mies syö kalaa. Ei se mitään, meidän perheemme makukommentit löydätte silti reseptin jälkeen tämän postauksen lopusta! :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lohipiirakka

Pohja:

1 pakastepiirakkapohja

TAI

1 motivaatiokohtaus, jonka aikana pieneen vuokaan sopivan pohjan tekee itse

Täyte:

1 pieni sipuli

puolikas purjo

öljyä ja voita

170 g kylmäsavulohisiivuja

1 prk Alpro ruuanlaittovalmistetta (saatu)

1,5 dl juustoraastetta

puolikas ruukku tilliä

1 tl sitruunapippuria

Laita kiertoilmauuni lämpiämään 175 asteeseen. Hienonna sipuli ja viipaloi pesty purjo. Kuullota niitä pannulla öljy-voi -seoksessa hetken aikaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paloittele lohi, mutta säästä pari siivua koristelua varten. Sekoita ruuanlaittovalmiste, juustoraaste, saksilla silputtu tilli ja sitruunapippuri keskenään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Painele piirakkataikina halkaisijaltaan noin 20-senttisen vuoan pohjalle ja puoleenväliin ylös reunoille. Levitä alimmaiseksi pohjalle sipuli-purjosekoitus. Ripottele sen päälle lohipalat. Kaada vuokaan lopuksi muista aineksista tehty töhnä. Paista piirakkaa uunin alatasolla n. 35 min. Laita tarvittaessa foliota suojaksi, jos pinta tai reunat meinaavat ruskistua liikaa. Piirakan pinta saa olla tumma, mutta se ei saa palaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koristele halutessasi valmis, ainakin 30 minuuttia jäähtynyt piirakka rullatuilla lohisiivuilla ja tillinvarsilla. Tätä koristelua ei saa sitten arvostella, se on isin käsialaa. Meidän perheessä kun ei saa kokkailla yksin, vaan se on aina väkisinkin jonkinlainen perheaktiviteetti. Mitä useampi kokki, sitä rakkaudentäyteisempi soppa. Vai miten se nyt meni.

Makutestissä piirakka pärjäsi meillä paremmin kuin hyvin. Kala toi piirakkaan juuri sopivasti suolaisuutta, sillä täytesekoituksessahan ainut mauste on sitruunapippuri. Pippuri olisi kuulemma saanut maistua jopa enemmänkin, mutta se taitaa olla makukysymys. Soijavalmiste ei maistunut mitenkään erityisesti piirakassa, vaan piirakan maku oli ns. normaali. Täytteen koostumus, jota jännitin eniten, oli yllätyksekseni juuri hyvä. En meinannut ensin uskoa, että täyte voi hyytyä noin hyvin ilman kananmunaa, mutta tästä tuli ihan huippuhyvää! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA