Monen maun taatelikakku (R.I.P. Foodin-joulukalenteri)

Tiedätkö sen tunteen, kun hartioita alkaa kihelmöidä kevyesti ymmärtäessäsi, että nyt on muuten hyvä idea? Ei mikään ihan jees, vaan superhyvä! Olen pitänyt taatelikakkuja hieman tylsinä, mutta halunnut silti kokeilla niiden valmistamista. Sain joulukalenteriani availlessa ihan mestari-idean leipoa monen maun taatelikakun eli kakun, joissa maustamattomien taateleiden sijaan onkin montaa eri makua sekaisin.
Suomalainen Foodin myy jouluksi taatelijoulukalentereita (Dandy Candy Dates), joissa on patukoiden lisäksi pieniä pussukoita, jotka sisältävät eri makuisia taateleita. Siksi tämä herkkukakku maistuu taateleiden lisäksi suolakinuskilta, lakritsilta, sitruunalta, salmiakilta, vadelmalta, colalta ja omenalta. Ja ennen kuin kysyt, niin jollakin ihmeellä nuo maut vielä toimivat yhdessä. Kakku on hurjan hyvää! Resepti on myös nopea veganisoida käyttämällä voin sijaan Eleplant-palaa (eli ns. vegaanista voita) ja jättämällä kananmunan pois.

Monen maun taatelikakku
Taikina:
n. 250 g kivettömiä taateleita (eli reilu seitsemän Foodin-pikkupussia)
2 dl sokeria
2 dl vettä
200 g voita
1 muna
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
Vuoka ja voitelu:
voita ja korppujauhoja
Koristeeksi:
tomusokeria

Pane uuni päälle lämpenemään 175 asteeseen. Lisää taatelit kattilaan aukomalla seitsemän tai kahdeksan pussia Foodin-taateleita joulukalenterin uumenista. Vaihtoehtoisesti voit pilkkoa kattilaan ihan tavallisia, kuivattuja taateleita 250 grammaa. Tarkista vielä, ettei joukossa ole kiviä. Lisää sitten taateleiden päälle sokeri ja vesi. Hauduta niin, että taatelit irtoavat toisistaan ja pehmenevät. Lohko voi joukkoon ja anna sulaa tasaiseksi.
Lisää hieman jäähtyneeseen taateliseokseen halutessasi kananmuna. Tämä ei ole pakollista, mutta vaikuttaa mukavasti kakun koostumukseen. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita nekin taikinaan. Kumoa taikina sitten voideltuun ja leivitettyyn rengas- tai kuivakakkuvuokaan, jonka tilavuus n. 1,8 l.

Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 40–50 minuutin ajan. Tarkista kakun kypsyys puisella hammastikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis. Älä kypsennä kakkua kuivaksi vain varmuuden vuoksi, ja anna kakun jäähtyä vuoassaan hetki ennen kumoamista. Kumoa kakku vadille ja anna jäähtyä. Siivilöi vielä jäähtyneen taatelikakun pinnalle tomusokeria tai tee sille herkullinen kuorrutus nappaamalla piparipalojen ohjeesta piparikinuski ja keittelemällä sitä tupla-annos.
Kuivakakkujen kohdalla pääsen käyttämään suosikkikeittiöniksejäni. Korppujauhot voi nimittäin aivan hyvin korvata mannasuurimoilla, ja tomusokeri levittyy kauniisti kakun päälle teesihdin avulla. Nyt, kun keittiö on täynnä herkullisia leivonnaisia, joulu saa tulla. Huomenna on jo aatonaatto!
Kuuluuko helppo taatelikakku omaan joulupöytääsi? ❤️













Write a comment