MAINOS / Martinex.fi

Lapsi aloitti jalkapalloharrastuksen, ja samaan aikaan me koulun vanhemmat alamme kerätä leirikoulurahoja. Elän siis erilaisten myyjäisten ja markkinoiden kulta-aikaa! Siksi päätin ottaa haltuun makeat leivonnaiset opetellen ensin, kuinka leivotaan helppo kuivakakku myyjäisiin. Siis ihan sellainen peruskahvikakku, jota voi sitten tuunata erilaisilla mausteseoksilla tai kuorrutteilla ja kastikkeilla, mutta joka maistuu herkulliselta myös sellaisenaan.

Avainsana onnistumiseen ovat raaka-aineet, työvälineet ja pakkaaminen. Joissakin myyjäisissä kakku tulee kahvilaan, jolloin se myydään paloina, kun taas joissakin kakku myydään kokonaisena mukaan. Onneksi kinkunpaistopussit on keksitty, sillä paksu sellofaani ei taivu yhtä kauniisti pakkausvaiheessa. Muistathan merkitä leivonnaisen yhteyteen sen raaka-aineet, jotta herkuttelijat tietävät, ettei kakkusi sisällä mitään, mitä he eivät voi syödä.

Helppo kuivakakku vaatii hyvät tarvikkeet

Pitkäaikainen yhteistyökumppanini Martinex lähti mukaan kakkuhuumaan ja lahjoitti kokeiltavakseni erilaisia keittiövälineitä, jotka ovat apuna leivontapuuhissa. Erilaiset vuoat saattavat sekoittaa pään, mutta ota haltuun nämä kaksi suosikkituotetta, joilla syntyvät niin pienet kuin isotkin kuivakakut:

Tämän artikkelin resepti on tehty tuolle isolla vuoalle, mutta kokeilin myöhemmin myös 2,0 litran vuokaa, josta siitäkään kakku ei tulvinut uunissa ylitse. Ehkä jopa 1,8-litrainen kakkuvuoka voisi riittää? Puolikas resepti taas on täydellisen kokoinen tuohon pienempään vuokaan. Tällä ohjeella kuivakakkuviipaleita tulee n. 20. Alkuperäinen kahvikakkuresepti ja sen tuunausohjeet on otettu täältä ja testattu kahden eri leipojan voimin meillä toimiviksi.

Helppo kuivakakku

Kuivakakkutaikina:

5 dl erikoisvehnäjauhoja
2 dl sokeria
2½ tl leivinjauhetta
2½ tl vaniljasokeria
2½ dl kermaa
3 munaa
150 g juoksevaa margariinia
1 dl appelsiinituoremehua

Leivitykseen:

rasvaa
korppujauhoja

Valmista tällä perusohjeella helppo kuivakakku. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sekaan muut aineet samalla hyvin sekoittaen. Voit käyttää myös muuta rasvaa kuin juoksevaa pullomargariinia, sulata ja jäähdytä tällöin rasva ensin. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan, jonka tilavuus on n. kaksi litraa ja paista kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 50-60 min. Suojaa kakku paistamisen loppuvaiheessa alumiinifoliolla, jos kakun pinta alkaa tummentua liikaa. Anna kakun jäähtyä 10 min ennen sen kumoamista pois vuoasta.

Jos haluat maustaa kakkua, kokeile jotakin alla olevista ehdotuksista. Jätä siinä tapauksessa laittamatta peruskuivakakun taikinaan 1 dl tuoremehua ja laita mehun tilalle taikinan sekaan haluamasi kakun alla olevat aineet. Koska siellä saattaa olla linjoilla muitakin, jotka eivät oikein pidä appelsiinista, todettakoon vielä, ettei tämän reseptin mehu maistu kakussa lainkaan appelsiinilta.

Tiikerikakun tehdäksesi ota peruskuivakakkutaikinasta (jossa on tuoremehu mukana) ⅓ erilleen ja sekoita siihen hyvin 3 rkl vahvaa kaakaojauhetta eli leivontakaakaojauhetta ja 3 rkl appelsiinimehua. Laita vuokaan ensin vaalea taikinakerros, sitten tumma ja päälle vielä vaalea. Paina taikinaa keskeltä alaspäin vaikkapa veitsellä, niin että taikinaan tulee “tiikerin raitoja”.

Tuunaa helppo kuivakakku näillä oheilla:

🍫 Suklaakakku:
1 dl vahvaa kahvia (tuoremehun tilalle)
3 rkl vahvaa kaakaojauhetta
100 g tummaa suklaata hienonnettuna

🍒 Kirsikkakakku:
1 dl säilykekirsikkatölkin lientä (tuoremehun tilalle)
n.150 g säilykekirsikoita hienoksi pilkottuna
1 dl kookoshiutaleita

🍑 Aprikoosikakku:
1 dl aprikoosimarmeladia (tuoremehun tilalle)
100 g kuivattuja aprikooseja hienoksi pilkottuna

🍇 Rusinakakku:
1 dl kivennäisvettä (tuoremehun tilalle)
1 rkl kardemummaa
1 dl rusinoita

🍍 Ananaskakku:
1½ dl ananasmurskaa (tuoremehun tilalle)
1 dl mantelirouhetta

🎁 Kardemummakakku:
1 dl kivennäisvettä (tuoremehun tilalle)
1 rkl kardemummaa

🐯 Tiikerikakku:
3 rkl vahvaa kaakaojauhetta
3 rkl vahvaa appelsiinimehua

Jos bravuurisi on pellillinen mokkapaloja, tutustu kannelliseen uunivuokaan, jossa herkut voi paistaa, kuljettaa ja säilyttää! 🍩