MAINOS / MESSUKESKUS & HELSINGIN KIRJAMESSUT

On etuoikeus elää maassa, jossa tasavallan presidentti saapuu messuille puhumaan kirjoista. Muistaakseni Stubb hehkutti viime vuonna ainakin uusinta Remestä messujen aikaan. Olen tänä vuonna Helsingin kirjamessuilla sekä päivätyöni kautta että somevaikuttajana työvuorojeni jälkeen. Viime vuonna juttelin niin monelle ihmiselle, että ääneni oli iltaisin käheä, ja kasvojeni lihakset lamaantuivat hymyilemisestä. Mukavia hetkiä oli paljon, mutta muutamia muistelen nolostellen. Suorastaan jäädyin, kun pyysin ihailemani Leena Lehtolaisen nimmaria. Vain muutamalla ihmisellä on ollut aikaisemmin sama lamaannuttava vaikutus minuun.

Listasin kirjamessujen jokaiselle päivälle kiinnostavia puheenvuoroja eri tahoilta ja kustantamoilta. Työpisteelläni WSOY:lla olen tietysti omien kustantamoidemme asiantuntija, mutta kirjamessujen somevaikuttajana puolueeton. Ovathan monet suosikkikirjasarjani kuitenkin muiden kuin “meidän” kustantamoidemme. Itseäni kiinnostavissa ohjelmanumeroteemossa toistuvat selkeästi eläinrakkaus, dekkareiden maailma, kiinnostus kirja-alaan sekä lapsille ja nuorille suunnattu messuohjelma. Merkitsen kirjamessuvinkeistä lasten- ja nuortenkirjoihin liittyvät vinkit *tähdellä. Kirjamessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 24.-27.10.2024, koko ohjelman löydät Helsingin kirjamessujen viralliselta sivustolta.

Helsingin kirjamessutärpit 2024:

Torstain 24.10. kirjamessutärpit:

  • *11:00-11:30 / Älyttömän hulluja satuja / Senaatoritori-lava

    Pidelkää käsinojista kiinni, nyt tulee sitä itseään – odotettu kokoelma kreisejä hulluja satuja Paula Noroselta ja Minna Kivelältä! Niissä ystävämme Kakkakikkare selittää selittämistään ja järjestää kaikkien aikojen parhaat synttärit.

  • 11:00-11:30 / Gen Z -kirjoittajat kohtaavat nuortenkirjallisuuden konkarit /  Töölönlahti-lava

    Kirjasome tarjoaa paitsi lukuvinkkejä nuorille, myös ennennäkemättömän paljon vertaistuellista sisältöä kirjoittamisesta ja alan ammattilaisten jakamaa tietotaitoa. Oman kirjan julkaisemisesta haaveilevat nuoret keskustelevat alan konkareiden Sini Helmisen, J.S. Meresmaan ja Leena Paasion kanssa siitä, miltä kirjallisuuden maailma näyttää uuden lukija- ja kirjoittajasukupolven silmin, sekä kyselevät vinkkejä kirjailijanuran alkutaipaleelle.

  • *11:30-12:00 / YleMix – uutisia lapsille / Kumpula

    Miten Yle Mix tekee suositut uutisvideonsa Whatsappiin, Yle Areenaan ja TikTokiin?! Kouluikäisten fanittamat Kiia Keskikylä ja Pyry Vaismaa kertovat, kuinka yhdistetään toimittajan työ ja tubettaminen!

  • *12:00-12:30 / Rambon talli / Kumpula

    Fanitetun Schleichtalli Rambo -YouTube-kanavan seikkailut jatkuvat nyt myös kirjoina! Sarjan ensimmäinen osa kertoo suosikkihahmo Elinan saapumisesta Rambon tallille. Venny Helén on 19-vuotias tubettaja, joka tekee suosittuja Schleichtalli Rambo -lyhytelokuvia.

  • 13:00–13:30 / Kirjojen uusi elämä / Arabia-lava

    Mitä voin askarrella vanhoista kirjoista? Meillä on paljon kirjoja, joita moni heittää roskiin. Ohjelmassa käydään läpi muutama idea, mitä vanhoista kirjoista voi toteuttaa konkreettisin esimerkein.

  • 15:30–16:00 / Visailu: Kansanedustaja, mitä tiedät kirja-alasta? / Hakaniemi-lava

    Leikkimielisessä visailussa testataan kansanedustajien tietämystä kirja-alasta, kirjoista, niiden kirjoittajista ja tekijänoikeuksista. Samalla keskustellaan kirja-alan ajankohtaisista kysymyksistä. Myös yleisöä osallistetaan visailuun! Mukana visailussa kansanedustajat Marko Kilpi, Veronika Honkasalo, Fatim Diarra. Juontaja Karo Hämäläinen.

  • 16:30–17:00 / Presidentin kirjahyllyllä / Hakaniemi-lava

    Tasavallan presidentti Alexander Stubb haastattelussa suomalaisen kirjallisuuden merkityksestä ja presidentin omaan ajatteluun tänä vuonna vaikuttaneista teoksista. Ohjelmajohtaja Ville Blåfield haastattelee.

  • 18:30-19:00 / Kauhan tasapaino / Töölö-lava

    Kokki ja ruokavaikuttaja Hanna Himanka kuvaa tarkkanäköisissä Kauhan tasapaino -ruokamuistelmissaan, miten ruoka ja muistot kietoutuvat elämässämme yhteen.

Perjantain 25.10. kirjamessutärpit:

  • *10:30–11:00 / ZoneVD jännittävän Japanin jäljillä & Paqpan maailma. Väritä tie mielikuvitukseen! / Senaatintori-lava

    Miksi samurait katosivat? Miten kawaii-ilmiö syntyi? Miksi japanilaiset hullaantuivat sumopainista? Supersuositun tubettajan ZoneVD:n sydän sykkii Japanille, ja nyt kuulet parhaalta oppaalta kiinnostavimmat tarinat tuosta kiehtovasta maasta. Pelivideoistaan tunnettu suosikkitubettaja Paqpa avaa sisäistä maailmaansa itse piirtämässään värityskirjassa, jonka jokaiseen kuvaan liittyy kiehtova muisto tai tarina.

  • *11:30–12:00 / HS Lasten uutiset / Kumpula

    HS:n Lasten uutiset kertoo alakoululaisille viikon uutistapahtumista innostavalla ja helposti ymmärrettävällä tavalla.

  • 12:00–12:30 / Kirjasomen trendiraportti – mikä trendaa nyt ja mikä vuonna 2025 / Töölönlahti-lava

    Kurkataan kirjasomen kristallipalloon! Kirjasomessa leviävät trendit ja troopit ohjaavat lukutottumuksia ja luovat meemejä ja ilmiöitä. Ovatko someilmiöt markkinointityökaluja vai yhteisöllistä inspiroitumista ja ihastumista? Kirjasomesta tutut Nea Lähdekorpi, Oona Pohjolainen ja Ulla Lehtinen keskustelevat siitä, mitä tarvitaan kirjasome-trendien syntymiseen, miten ne heijastelevat ajankohtaisia tapahtumia, ja mistä kirjasomessa puhutaan vuonna 2025.

  • 14:30–15:00 / Eläinten turvakoti Tuulispää / Arabia-lava

    Sykähdyttävä teos eläinten turvakoti Tuulispäästä, jossa kovalta kohtalolta pelastetut eläimet saavat elää luonnollisen elämänsä loppuun asti, ei ihmisiä varten vaan ihmisen hoivassa.

  • 14:30–15:00 / Keltaisen kirjaston kääntäminen / Töölö-lava

    Keltainen kirjasto on tarjonnut suomalaisille lukijoilleen valikoiman parasta ajankohtaista maailmankirjallisuutta jo vuodesta 1954. Suomentajat Kristiina Rikman ja Aleksi Milonoff kertovat, millaista on kääntää laadukasta maailmankirjallisuutta.

  • 15:30–16:00 / Arvon kissa / Arabia-lava

    Uudistettu laitos Heli Mäenpään Arvon kissa -kirjasta kertoo suomalaisten rescue-kissojen elämästä 21 tositarinan kautta. Kirjan päähenkilöt ovat entisiä kodittomia kissoja, jotka pelastuivatja löysivät oman kotinsa rakastavan ihmisen luota. Tänä vuonna Mäenpää teki yhdessä kustantaja Aula & Co:n kanssa kampanjan, jonka aikana kustantaja lahjoitti kirjan tuotoista 30 prosenttia eläinsuojeluyhdistyksille.

  • 16:30–17:00 / Kari Kanala & Harri Henttinen / Esplanadi-lava

    Kari Kanalassa on rosoa ja ristiriitaa, mutta myös herkkyyttä ja avoimuutta. Hän on tuonut syvyyttä viihdemaailmaan ja viihdemaailman tuulia kirkkoon. Se herättää mielipiteitä ja tunteita. Harri Henttinen tunsi jo lapsuudessaan, että hän on tyttö pojan ruumiissa. Ongelmat alkoivat, kun koulussa piti opetella olemaan poika muiden poikien joukossa – se oli välillä suoranaista helvettiä.

  • *16:30–17:00 / Miksi pelit ovat niin koukuttavia? / Kumpula

    Zeta-sarja huipentuu tänä syksynä kolmanteen osaan nimeltään Kaikki pelissä! Sarja kertoo pelaamisesta, pelien suunnittelusta ja pelien koukuttavuudesta. Tule kuuntelemaan, miten peleistä kirjoittaessa pääsee myös suunnittelemaan omaa peliä. Miksi pelit ovat niin koukuttavia? Onko koukuttavuus hyvä vai huono asia? Kirjailija Heli Koskinen, haastattelijana kustannustoimittaja Anna Mattila.

  • 17:30–18:00 / Saatanallinen paniikki / Kallio-lava

    Vuonna 1996 Nokialta löytyy ruumis – siitä alkaa tarina, joka tutkii 1990-luvun saatananpalvontapaniikkia laman jälkeisessä Suomessa. Saatanallinen paniikki on dekkarin tavoin etenevä tutkimus kirjoittaja Katri Ylisen omiin lapsuusmuistoihin.

  • 17:30–18:00 / Saako pahan peikon tappaa? – Oikeus ja kohtuus Topeliuksen saduissa / Kumpula

    Zacharias Topeliuksen käsitykset tasa-arvoisesta koulutuksesta, luonnonsuojelusta ja ihmisten yhtäläisestä arvosta olivat edellä aikaansa. Hänen saduistaan löytyy myös mielenkiintoista tarkasteltavaa oikeuden ja moraalin kannalta. Kirjailija kuvaa ryöväreitä ja tuomareita, hoviväkeä ja rahvasta laidasta laitaan. Kuvattujen rikosten kirjo on laaja ja rangaistukset toisinaan puistattavan ankaria. Keskustelussa puidaan satujen antia oikeuden, moraalin, yhteiskuntahistorian ja kasvatustieteen näkökulmasta.

  • 18:30–19:00 / Vanhemmuuden vaikeat tunteet / Kumpula

    Vanhemmaksi tuleminen mullisti Inka Ikosen elämän. Raju synnytys nosti pintaan hänen vuosia sisällään kantamansa turvattomuuden tunteen. Syntyi suosittu somekanava ja teos Sinussa näen minut, joissa puhutaan rehellisesti ja omakohtaisesti myös vanhemmuuden vaikeista ja vaietuista tunteista, kuten vihasta, syyllisyydestä ja häpeästä. Kohtaamalla vaikeat tunteensa voi vahvistaa itsetuntemusta ja lisätä turvan, myötätunnon ja ilon tunteita sekä vahvistaa yhteyttä lapseen, puolisoon ja muihin läheisiin.

Lauantain 26.10. kirjamessutärpit:

  • 11:00–11:30 / Mirella Mäkilä: Tampereella rempallaan / Otava, 6a50

    Hilpeän riemukas ja humoristinen romaani Tampereen kokoisista unelmista ja oman suunnan etsimisestä. Onnen avaimet löytyvät lopulta itseltä, eivät toisten taskuista, osoittaa ylistetyn Mirella Mäkilän Se on moro -sarjan toinen osa.

  • 12:00–12:30 / Mitä on sateenkaarisarjakuva? / Lonna-sali

    Sateenkaarisarjakuva käsitteenä on monelle vielä epäselvä. Tarkoitetaanko tällä sateenkaarisarjakuvataiteilijoiden teoksia vai sateenkaariaiheista sarjakuvaa? Kuinka paljon kirjastojen sateenkaarihyllyt määrittelevät sateenkaarikirjallisuuden käsitettä? Keskustelemassa asiasta on joukko eturivin itsemäärittelemiä sateenkaarisarjakuvan tekijöitä. Moderaattorina Pii Anttonen ja puhujina H-P Ontto-Panula, Nina Mutik, Siiri Viljakka sekä Johanna Rojola.

  • 12:30–13:00 / Rikoksia menneisyydessä / Esplanadi-lava

    Päivi Remes haastattelee Tapani Baggea, Pauli Jokista ja Laura Anderssonia siitä, miten historiallisten dekkareiden hahmoja ja miljöötä rakennetaan.

  • 13:00–13:30 / Lasten tietokirjat apuna kriiseissä / Kruununhaka-lava

    Lasten tietokirjat voivat toimia apuna maailmantapahtumien tai oman elämän kriisien selittämisessä. Miten kertoa vaikeista asioista lapsille tietokirjojen avulla? Aiheesta keskustelevat tunne- ja turvataidoista kirjoittanut Raisa Cacciatore, luontokadosta kirjoittanut Laura Ertimo sekä Tammen kustantaja Saara Tiuraniemi. Juontajana Suvi Auvinen.

  • *13:00–13:30 / Lilja muuttaa maailmalle / Toukola

    Miltä muutto maapallon toiselle puolelle tuntuu? Lilja ei ole koskaan käynyt kauempana kuin mummolassa, kun äiti ja isä ilmoittavat, että heidän perheensä muuttaa Kiinaan. Se herättää suuria kysymyksiä. Näkeekö Lilja mummoa enää koskaan?

  • 14:00–14:30 / Hybridiäänikirjat, immersiivisyys ja tekoäly kirjallisuudessa / Töölö-lava

    Miten uudet teknologiset innovaatiot vaikuttavat kirjallisuuteen? Keskustelemassa Emmi Pesonen, Janne Kuusi ja Antti Leikas. Ohjelman järjestää Suomen Kirjailijaliitto.

  • 15:30–16:00/ Parasiitti / Hakaniemi-lava

    Kuvaus kostosta, kipeistä sisarussuhteista ja perhetragediasta, jolla on katastrofaaliset seuraukset. Sofie Sarenbrant on ruotsalainen palkittu menestysdekkaristi. Vuonna 2023 hän oli kotimaansa myydyin rikoskirjailija.

  • *16:00–16:30 / Montako yötä vielä, Prinsessa Pikkiriikki / Toukola

    Prinsessa Pikkiriikin jouluinen odottelukirja kaikille kärsimättömille. 24 taianomaista tarinaa Pikkiriikin matkasta jouluun. Pienen joulunodottajan päivään mahtuu taikaa, torttuja ja pipareita – sekä monen monta kysymystä. Muun muassa tontuista, kiltteydestä ja siitä, miksi jotkut saavat paljon isompia lahjoja kuin toiset tai miksi jotkut saavat olla joulunäytelmässä enkeleitä ja toiset aaseja. Äänessä Hannele Lampela ja Ninka Reittu.

  • 17:30–18:00 / Täysin auki / Esplanadi-lava

    Millariikka Rytkönen on porvoolainen kätilö, ay-pomo, feministi, äiti, puoliso, ystävä, karavaanari, Tehyn puheenjohtaja, mokailija – ihminen, joka uskoo vahvasti, että vitutus on voimavara ja että kaikki on mahdollista. Myös pyöröovesta hiihtäminen.

  • 17:30–18:00 / Satu Rämö: Miten kirjoittamisella voi muuttaa maailmaa? / Suomenlinna-sali

    Miksi toiset tekstit osuvat ja lyövät kanveesiin? Miten kirjoittamisella voi muuttaa maailmaa ja vaikuttaa asioihin? Mirjami Haimelin ja Satu Rämö kertovat vastaukset näihin kysymyksiin ja sivuavat lisäksi, miten kirjoittamisesta voi tehdä työn ja millaista kirjoittaminen on työnä. Haimelin ja Rämö pohtivat myös, mikä merkitys kirjoitustaidolla on muuttuvassa maailmassa.

Sunnuntain 27.10. kirjamessutärpit:

  • 11:30–12:00 / Leena Lehtolainen: Korkean paikan lumo / Senaatintori-lava

    Rakastetun Leena Lehtolaisen romaani taiteesta ja unelmista. Kiehtova kertomus menetyksestä, piiloutumisesta ja korkeilta paikoilta avautuvista näköaloista.

  • *11:30–12:00 / Paavali Pattinen – Vihoviimeinen koulupäivä / Kumpula

    Kuinka supernolo supersankari pärjää, kun koulu muuttuu arkkivihollisen mellastuspaikaksi? Kouluikäisten huikean jännittävän ja hervottoman hauskan sarjan kolmas osa. Paavalin mielestä matikantunneilla on tylsää, ja opettaja Sausolan taululle riipustelemat laskutehtävät ovat hänelle täyttä hepreaa. Supernoloa on se, että hän saa apuopettajaksi ärhäkän ja huomiota herättävän Supermuijan. Pasi Pitkänen on kuvittanut Hannele Lampelan tekstin kauttaaltaan nelivärikuvituksin. Sarjasta ollaan tekemässä myös elokuvaa.

  • *12:00–12:30 / Matkalla lapsen oikeuksien planeetalle / Toukola

    Lapsilla on ikioma ihmisoikeussopimus, jonka tuntemisen merkitys on erityisen arvokasta tässä ajassa. Lapsilla on oikeus saada tietoa oikeuksistaan ja aikuiset tarvitsevat tietoa lapsilta siitä, miten oikeudet toteutuvat lasten elämässä. Lasten ja aikuisten on myös tärkeä keskustella oikeuksista yhdessä. Puistolan seikkailijat, lapsen oikeuksien jäljillä -teoksessa matkataan mansikkahillon voimalla lapsen oikeuksien planeetalle (eli LOS-planeetta), kohdataan arkisia tilanteita, joissa lapsen oikeudet eletään todeksi sekä heitellään tähdillä unelmia parempaan huomiseen.

    Kirjan tekijät Reetta Kalliomeri ja Oona Niskanen johdattavat lapset ja heille tärkeät aikuiset pohtimaan, millainen voisi olla sellainen maailma, jossa lapsen oikeudet toteutuvat. Lapset viedään aiheen ääreen toiminnallisesti ja visuaalisesti tutkimalla lapsen oikeuksien planeettaa ja kuuntelemalla lasten ehdotuksia siellä olevista asioista. Lyhyen alustuksen jälkeen kukin saa askarrella oman toivomustähden.

  • *14:30–15:00 / Kyni ja metsän vanhin / Arabia-lava

    Reetta Niemelän ja Kissa Koskisen Kyni ja metsän vanhin -kuvakirja kertoo elokuussa syntyneen kyynpojan suuresta matkasta kohti paikkaa, jossa se voi horrostaa tulevan talven yli. Kyihin liittyy monia uskomuksia ja ennakkoluuloja, mutta kuten ihminen, kyykin haluaa vain elää turvassa.

  • 17:00–17:30 / Movetron – Romeosta Juliaan / Esplanadi-lava

    Taina Westin kirjoittamassa teoksessa sukelletaan Suomen suosituimman eurodance-bändin Movetronin historiaan. Movetron – Romeosta Juliaan herättää henkiin 90-luvun trendit ja tunnelmat, jotka ovat kovaa kamaa vielä tänäkin päivänä. Kolmen lahjakkaan artistin silmin avautuva aikamatka vie aikaan, joka herättää nostalgisia muistoja ja avaa Movetron huumaa.

Osta pääsyliput Helsingin kirjamessuille TÄSTÄ! 🎟️