OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valokuvaaminen. Tuo jokaisen bloggaajan lähes pakollinen harrastus. Toiset hyväksyvät sen väkipakolla osaksi blogitouhua, toiset ihastuvat niinkin paljon, että siitä tulee heille työ. Ainakin sivutyö, ellei jopa ihan kokopäiväinen. Varsinkin äitibloggajien keskuudessa vähän väliä joku ilmoittaa olevansa nyt bloggaaja ja valokuvaaja enkä ihmettele, sillä kysyntää tällaiselle tuntuu olevan yllättävän paljon. En tiedä, tykästyvätkö ihmiset sitten blogin eli elävän portfolion kauttaa lempibloggaajiensa kuvaustyyleihin vai houkuttavatko usein huomattavastikin kokeneempien ammattivalokuvaajien hintoja edullisemmat aloitushinnat, mutta valokuvaajabloggaajien kalenterit täyttyvät huimaa vauhtia ja varauksia tehdään jopa vuosien päähän. Tuntuu, että joka toinen blogia pitävä on hurahtanut kuvaamiseen ihan tosissaan. Kun kuvaa useamman vuoden ajan päivittäin, oppii väkisinkin valokuvaamisen saloja. Halusi tai ei.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omalla kohdallani valokuvaaminen on jotakin mieluisan harrastuksen ja pakollisen pahan väliltä. Saatan pysähtyä kaupungilla ottamaan kuvan tilanteesta tai asetelmasta ihan vaan kuvaamisen ilosta, vaikka en koskaan julkaisisi kuvaa missään. Pääsin Olympuksen ja Lumenen tuotekuvauspäivässä tutustumaan valokuvausniksien ohella myös omaan ajatusmaailmaani ja opin jotakin itsestäni. En ole uskaltanut hurahtaa valokuvaamiseen, jottei rima bloggaamiseen nouse mahdottoman korkealle. Tykkään ottaa valokuvia, mutta otan niitä enemmänkin räiskimismentaliteetillä kuin täydellisyyteen pyrkien. Kuten näistä työpajassa otetuista kuvistakin näkyy, koen blogini sellaisena paikkana, jossa puolivalmis kuva on riittävän hyvä. Jaksan hetken asetella kuvattavia asioita ja säätää sävyjä hieman, mutta en viitsi tehdä mitään heijastuksille tai varjoille.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tiedän, että osa bloggaajista taitaa asiansa hyvin, mutta sitten on se toinen osa, johonkin itsekin lukeudun. Minä otan ihan hyviä valokuvia luonnonvalossa. Kuvissani kohde on aikalailla tarkka, värisävyt lähellä todellisuutta ja yleensä ylimääräiset asiat on rajattu pois. Viitaten otsikkoon väitänkin, että bloggaaminen antaa hyvä pohjan, jos tahtoo hurahtaa valokuvaamiseen, mutta vaikka kuvaisi vuosia, ei automaattisesti kehity mestariksi. Minä kuvaan yleensä A-asetuksilla eli aukon esivalinnalla. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että säädän osan kameran asetuksista itse ja kamera sitten “arvioi” loput asetukset niin, että kuvasta tulee teknisesti onnistunut. (Kuvausmentorini Veera, menihän tämä nyt oikein?) Sen verran olen edistynyt ihan blogin alusta, että pieni pokkari ja sen automaattiasetukset ovat vaihtuneet peilittömään järkkäriin ja puoliautomaattiasetuksiin. Tämän pidemmälle en välttämättä etene koskaan, sitä ei voi tietää.

Tässä hieman minun ajatuksiani bloggaamisen ja valokuvaamisen suhteesta omista ajatuksistani heijasteltuina. Mitä mieltä te olette aiheesta? Ovatko bloggaajat automaattisesti myös hyviä kuvaajia? Listasin tähän loppuun muutamia minulle tuttuja bloggaajia, jotka ovat alkaneet valokuvata (sivu)työkseen innostuttuaan kuvaamisesta blogin kautta. Tutustukaahan näiden naisten sivustoihin, jos aihe kiinnostaa yhtään:

Helia Photography

Photo Saskia

Korinna Saarinen Photography

Emilia Huttunen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA