Himpun yli kaksi vuotta sitten sain unelmieni työpaikan jo toista kertaa elämässäni. Ensimmäiseen minut kirjaimellisesti soitettiin kotisohvalta, toiseen päädyin hakemassa aivan eri työpaikkaa. Tämä olkoon kai todiste siitä, että työhakemuksessa kannattaa mainita myös tärkeitä taitoja, jotka eivät ihan suoraan sovi työhön, jota hakee. Ne saattaa silti bongata joku, joka etsii omaan tiimiinsä vahvistusta ja jonka käsien läpi hakemus kulkee. Mutta tämän tarinan te jo tiedätte, isompaan kirjamaailmanälkään tarinoita löytyy lisää blogini kirjakustantamossa-kategoriasta.

Mikä lukujumi on?

Elän tällä hetkellä oudon lukujumin otteessa. Koko talviloman ja jo jonkin aikaa ennen sitä, kirjan nostaminen käteen on tuntunut jotenkin raskaalta. Tavallaan kiinnostaisi lukea, mutta en saa aloitettua uutta kirjaa. Fiilis on ollut vähän sama kuin introvertilla juhlissa. Tiedätkö, kun sitä toivoo vaan hiljaa, ettei kukaan tuntematon tule tutustumaan. Samalla päänsä sisällä minuutteja siihen, että saa lähteä kotisohvalle lepäämään ilman, että on epäkohtelias. En vaan jaksa opetella uutta maailmaa, tutustua uusiin hahmoihin ja pähkiä, millaiset keidenkin väliset suhteet oikeastaan ovat.

Kuinka lukujumi selätetään? Tässä viisi vinkkiä!

Voisinhan kai vaan hyväksyä olotilan ja kuunnella vähän aikaa kirjoja, mutta pelkona on, että kohta ei huvita edes kuunnella. Haluan selättää lukujumin. Nyt on se hetki, kun aion noudattaa omia neuvojani, joita jaan apua pyytäville lukujumin iskiessä töideni kautta somessa, verkkosivuillamme ja kirjamessuilla. Tämä taitaa todistaa vanhan sanonnan suutarista, jolla ei ole kenkiä. Kyllä meillä kirjatoukillakin joskus kirjallisuuden mutustaminen voi tökkiä, vaikka sisäpiirin tietoa siitä, mitkä kirjat imaisevat hetkessä mukaansa, on paljon.

  1. Kokeile dekkareita. Vaikka poikkeus aina vahvistaakin säännön, dekkarit ovat yleensä suoraviivaisesti rakennettuja kokonaisuuksia ja vaikka olisivat osa sarjaa, ne toimivat myös itsenäisinä tarinoina. Parhaat dekkarit käyvät suoraan asiaan maalailematta miljöötä ja historiaa sen enempää.
  2. Tutustu kylpykirjoihin. Tämän termin opin Krista Kososelta. Kylpykirja on niin ohut kirja, että sitä jaksaa kannata pidemmänkin aikaa yhdellä kädellä (esim. kylvyssä tai sängyssä). Näitä tehdään koko ajan enemmän, ja vinkkaa mielelläni kommenttiboksissa hyvän n. 100-150 sivun teoksen.
  3. Kysy suositus samanhenkiseltä. Onko ystäväpiirissäsi tai työpaikallasi tyyppi, jonka kanssa tykkäätte aina samoista jutuista leffojen, musiikin ja muun kulttuurin suhteen? Kysy häneltä kirjavinkki.
  4. Jatka tuttua sarjaa. Kömpelöt tutustumisyritykset voi välttää helposti sillä, että jatkaa kirjasarjaa, joka on jo ennestään tuttu. Kurkistapa heti, onko suosikkisarjaasi tullut lähiaikoina uutta osaa!
  5. Vaihda tv:stä kovakantiseen. Tämä on vähän samaa sarjaa vinkkinä kuin tuo edellinen, mutta en ollut ennen tajunnut, miten telkkari voi hoitaa puolestani hahmojen ominaisuuksien kuvittamisen. Niinpä katsottuani Netflixistä Åren murhat -sarjaa, tilasin koko kirjasarjan itselleni ja alan lukea sitä tänään.

Ja ei kun lukemaan. Sivurikasta sunnuntaita! 📖

KUVAT: Nina / Tunnetila