Siirryn käsittelemään ehkäpä heikointa lenkkiä tässä ekologisuusasiassa minun tapauksessani. Olen autuaan tietämätön siitä, mitä kaikkea ei kannata ostaa tai mitä kannattaa. Keskityn ruoka-asioissa enemmän siihen, mikä on terveellistä kuin siihen, mikä on ekologista. Katson myös hintaa enemmän kuin eettisyyttä. Jo ajatus siitä, että kaupassa pitäisi aina miettiä jokaisen ruoka-aineen kohdalla sen terveellisyys, hinta sekä ekologisuus, saa kylmän hien nousemaan otsalleni. Kuinka monta tuntia viettäisinkään lähikaupassani, jos luopuisin tee ostoslista, valitse edullisin vaihtoehto ja heitä koriin -periaatteestani. Tällä saralla minulla on siis valtavasti parantamisen varaa.

Mitä sitten on jäänyt mieleeni? Lähinnä yksittäisiä lauseita ja neuvoja. Pyrin suosimaan kausituotteita, esim. syksyllä kaalia. Tiedän, että luomuvaihtoehto olisi “normaalia” parempi, mutta sitäkään ei kaikista tuotteista valitettavasti ole tarjolla. Lähiruokaa kannattaa suosia eli lähileipomon leivän voittavat kaukaa tehtaalta rahdatut pullamössöt. Lisäksi tiedän, että jos minulla olisi puutarha, minun olisi fiksua kasvattaa itse vihanneksia ja yrttejä. Niin ja tonnikala ei kuulemma olekaan enää hyvä ostos. Siinäpä se, sirpaleista tietoa tärkeästä aiheesta, mutta on sekin parempaa kuin täysi tietämättömyys.:)

Sen olen kuitenkin oppinut, että kannan lähes aina mukanani kangaskassia ja pyrin välttämään muovikassien ostelua. Onneksi noita kangaskasseja sateleekin lähes joka suunnalta. Shoppaillessakin pitäisi opetella kieltäytymään turhista pusseista ja kerätä ostokset käsilaukkuun tai yhteen pussiin. Useimmat myyjät eivät vaan kysy, haluaako asiakas muovipussia, vaan oletusarvo on, että ostokset survotaan sellaiseen. Tässäkin kohtaa voisi olla muutos paikallaan.

confused

Ekovalinta 4/7 eli ruokailutottumukset pähkinänkuoressa:

Suosi kangaskasseja ostoksia tehdessäsi. Keskity kausi- ja lähituotteisiin sekä luomuruokaan. Ota asioista selvää, ettet päädy yhtä tiedottomaan tilaan kuin allekirjoittanut.;)

(kuva täältä)