Ekovalintoja: RUOKAILUTOTTUMUKSET
Siirryn käsittelemään ehkäpä heikointa lenkkiä tässä ekologisuusasiassa minun tapauksessani. Olen autuaan tietämätön siitä, mitä kaikkea ei kannata ostaa tai mitä kannattaa. Keskityn ruoka-asioissa enemmän siihen, mikä on terveellistä kuin siihen, mikä on ekologista. Katson myös hintaa enemmän kuin eettisyyttä. Jo ajatus siitä, että kaupassa pitäisi aina miettiä jokaisen ruoka-aineen kohdalla sen terveellisyys, hinta sekä ekologisuus, saa kylmän hien nousemaan otsalleni. Kuinka monta tuntia viettäisinkään lähikaupassani, jos luopuisin tee ostoslista, valitse edullisin vaihtoehto ja heitä koriin -periaatteestani. Tällä saralla minulla on siis valtavasti parantamisen varaa.
Mitä sitten on jäänyt mieleeni? Lähinnä yksittäisiä lauseita ja neuvoja. Pyrin suosimaan kausituotteita, esim. syksyllä kaalia. Tiedän, että luomuvaihtoehto olisi “normaalia” parempi, mutta sitäkään ei kaikista tuotteista valitettavasti ole tarjolla. Lähiruokaa kannattaa suosia eli lähileipomon leivän voittavat kaukaa tehtaalta rahdatut pullamössöt. Lisäksi tiedän, että jos minulla olisi puutarha, minun olisi fiksua kasvattaa itse vihanneksia ja yrttejä. Niin ja tonnikala ei kuulemma olekaan enää hyvä ostos. Siinäpä se, sirpaleista tietoa tärkeästä aiheesta, mutta on sekin parempaa kuin täysi tietämättömyys.:)
Sen olen kuitenkin oppinut, että kannan lähes aina mukanani kangaskassia ja pyrin välttämään muovikassien ostelua. Onneksi noita kangaskasseja sateleekin lähes joka suunnalta. Shoppaillessakin pitäisi opetella kieltäytymään turhista pusseista ja kerätä ostokset käsilaukkuun tai yhteen pussiin. Useimmat myyjät eivät vaan kysy, haluaako asiakas muovipussia, vaan oletusarvo on, että ostokset survotaan sellaiseen. Tässäkin kohtaa voisi olla muutos paikallaan.
Ekovalinta 4/7 eli ruokailutottumukset pähkinänkuoressa:
Suosi kangaskasseja ostoksia tehdessäsi. Keskity kausi- ja lähituotteisiin sekä luomuruokaan. Ota asioista selvää, ettet päädy yhtä tiedottomaan tilaan kuin allekirjoittanut.;)
(kuva täältä)
Anne
Mä oon käsittäny, että tonnikala ei oo “hyvä ostos” sen takia, että sen pyynti vahingoittaa delfiinejä. Sen takia ostankin aina delfiiniystävälliseksi merkittyä tonnikalaa kun kyseistä säilykettä tekee mieli :) Esim. John Westin sellasessa pussissa olevat on tälläsiä.
MouMou
No samaa olen lukenut minäkin. En ole vain pistänyt mieleen, minkä vuoksi tonnikalaa pitää välttää. Hyvä, jos leima kertoo, mitä kannattaa ostaa, koska tonnikala on namia.:)
Katja
Pari vinkkiä:
– Lihaa ei tarvitse ihmisen syödä joka päivä (tai vaikka ollenkaan), eli sitä voi vähentää
– Vaikka kotimaista on hyvä suosia, niin talvella Suomessa kasvihuoneessa kasvatettujen tomaattien ostaminen ei ole suotavaa (hirveät määrät energiaa kuluu!)
– Voi miettiä, että onko tarpeellista syödä maailman toiselta puolelta ruodattuja katkarapuja?
– Paljon ruokaa kannattaa tehdä myös itse! Suoraan uunista tulleet sämpylät rokkaavat :)
MouMou
Mm, sämpylöitä… Mitenkäs, onko mikro fiksumpi valinta kuin liesi? Tai siis kannattaisiko hellan käyttämistä koettaa välttää?
Katja
Tätä olen itsekin miettinyt! Tosin itse tykkään enemmän hellalla lämmitetystä ruuasta.. pitää selvittää asiaa.
MouMou
Itsekään en osaa mikrolla niinkään kokata kuin lämmittää. Tai no, puuroa osaan tehdä!;)
sara.
Mullakin ruoka on se heikko lenkki ekologisuudessa. Ja asiaa ei helpota juurikaan ristiriitainen tieto. Joskus painotettiin kotimaisuuden merkitystä, koska kuljetukset tuottavat päästöjä. Nykyään taas sanotaan, että varsinkin talvella kannattaa ostaa espanjalaisia tomaatteja suomalaisten sijaan, koska suomalaiset versiot joudutaan kasvattamaan kasvihuoneessa, joka on melkoinen energiasyöppö. Ja tokihan kasvissyönti olisi lihansyöntiä huomattavasti ekologisempi vaihtoehto. Lehmien märehtimisestä syntyy metaanikaasua, ja onhan toki ekologisempaa syödä itse se kasvis eikä syöttää sitä ensin toiselle eläimelle. Mutta jotenkin meikäläisellä ei riitä tahtoa tai voimia ryhtyä kasvissyöjäksi, niin sydämettömältä kuin se kuulostaakin :(
MouMou
Tuo on yllä totta, ettei ristiriitainen tieto ainakaan motivoi elämään ekologisesti.:(
Jemnie
Itse voin antaa sellaisen vinkin, että mikäli et ole soijalle allerginen osta kotiin pussi soijarouhetta tai vaikkapa suikaleitakin. Niillä voi korvata mukavasti lihaa, jonka tuottaminen taas ei ole kovin ekologista. Soijarouhetta voi heittää turvotettuna vaikkapa tavalliseen lihapullataikinaan korvaamaan osan lihasta (tai tuplaamaan annos). Lisäksi sekasyöjäpoikaystäväni suurinta herkkua on soijarouheesta tehty pastakastike, johon tulee turvotettua soijarouhetta, yrttistä tomaattimurskaa, sipulia ja valkosipulia. Blogissani on myös soijafileistä tehtyjen pihvien ohje, valtavan hyvää myös miekkosen mielestä.
Toinen ekoteko mikä ruokailuun liittyen tulee mieleen on se, ettei hyvää ruokaa heitetä roskikseen ja kannattaa hankkia tuote, jonka mukana tulee mahdollisimman vähän pakkausjätettä. Kannattaa myös hyödyntää pakastinta mikäli semmoisen omistaa ja säilöä syksyn sato sinne käteviin annospusseihin. Samoin ruokaa kannattaa tehdä kerralla isompi satsi ja heittää osa pakkaseen, varsinkin jos kyseessä on ruoka, jonka valmistaminen kuluttaa runsaasti enegiaa. Myös lompakko kiittää vaihtoehdossa.
Tämä ekovalintoja-viikko on hurjan mielenkiintoinen aihe. Suomessa ekologisesti eläminen on hurjan vaikeaa varsinkin opiskelijoille ja muille, joilla rahan kanssa on jo valmiiksi tiukkaa. Ekologisuus ruuassa ja muussa tuppaa maksamaan mansikoita. Omia kauppiaitaan kannattaa kehoittaa lisäämään valikoimiinsa kotimaisia tuotteita, etenkin luomutuotteita, sillä varsinkin luomutuotteiden korkea hinta johtuu pienestä kysynnästä. Pienen kysynnän vuoksi viljelijöitäkin on vähän ja hyvinä viljavuosina osa ravinnoksi kelpaavasta viljasta päätyy joko eläinten rehuksi tai myydään tavanomaisena viljelijöille huonompaan hintaan. Kysynnän kasvaessa saataisiin toivottavasti myös uusia yrittäjiä luomuun, joka sinäänsä on myös ekoteko :)
Lopuksi: kangaskassit <3
MouMou
Tumma soijarouhe onkin päässyt kokeilun muutaman kerran. Vielä, kun oppisin kokkaamaan siitä niin, ettei tulos ole limaista mössöä!:D
Kiitos muutenkin pitkästä kommentistasi. Toivottavasti moni lukee sen.:)
Anni
Mihin sä sitten laitat roskat jos et osta muovipusseja kaupasta..? :o
MouMou
Kaupoissa myydään erillisiä roskapussirullia. Niiden kappalehinta tulee edullisemmaksi kuin jos käyttäisi roskapussina niitä muovipusseja, joita ostetaan kassoilta ostoksille.:)
moon
“Useimmat myyjät eivät vaan kysy, haluaako asiakas muovipussia, vaan oletusarvo on, että ostokset survotaan sellaiseen. Tässäkin kohtaa voisi olla muutos paikallaan.”
Eiköhän se ole melkein samantekevää, kuka tässä tapauksessa ottaa sen ensimmäisen askeleen – itse aina sanon, etten tarvitse pussia ja mielestäni muut, jotka eivät myöskään tarvitse, voisivat sanoa myös. Ihan yhtä hyvin asiakaskin voi tehdä sen homman! ;)
MouMou
Totta tuokin, muta musta kaikki, mikä kannustaa ekologisuteen, olisi hyvästä.:) Kaikki eivät välttämättä mieti näitä juttuja, mutta tuollainenkin muutos huomattaisiin heti. Kynnys muovipussin ottamiseen saataisi myös nousta, jos sen joutuisi pyytämään.
ihan_hupsu
itseasias tiedelehdes tai jossain oli joku aika sit juttua ettei luomu- ja lähiruoka ookaan ekologisempia ku kauempaa tuodut jutut, hiilidioksidijälki esim. kotimaisissa tomaateissa tais olla paljon suurempi ku espanjalaisissa lajitovereissaan suomeen tuotuna (tää kyl oli ehkä koko vuoden ajalta, kesällä kai tomaatit kasvaa täälläkin ilman kasvihuoneita?) :o toki luomuruoka on lähiluonnolle parempaa ku ei tuu mitään myrkkyjä luontoon ja itellekin varmaan terveellisempää popsia vähän vähemmän säilöntäaineita sisältäviä juttuja :) tavallaan siis lähiruoka on “itsekäs” valinta mut nois on tosiaan niin monta vaikuttavaa aspektia et hullukshan siinä tulis jos koittais valita absoluuttisesti parhaan vaihtoehdon joka ruokatarvikkeesta
MouMou
“mut nois on tosiaan niin monta vaikuttavaa aspektia et hullukshan siinä tulis jos koittais valita absoluuttisesti parhaan vaihtoehdon joka ruokatarvikkeesta”
Sen vuoksi tästä aiheesta onkin kamala keskustella, kun asiat eivät ole mustavalkoisia!:D Ei ole ekologisuutta tehty kuluttajalle helpoksi.
veera
Oon ihan samaa mieltä tosta vaatekauppojen muovikassi-järjestelmästä. Usein sanon itse, etten tarvitse muovikassia, mutta varmaan moni muukin kieltäytyisi muovikassista, jos myyjä sitä kysyisi :-) ihana tämä ekoviikko!
MouMou
Juuri kirjoitin samanlaisen vastauksen jollekin. Eli mustakin tuo olisi hyvä homma.:)
M
Mites tuo lihateollisuus vs. lähiruokapainotteinen kasvisravinto (eli pois soija), riistan suosiminen ja luomukananmunien käyttö? Lähiruoka-ajattelu kannattaa etenkin lisukkeiden kohdalla, sillä kotimainen peruna ja ohra (tai vaikka kaura!) ovat paljon ekologisempia valintoja kuin kaukaa rahdattu riisi, jonka viljely synnyttää yhtä paljon metaania kuin maailman lihantuotantokin. Lisäksi kaupassa kannattaa huomioida pakkausmateriaalit, eli pahvitetraan pakattu tomaattimurska on oikein kierrätettynä todennäköisesti metallitölkkiä ekologisempi.
MouMou
Onneksi nuo pakkausvalinnat ovat sentään loogisia. Mutta juurikin esim. luomun kohdalla on paljon outoja väitteitä eikä kaikesta tiedä selkeästi, ovatko ne hyviä valintoja.
Anna
Ei pidä paikkaansa tuon puuvillaisen kauppakassin ekologisuus (valitettavasti). Sen tekeminen kuluttaa rutkasti enemmän luonnonvaroja, kun muovipussien (vaikka mukaan otetaan muovin maatuminenkin). Kuinka hullua!
Anteeksi, mutta on pakko kommentoida erästä asiaa. Bloggaajat esittävän blogeissaan “faktoja” joissa ei ole totuuden häivääkään (esim. kirjoittelette ruokareseptejä ja perään laitatte “kuinka helppoa, haljaa ja TERVEELLISTÄ” tai vaikka tuo “tonnikala ei olekaan enää hyvä ostos”, onko se ollut hyvä ostos enää 20 vuoteen?). Siksi haluaisin korostaa, että olkaa kriittisiä ja tarkkoja mitä täällä kirjoitatte, koska nuoret ottavat teistä mallia ja jos te toitotatte jotain asiaa faktana, nehän uskovat sen silmät pyöreinä. Kuten varmaan arvaatkin, en kohdista tätä sanomaani ainoastaan sinuun, tulipahan nyt avauduttua tästä sinulle kuitenkin.
Pienenä vinkkinä voisin sanoa, että aika terveellisesti ja ekologisesti elät, jos jätät kaikki (tai no suurimman osan) lisäaineelliset tuotteet kaupan hyllylle. Esimerkiksi ostat kunnon meijerivoita Oivariinin sijaan, ostat maitotuotteet “100% rasvalla” tai otat luomulihaliemikuutioita niiden natriumglutamaattihirviöiden sijaan. Yleensä nämä tuotteet ovat piirun verran kalliimpia kun E-mössöjä sisältävät sisarensa, mutta tässä voisi päteä vanha laki “ei se määrä vaan se laatu”. :)
Mutta keep going, tästä on hyvä jatkaa! :)
MouMou
Ensimmäiseen kohtaan jossakin kommentoinkin, että jätemateriaaleista valmistetut kangaskassit olisivat hyviä. Onneksi niitäkin on jo saatavilla. Esim. itselläni on Marimekon pienistä jämäpaloista tehty kangaskassi.:)
Tuohon reseptikohtaan on kyllä pakko todeta, että itse katson hyvinkin tarkkaan, mitä reseptieni perään kirjoitan. Kirjoitan ne omasta näkökulmastani, joten paastoavalle ohjeet ovat tuskin tarpeeksi keveitä ja E-koodeja vältteleville tarpeeksi terveellisiä (näin kärjistetysti). Mutta minun asteikollani ne ovat sitä, mitä niiden sanon olevan. Jos ymärrät, mitä ajan takaa.:)
Tämän ekoviikon alussa kyllä totesin, että tämä tulee täysin omasta näkökulmasta ja kommenttiboksit ovat korjauksia ja täsmennyksiä varten, ettei kukaan pääse väittämään, että koetan esiintyä asiantuntijana. Asiaa kuitenkin haluttiin käsitellä, joten en viitsinyt skipata postauspyntöjä.:/
Johanna
Moikka, yks helppo tunnistuskeino on myös napata reilun kaupan tuotevaihtoehto jos sellainen on tarjolla. Fairtrade merkki helppo tunnistaa :) http://www.reilukauppa.fi/
MouMou
Ah, nuo merkit ovat kyllä pelastus tyhmälle (viitaten siis itseeni).:)
Trifoliata
Tonnikalastakin löytyy muuten sertifioituja versioita, mutta toki ne ovat tuplasti kalliimpiakin (syön itse sen verran harvoin että ostan kuitenkin sitä).
Itsellänikin on huimasti parannettavaa ruuan ekologisuudessa (sekä terveellisyydessä). Valitettavasti ne eivät läheskään aina kulje käsi kädessä. Rakastan hedelmiä jotka ovat ehdottomasti terveellisiä, mutta torjunta-aineet, maan käyttö, kuljetus, työntekijöiden oikeudet ymsymsyms ongelmat tulevat heti vastaan. (yleensä ostan silti hedelmiä ja tunnen piston sydämessä..)
Lihakin on vaikea asia! Toisaalta se on hyvää, ravitsevaa, proteiinipitoista (kylläisyys pysyy pidempään jne., mutta tehotuotanto, eettisyys ja ekologisuus on taas toisella puolella kuppia.. Lista vaan jatkuu ja loppujen lopuksi ainoa asia jota syödä hyvällä omatunnolla on viinimarjat ja omenat omista puista ja puskista. Ei tässä asiassa vaan voi voittaa! Aika nälkäisenä saa olla jos rupeaa omavaraiseksi raakaruokaa syöväksi fennovegaaniksi..
MouMou
Olen päätynyt lähes samaan lopputulokseen. Ruuan suhteen täydellistä tasapainoa ei ole.:/
Perhonen
Luomun ekologisuudesta ja järkevyydestä voi olla montaa mieltä, minusta on vain hyvä ettet käytä useinkaan näitä tuotteita. :) Mielestäni on myös väärin Afrikan nälkäisiä kohtaan, että me nirsoilisimme satomäärässä jonkun ns. luonnonmukaisuuden (?) vuoksi. Nälänhätä pahenisi varmasti, jos koko maailma siirtyisi luomuviljelyyn. Noh, voi olla että tiesitkin tuon jo. :)
Lähiruuan/Reilun kaupan tuotteiden etsiskelyssä on jo pointtiakin.
MouMou
Juuri tällaisen ristiriitaisen tiedon vuoksi olen aivan pihalla. Jotenkin ei mene tajuntaan, että asia, jota mainostetaan hyvänä ei sitä sitten olekaan.:/
am
Kyllähän tuossa hyviä pointteja oli! :) Yksi juttu johon kannattaisi vielä kiinnittää huomiota on tuotteiden pakkaus, onko kierrätettävä, onko käytetty turhan paljon pakkausmateriaalia jne. ja suosia sellaisia, jotka on pakattu ympäristöäkin ajatellen. :)
MouMou
Tuo on kyllä hyvä vinkki!:)
Riikka
Joskus on tosi ärsyttävää kun myyjä tunkee pienenkin ostoksen (esim. koru) sellaseen minimini pussiin, vaikka kädessä olisi jo suurempiakin pusseja.. Kun eihän sitä pientä pysty helposti ees kantamaan, vaan sen tunkee sinne isompaan pussiin/laukkuun. Ja yleensä ei ikinä ehdi sanoa ettei tarvitse pussia.
Suomessa onneksi ruokakaupassa monilla näkee omia kangaskasseja, mutta ulkomailla se pussien määrä on jotain ihan kamalaa. Oltiin just Barcelonassa ja siellä joissan isoissa kaupoissa myyjä pakkasi ostokset siinä hihnalla heti, yleensä 2-3 tuotette yhteen PIENEEN pussiin. Niitä kertyi sitten ihan kivasti kun ostoksia oli enemmän. Ja jos myyjä ei pakannut niin sitten asiakas itse teki samoin, tuntui että meitän turisteja katsottiin oudosti kun tungettiin ostokset muihin pusseihin tai laukkuun! Niin ja lisäksi ne pussit on niin huonoa ja ohutta matskua, ettei niitä oikeen voi käyttää uusiksi, rasittavaa..
MouMou
Tuosta ulkomaanmenosta en viitsi edes aloittaa, kun joissakin maissa ollaan niin hakoteillä.:( Toisaalta ihan tietää, että toisaalla siten suositaan toreja, mikä täälläkin olisi hyvä tapa.
Sandra
Itse en kyllä näe mitään ongelmaa siinä, että asiakkaana ilmaisen pussin tarpeettomuudesta. Ennen kuin myyjä alkaa laittaa tavaroita pussiin, voi kohteliaasti sanoa : en tarvitse pussia, kiitos. Olen myyjänä opiskelujen ohella töissä, ja tuntuu turhauttavalta kysyä asiakkaalta laitetaanko vaatteet pussiin, koska n. 95 % asiakkaista niin toivoo. Tiedän kyllä, että myyjänä se on velvollisuuteni ja saan siitä(kin) palkkaa, mutten koe asiakkaana ollessani mitenkään vaikeaksi itse ilmoittaa pussin tarpeettomuudesta.
MouMou
Ei se vaikeaa olekaan. Pointti on se, että jos pussi pitäisi erikseen pyytää, sen pyytäminen saattaisi aiheuttaa sen, ettei niin moni niin tekisi.
Milla
“Useimmat myyjät eivät vaan kysy, haluaako asiakas muovipussia, vaan oletusarvo on, että ostokset survotaan sellaiseen. Tässäkin kohtaa voisi olla muutos paikallaan.”
Tähän voit itse vaikuttaa sen verran, että sanot ostoksia maksaessa, “en tarvitse pussia, kiitos.” Itse laitan pussin vain jos asiakas haluaa (kysyn 100% joka ikinen kerta, vihaan muovipusseja yli kaiken), mutta kaikkiin myyjiin en voi vaikuttaa. Itseeni sen sijaan voin vaikuttaa ja pyytää jättämään muovipssin pois.
MouMou
Hyvä päätös sinulta.:) Tämä tapa voisi oikeasti vaikuttaa asioihin. Milläköhän sen saisi leviämään? Asiakaspalautteella kenties?
Tiksu
Itse pidän aina shoppaillessani mukanani kangaskassia ja kerron aina myyjälle etten tarvitse muovipussia, näin se homma hoituu. Toivottavasti yhä useammat tekisivät näin. :)
MouMou
Luulisi, että se tapa olisi suhteellisen helppo saada leviämään.:)
Alibullenin neiti
Nyt pitää vähän nussasta pilkkua. Kangaskassin käyttö muovikassin sijasta ei ole iha niin mustavalkosta kun monet ajattelee. Kangaskassia pitää käyttää hyvin monta kertaa (en tarkkaan muista mutta jotain 100 käyttökerran lähellä se oli), ennen kuin se on ekologisempi vaihtoehto kuin muovikassi. Kangaskassin valmistamiseen tuhlaantuu kuitenkin melko paljon kaikenlaista. (Kuulostaapa vakuuttavalta..) Totta on kyllä, että jos käyttää kangaskassia aina ja paljon niin on se kannattavampaa. Mutta pari käyttökertaa ei vielä pelasta.
Ja siis tämä tieto on peräisin viime kevään kierrätyskurssilta joka koulussamme järjestettiin. :))
MouMou
Niinhän se on.:) Eikä yksi kasvisviikko pelasta maailma, vaan elämäntapamuutos.
On kai kasseissakin väliä, onko puuvillakassi tehty juurikin kangaskassiksi vai onko kassi kyhätty jätekankaista. Fiksuinta olisi tietysti, ettei kangaskasseja valmistettaisi muta kuin kierrätyskankaista, mikä ei sinällään silloin lisäisi puuvillan viljelyä (näin kärjistetysti).
pointti!
Vielä sellaisen mielestäni erittäin tärkeän huomion lisäisin, joka liittyy vahvasti ruokaostoksiin. Kannattaa miettiä, millaisissa pakkauksissa ostettu tuote myydään. Useissa tuotteissa, esim. kekseissä, joissakin pastapaketeissa ym. ruoka on pakattu moninkertaisesti muoviin! Esimerkiksi jotkut suklaakeksit ovat muovikääreessä, jonka sisällä on muovinen “astia”, mihin keksit on pakattu ja tämän “astian” ja ulkomuovin välissä on vielä yksi läpinäkyvä suljettu muovipakkaus. Käsittämätön määrä jätettä muutaman keksin ympärillä! Vaihtoehtoja löytyy.
Samaten itse ostan aina vihannekset, esim. kurkut, sipulit, tomaatit ja hedelmät irtomyynnistä, jolloin useissa liikkeissä (Jyväskylässä esim. Mestarin herkussa) irtotuotteet voi kerätä paperipussiin, joka menee tietenkin paperinkeräykseen :)
MouMou
Hedelmien ja vihannesten kohdalla tuo onkin helppo valinta, mutta esimerkiksi juurikin keksien kohdalla harvoin pääsee päättämään pakkauksesta. Pahimmassa tapauksessa kaikki tuotteet kyseisestä genrestä on pakattu yhtä vahvasti.:/ (Onneksi keksit voi leipoa itse.)
moukkufan
Moukku, auta! Pitääks yliopisto-opiskelut alottavan osata ilmottautua johonkin kursseille jo ennen kun koulu alkaa? Ja selviääkö nää käytännön asiat ikinä mulle, oon ihan pihalla kaikesta! Esim. siitä mistä tiedän että ilmottaudun tarpeeks kursseille saadakseni riittävästi opintopisteitä?! Apua:D
MouMou
Meillä olisi hyvä ilmoittautua etukäteen, muta tutor kertoo ensimmäisinä päivinä kyllä kursseista.:) Paras apua on kesällä lähetetty opinto-opas, jossa on kaikki kurssit, opintopistevaatimukset ja meillä kemialla ainakin aikataulu, jonka mukaan kurssit suositellaan käytäväksi. Tyyliin ensimmäisenä syksynä nämä ja keväällä nämä. Eli opinto-opas pelastaa.:)
(Monissa yliopistoissa tutoreiden yhteystiedot lähetetään fukseille kesänä eli heitäkin voi ahdistella.)
auroraaa
Sivuuttaa tekstiä mutta tuo kuva saa mut voimaan pahoin! :D
ja ihan pikku toive, sähän voisit tehdä jonkun tuunaa kangaskassi-postauksen tämän ideoimana! :D
MouMou
Se on kyllä kamala!:D
Musta tuntuu, että kangaskasseja tulee kaupan päälle nykyään kaikista paikoista mainosmielessä. Niitä tuskin edes tarvitsee ostaa.:)
-SL
Ekoviikkoasi on kiva seurata!
minä kasvatan itse sitruunat;) no ei nyt, ei minisitruksia oikeen sitruunoiksi voi sanoa..
MouMou
Mutta ne ovat siis syötäviä silti?:O
Jane
lihaa, etenkin punaista, pitäisi välttää! sen verran tiedän :D mut musta on hienoo et teet näin ekoilu-postauksia, näistä varmaan tarttuu jotain ihmisiin.
MouMou
Toivottavasti tarttuisi.:)
Poppet
Mua ärsyttää ruokaostoksilla usein pakkaukset muutenkin, en tarkoita ainoastaan muovipusseja, vaan että monet ruoat on pakattu ihan liian hyvin. vaikka pieneen muovirasiaan joka on muovikääreen sisällä ja ympärillä saattaa olla vielä pahvinen lipuska. Tai sitten on yksittäispakattu jotain keksejä tms mitkä ei todellakaan mene pilalle ellei ole tyhjiöpakattu. Tietysti monet ylipakatut ruoat on esim. valmisruokia tai jostain kiinasta tuotuja, eli ei ne nyt kovin ekologisia tai terveellisiä ole välttämättä muutenkaan. Samoin riisiä ei kuulemma “pitäis” syödä, koska se matkustaa Jyväskylään huomattavasti kauempaa kuin vaikka Lievestuoreen perunat tai edes aito italialainen pasta.
Kerron samaan hengenvetoon vielä varsinaisen kauhutarinan, joka sai verenpaineen nousemaan: Vähän aikaa sitten ruokakauppajonon edellinen asiakas osti 5 tavaraa, laittoi ne 4 muovipussiin-jotka on täällä ilmasia melkein joka kaupassa-ja sitten laittoi kaikki ne pussit reppuun! jos vaan katse vois tappaa… RRR!
Tämä on ollut hyvä teemaviikko, vaikka en olekaan kaikkeen ehtinyt kommentoida. Varmasti kuitenkin jokaisella lukijalla on jotain parantamisen varaa :)
MouMou
Tuo pakkaaminen on kyllä ärsyttävää. Ja joidenkin ruoka-aineiden kohdalla hyvää vaihtoehtoa ei edes ole, vaan juurikin esim. kaikki keksit on pakattu moneen kerrokseen muovia.:/
Maria
Hyvä keksintö on myös ainakin valintatalosta löytämäni uusiokäyttö hedelmäpussit. Näyttää pesupussilta ja taisi olla jotenkin vielä SPR:in liittyviä. ja toimivat myös pesupusseina, testattu on :D
MouMou
Oi että, hyvä tietää!:)
Ellu
Hyvä alku meneillään ruoan ympäristövaikutusten huomioimiseksi (lähiruoka, kausituotteet, ym.) :) Varmaan tiesitkin jo, että ilmaston kannalta tärkeimpiin asioihin kuuluisi vielä lihan ja maitotuotteiden käytön vähentäminen tai poisjättäminen. Tosin, en tiedä paljonko niitä edes käytät. Tonnikalalla voi herkutella, mutta silloin kannattaa ostaa Albacore-tonnikalaa, jota ei olla toistaiseksi kalastamassa sukupuuttoon. Hieno juttu blogissasi tämä ekoviikko!
MouMou
Sehän tässä onkin kamalaa, että maitotuotteet ovat melkeinpä elämäni perusta. En sitten tiedä, löytykö mitään, mikä korvaisi ne, sillä niistä luopuminen olisi pahinta. Lihankin voisi jättää helpommin.:/
Jfer
Jos ostan useammasta kaupasta niin pyydän yleensä kassaa laittamaan tuotteet aiemmasta kaupasta saamaani kassiin. Yleensä kuitenkin mahtuvat ihan hyvin yhteenkin. Pitää vaan ehtiä sanoa se ennen kuin myyjä alkaa kaivaa kassia.
MouMou
Niinpä. Kun vaan useammin muistaisi tuon.:)
Pippuri
Voin kertoa yhden asian joka saa ainakin mun veren kiehumaan: ihmiset laittavat kaupassa banaanit MUOVIPUSSIIN ennen punnitsemista! Hei haloo! Kukaan ei kuitenkaan syö niitä kuoria, niin mitä se haittaa jos tertussa on se hintatarra.. itse laitan semmoisiinkin suoraan jotka syön kuorineen esim. paprikaan.. huolella kun pesee ei tarrasta ole haittaa ja muovipusseja säästyy!
MouMou
Mä tarrailen kanssa hedelmiä ja vihanneksia.:)
Joh
Tosi hyviä teemapostauksia!
Lähiruoka on yleisesti ottaen ekologisempaa, mutta päinvastoin kuin moni luulee, on ekologisesti kestävämpää ostaa Espanjasta tm. ulkomaasta rahdattu tomaatti tai kurkku kuin Suomessa kasvihuoneviljelty serkkunsa! Ruokatuotteiden kokonaisekologisuutta tutkittiin pari vuotta sitten Helsingin yliopistossa :) Siispä jos talvikaudella tekee tuoretta mieli, parempi suosia ulkomaalaista.
MouMou
Miksei kaikki voi vaan olla yksinkertaista. Tätäkin ekologisuutta olisi helpompi toteuttaa.:)
Vaahtera
Huippuidea tämä ekoviikko. Tulee itsekin mietittyä omia valintoja/tapojaan. Ja tietysti näistä jutuistasi saa paljon vinkkejä. Itse olen viime aikoina opetellut ruoanlaitossa jälkilämmön hyödyntämistä. Eli jos ruoka on pannussa tms. melkein valmista, voi levyn jo sulkea sillä ei pannun kuumuus hetkessä haihdu. Tämä sama pätee uuniin, grilliin jne. Tuntui alussa vähän nihkeältä ja pieneltä jutulta, mutta kai se sitten vähän säästää energiaa ja luontoa, kun usein tätä toteuttaa?
MouMou
Itsekin teen noin puuron kanssa ja näin kesällä opettelin keittämään perunat samalla kaavalla.:)
apila
Heippahei! Pakko vähän osallistua keskusteluun, kun tähän asiaan on itse tullut vähän enemmän perehdyttyä. :)
-tonnikalan epäeettisyys liittyy enemmissä määrin liikakalastukseen, niitä pyydystetään niin paljon että kanta on heikkenemässä uhanalaiseksi. Tietysti myös muille lajeille ja ympäristölle aiheutuvat haitat ovat negatiivisia pointteja. (tsekkaa Greenpeacen uhanalaisten kalalajien punainen lista)
-älä osta kaupasta liikaa ruokaa. Vaikka biojäte onkin sitä parasta jätettä, on aina vaan parempi, jos et joudu heittämään ruokaa pois. Biojäteastia on ruoantekoJÄTTEEN koti.
-pakastin on paras kaveri, jonne kannattaa leivät ja leivonnaiset, raastetut juustonkannikat (pizzajuustoa!) ja annosrasioihin jaetut ruokasatsit kätkeä. Mikrottaminen tosiaan on se hellaa/uunia ekologisempi valinta, sillä se kuluttaa vähemmän energiaa (vrt. pari minuuttia mikrossa – uunin lämpeneminen+ruuan lämmitysaika). Ja leivät tietysti paahtimen kautta, nam!
-lihaa tosiaan ei tarvitse joka aterialle tai edes joka päivä. Erityisesti punaista lihaa kannattaa mahdollisuuksien mukaan vältellä, ja suosia mielummin lintuja, kalaa ja riistaa. Suosittelen lämpimästi suakin kokeilemaan erilaisia kasvisreseptejä, niiden kanssa pääsee mielikuvitus irrottelemaan! Kaapista kannattaa aina löytyä linssejä (ei ole linssikastikkeen voittanutta!), soijatuotteita, erilaisia papuja; proteiinipitoisia paketteja, jotka säilyvät kaapissa pitkään, ja joista saa taiottua ihmeitä päivinä jolloin jääkaappi ammottaa tyhjyyttään. Pastaa, tomaattimurskaa, kookosmaitoa, pestoa, currytahnaa, chili- ja soijakastiketta, yrttejä ja mausteita unohtamatta!
(vinkkinä vielä muutama hyvä reseptiblogi: http://soppailua.vuodatus.net/ http://vegemisia.blogspot.com/ http://kurpitsamoska.livejournal.com/ )
Hyviä pointteja on kyllä tullut ilmoille, hauskaa että ekologisuus kiinnostaa yhä useampaa nykyään, kumman helpottavaa! :) Suosittelen tutustumaan Uusi Musta-nettisaittiin (ellet sitä oo jo tehnyt), siellä pyöritään ekologisten kysymysten kimpussa cityihmisen näkökulmasta, ykköstä!
MouMou
Ihana, kun osallistut! Siksi tästä aiheesta kirjoitin, että saisin vinkkejä osa-alueesta, joka on itselle heikko.:)
Täytyy muuten vähän kiukutella, ettei tähän asuntoon mahdu kunnon pakastinta, sillä sille olisi todellakin käyttöä.:/
Pinni
Osallistun tähän kangaskassi/muovikassi keskusteluun.
Minä en kykene heittämään yhtäkään muovipussia pois ennen kuin se on palvellut loppuun asti, esim päätynyt roskapussiksi tai mennyt rikki. Niinpä on tässä viimeisen noin 7 vuoden aikana kertynyt aika määrä pusseja.
Nyt olen jokunen aika sitten päättänyt että minulle ei tule enää yhtään lisää pussia. Jo varastoihin kertyneet pussit palvelevat mm kauppakasseina ja roskapusseina. Vaaleita mattapintaisia esim HM:n ja Kappahlin yms pusseja olen käyttänyt vaatteita postittaessa, kevyt pakkausmateriaali ja pussi pääsee kiertoon.
Oli se sitten muovipussi tai kangaskassi jolla ruokaa kuskaa kaupasta kotiin, niin eikö pääasia ole, että pussi on jo sinulla ennestään eikä tarvitse ostaa uutta. Sitä ko pussia ei saa enää tekemättömäksi joten käytettäköön sitä sen elämänkaaren loppuun asti. Pusseja ja kasseja löytyy varmaan kaikkien kaapeista. Tai jos ei niin tervetuloa hakemaan täältä :)
MouMou
Kyllä vaan,noin minäkin ajattelisin, jos pusseja on jo ennestään. Koetin vain muistuttaa, ettei niitä kannata haalia lisää. Ehkä niiden valmistamista vähennettäisiin, jos niiden menekki laskisi.:)
-SL
joo on ne syötäviä:) http://en.wikipedia.org/wiki/Calamondin
MouMou
Kiitos linkistä!:)
Milla
“Ei se vaikeaa olekaan. Pointti on se, että jos pussi pitäisi erikseen pyytää, sen pyytäminen saattaisi aiheuttaa sen, ettei niin moni niin tekisi.”
Tässä on taas ongelmana se, että jos me myyjät emme tarjoa pussia, ja asiakas laittaa esim. hopeashampoon (kirkkaan lilaa ainetta) laukkuunsa. Shampoo saattaa aueta, ja jos se pilaa jotain, meitä voi helposti siitä syyttää, ja saamme sekä korvata uuden tuotteen asiakkaalle, että korvauksen pilalle menneistä tavaroista (parhaassa tapauksessa joku valkoinen silkkimekko, jota ei saa edes kuivapestä).
Tietysti emme ole järjellä tästä vastuussa, mitäs asiakas on niin tyhmä, ettö laittaisi värjäävän aineen johonkin arvokkaiden joukkoon… Mutta voi kuinka monta kertaa tämä riita on käyty pelkästään meidän liikkeessämme, jossa myyjiä vannotetaan kysymään pussia joka ikinen kerta.
Tämän takia korostan sitä, että jos myyjä ei kysy (mitä hänen kuuluisi kysyä, mutta kaikki eivät sitä vaan tee, piste), voi itse sanoa heti alkukättelyssä, että ei pussia. Sitäpaitsi sen voi sanoa ihan hyvin jälkeenpäinkin. Mieluummin otan tavarat pois pussista/lopetan pakkaamisen, kuin pakkaan TAAS yhden turhan muovipussin. :)
Maailma paranee pienillä teoilla, ja kaikki olemme vastuussa vain itsestämme. Jos meistä jokainen tekee parhaansa, maailma on parempi (kyllä, olen IKUINEN idealisti ;D).
MouMou
Voi ei.:/ Tuo on kyllä paha juttu. Eikä kyllä minusta mitenkään liikkeen/myyjän vika, mutta niinhän se menee, etä muita on helpompi syytää kuin itseä.
Pitää pistää joku pussittomuus-kampanja pystyyn, jota ihmiset lopettaisivat niiden muovipussien haalimisen. Pahimpia ovat ne aivan pienet, joita ei voi edes käyttää uudelleen roskapusseina!