Tiesittekö, että kesäkeitto on vaikea ruoka kuvata? En kehtaa postata kuvia pelkästään herneistä tai muista raaka-aineista. Tämäkin kattilallinen näyttää siltä, että siinä on pussi pakastevihanneksia ja kilo voita. Aargh, en kestä! Katsokaa hienommat ruokakuvat Hannalta, häneltä pöllin alkuperäisen reseptinkin. Kesäkeitto on siitä erityinen ruoka, että se on ollut maksaruokien ohella ainoa ruoka, joka on jo pelkällä hajullaan saanut minut yökkimään. Maksaa en syö vieläkään, mutta kesäkeittoon päätin ihastua. Ajattelin, että pakastevihanneksista keitelty lama-ajan soppa on aivan eri tasoa kuin tuoreista, kesätorilta ostetuista raaka-aineista keitelty soppa ja onnekseni olin oikeassa. Tämä keitto oli herkullista!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kesäkeitto

7 dl vettä

1 kasvisfondiannos

2 dl punaista maitoa

3 rkl voita

3 uuden sadon porkkanaa

1 pieni kukkakaali

1,5 dl perattuja herneitä

1 sipuli

2 kourallista uusia perunoita

3 sipulin vartta

1 dl tillisilppua

mustapippuria

Pese perunat. Pese ja pilko porkkanat ja perunat. Silppua myös sipulit. Pilko kukkakaali pieniksi kukinnoiksi ja kova keskiosa sekä lehdet kuutioiksi. Silppua samalla valmiiksi tilli, persilja ja sipulin varret. Sitten on aika valmistaa keitto. Minä pilkoin raaka-aineet valmiiksi aamulla ja keittelin keiton pojan päiväuniaikana valmiiksi.

Kuullota ensin sipulisilppu pienessä määrässä voita. Laita kiehuvaan kasvisliemeen kiehumaan porkkanat ja muutaman minuutin päästä perunat sekä peratut herneet. Odota jälleen muutama minutti ja lisää soppaan sitten kukkakaali. Katso, että kasvisliemi riittää vain juuri ja juuri peittämään vihannekset. Keitä ne kannan alla kypsiksi, mutta ei liian pehmeiksi. Lisää joukkoon voi pieninä kuutoina ja lopuksi maito. Anna kiehahtaa vielä ja tarkista suola. Lisää keittoon pilkotut yrtit hetki ennen tarjoilua. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA