Tiedättekö, mikä on rasittavin vastaus, kun kerrot olevasi kuolemanväsynyt äiti?

Et onneksi näytä yhtään sellaiselta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ai että, heti helpotti! Ulkonäköhän tässä on tärkeintä eikä se, miltä tuntuu. Ei, en varmasti ulkopuolisille näytäkään väsyneeltä, sillä teen kaikkeni meikillä, hymyllä ja itseäni motivoimalla. Uskon fake it until you make it -filosofiaan. Tekohymy muuttuu oikeaksi, kun on sen aika. Ystäväni tietävät tilanteeni, koska he osaavat lukea rivien väleistä silloin, kun en löydä sanoja. Mutta onko tuo hyväntahtoinen lohdutuslause nyt ihan loppuun asti mietitty? Onko toisen kanssa pelottava viedä keskustelu syvemmälle tasolle? Kerron väsymyksestä sinulle syystä. Kohdistamalla huomio ulkonäköön pidetään huolta, ettei toiselta tarvitse kysyä, tarvitseeko tai saako hän apua. Samalla säästetään väsynyttä ihmistä paineelta kertoa enemmän tilanteestaan. Ehkä hän ei halua kertoa. Ehkä.

Uskon, että jos äiti tai kuka tahansa vastaa kysymykseen mainitsemalla väsymyksen, se on eräänlainen pieni hätähuuto. Jos aihetta haluaa vältellä, sitä ei nosta esille. Syvimmässä suossa on vaikea myöntää, ettei jaksaisi, joten sitä koettaa tarttua niihinkin oljenkorsiin, jotka eivät kanna. Hyvänpäiväntutut ja muut, joita ei edes kiinnosta, mitä sinulle kuuluu. Sitä vaan pitää etiketin mukaan kysyä. Onneksi on ystäviä, jotka neuvovat kirjoittamaan neuvolaan mukaan lapun, jossa lukee, että olen väsynyt. He tietävät, etten saa sitä sanottua. Lopulta kerron väsymyksestä, mutta avun sijaan minulle kerrotaan, että väsymys on osa äitiyttä. Hämmennyn enkä saa nostettua asiaa enää esille. En uskalla pyytää apua, koska minun annetaan ymmärtää, että pelottavakin väsymys on normaali tila. Tunnen itseni epäonnistujaksi. Onneksi selviän vanhempieni ja ystävieni tuella, kaikki eivät selviä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA    OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nämä tekstin synkät tunnelmat ja niitä jaksottavat vähemmän synkät kuvat ovat viime kesältä. Eikö ole pelottavaa, miten kuvista saa käsityksen, että kaikki on hyvin, vaikka olotilani oli kaikkea muuta? Nyt ei enää niin väsytä, vaikka välillä saatankin siltä näyttää. Halusin vain levittää sanaa. Tarttukaa siihen väsymys-sanaan, joka ystävän suusta lipsahtaa. Tai edes sen hyvänpäiväntutun. Kaikki tarvitsevat joskus apua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(hattu ja uimavaippa saatu Reimalta)