Tiedän, että ihmiset eivät tarkoita pahaa ja kysymyksiä esitetään tietämättömyyden vuoksi, mutta en voi sille mitään, että saman levyn soittaminen alkaa turhauttaa. Joskus tekisi mieli painattaa t-paita vastauksilla imetyskysymyksiin, ettei tarvitsisi selittää samoja asioita uudelleen ja uudelleen. Pakkailen tässä juuri PING Helsinki -tapahtumaan, mutta ennen homman viimeistelyä julkaisen ne kaikista yleisimmät kysymykset, joihin joudun (taapero)imettäjänä vastailemaan tutuille ja vähemmän tutuille ihmisille. Jos jokin kohta jää mietityttämään, pidempiä vastauksia löytyy osoitteesta imetys.fi. Ensimmäiseen kysymykseen sain inspiraation kimaltavista matkaeväistäni. 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Mutta ethän sä voi juoda alkoholia, kun imetät ja se alkoholi menee äidinmaitoon ja siitä lapseen?”

Voin. Eri asia onkin sitten se, kannattaako humalassa käsitellä lasta. Olisin ehkä enemmän huolissani siitä kuin alkoholia nauttineen äidin rintamaidon alkoholipitoisuudesta, joka on suunnilleen samaa luokkaa kuin vauvojen D-vitamiinitipoissa.

“Eikö sun maito loppunut kesken aikaisemmin?”

Ei. Jos se olisi loppunut, en imettäisi enää, koska sitä ei olisi. (Tämä kysymys on oikeasti hämmentävä.)

“Ootko varma, että sieltä tulee maitoa, kun poika on tissillä useamman kerran päivässä?”

Oon. Itse asiassa, mitä useammin se poika siinä tissillä on, sitä enemmän sitä maitoa tulee. Testattu on!

“Kannattaako tollasta sokerilitkua enää edes antaa lapselle?”

Kannattaa. Äidinmaidon koostumus on aina lapselle räätälöityä. Koostumukseen vaikuttaa mm. lapsen ikä eli kehitysvaihe, jolloin maidon rasva- ja sokeripitoisuudet (näin maallikkokielellä puhuttuna) ovat juuri oikeat.

“Mutta syökö se lapsi sitten huonommin kiinteää ruokaa, jos se juo maitoa niin paljon?”

Ihan sama. Siis ihan sama, mistä lapsi energiansa saa, sillä maidon mukana saa paljon muutakin kuin energiaa. Proteiinia ja kalsiumia sekä A-,C- ja B12-vitamiineja, noin muutaman hyvän puolen luetellakseni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Eikö se ahdista välillä, ettet voi olla vaikka viikkoa pois lapsen luota, kun imetät?”

Ahdistaa välillä, mutta nimenomaan välillä. Oon muutenkin sitä mieltä, että on aika hyvä yleissääntö olla lapsesta erossa lapsen ikävuosia vastaava yömäärä eli kahden yön matka on nyt hyvä maksimiaika erossa pojasta.

“Tiesitkö, ettei se WHO:n suositus imettämisestä koske hyvinvointimaita?”

Tiesitkö, että siinä suosituksessä käytätetään sanaa VÄHINTÄÄN? Ja sen jälkeen on paras kohta eli “niin kauan kuin äiti ja lapsi tahtovat jatkaa“. Ei “niin kauan kuin puolituntemattomille kanssaeläjille sopii“. (Tämä aihe saa yleensä pääni kiehumaan, sillä tuo hyvinvointivaltio-kortti on p*skin tekosyy ikinä.)

“Mitäs, jos sun lapsi ei lopetakaan äidinmaidon juomista silloin, kun haluat lopettaa?”

Sanotaanko näin, että saat euron jokaisesta 18-vuotiaasta, joka juo edelleen äitinsä rintamaitoa.

“Jos sua sitten myöhemmin alkaa harmittaa, mitä imetys teki rinnoille?”

Voi olla, että harmittaa. Fakta on vaan se, että jos raskausaika aiheuttaa niitä muutoksia, joten vaikka en olisi imettänyt kertaakaan, rintani olisivat muuttuneet.

“Räjähtääkö sun tissit, jos oot yötä pois kotoa?”

Ei, koska rintapumppu on keksitty. Se toki harmittaa, että pumpattu maito menee hukkaan, mutta aika harvoin joudun pumppuun turvautumaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joku saattoikin huomata, ettei kuvien rintapumppu ole sama kuin yleensä. Tilannehan on nolo, sillä hukkasin(!) pumppuni ja juoksin tänään Kampin Bebes-liikkeeseen ostamaan halvimman pumpun mitä liikkeestä löytyi. Toivoin löytäväni oman pumppuni nyt illalla, mutta se pysyy hukassa. Ilman pumppua en selviä, joten nyt on uusi laite, johon teen tuttavuutta heti huomenna. Rahanmenoa ei voi estää ja sitä rataa.

Nyt sitten rintapumppu käsilaukkuun, angstinen äiti yöunille  ja aamulla Långvikiin. Maidontuoksuista viikonloppua! 😉