Kokomusta asu pelastaa, jos ihonväri tuntuu samealta, hiuksissa on haastava sävy, olo on turvonnut tai olo on muuten vaan sellainen, että haluaa kadota ihmismassaan herättämättä sen kummempaa huomiota. Veera nappasi minusta tämän postauksen kuvat lauantaina ja mietin heti, miten hyvin kuvat sopivat tähän postaukseen. Kokomustia asuja on tullut kokeiltua aina silloin tällöin, mutta kokeiluni päättyvät siihen, kun joku ulkopuolinen toteaa, miten minun kannattaisi käyttää värejä ja muistan taas, että oikeastihan viihdyn väreissä todella hyvin. Ilmeisesti mustaa väriä kannattaa käyttää, jos tahtoo tehdä hyvän vaikutuksen. Minä olen tähän asti pitänyt kokomustia asuja vain tylsinä, mutta vuosien varrella mieleni on muuttunut radikaalisti.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Erilaiset materiaalit ovat toimivien kokomustien asujen juju. Kun yhdistää keveitä ja raskaita materiaaleja sekä mattaisia että kiiltäviä pintoja, pysyy kokonaisuus kiinnostavana. Omassa esimerkkiasussani oli pitsireunuksinen silkkitoppi, mattapintaiset tekonahkakengät, läpinäkyvä polyesteriliivi ja tekonahkaa matkivat leggarit. Musta laukku olisi ollut hyvä valinta, mutta päädyin hieman toisenlaiseen laukkuratkaisuun. Tähän olisi sopinut vielä esimerkiksi musta tekoturkistakki ja mustat sulkakorvakorut, jolloin materiaalien kirjo olisi ollut vielä kattavampi.

Värin ylläpito (tai no, värin ja värin) on mustien vaatteiden kohdalla erityisen tärkeää. Mustille vaatteille löytyy nykyään omia pesuaineita, mutta kaikkia vaatteita ja asusteita ei voi pestä pesukoneessa. Siksi mustille mokka-asusteilla kannattaa hankkia mokkaharja, nahka-asusteet kannattaa huoltaa niiden materiaalille sopivilla aineilla ja mustat puuvillavaatteet ehkä jopa värjätä, jos käyttövuosia alkaa olla takana useampi. Mustille neuleille riittää usein pelkkä tuuletus pesun sijaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mustan sävyt eivät ole yhdentekeviä, sillä niitä löytyy erilaisia. Joissakin vaatteissa tai asusteissa musta taittaa siniseen, toisissa se enemmänkin vihertää. Kannattaa vähän tutkiskella vaatekaappiaan ja miettiä, mitkä sävyt toimivat yhdessä. Varsinkin mokkanahkaisissa kengissä ja laukuissa olen törmännyt erilaisiin sävyihin, joten kirpputorilla kierrellessä ostoksiaan on hyvä tutkia himmeiden keinovalojen lisäksi myös ikkunan edessä luonnonvalossa. Eri sävyä edustavat mustat kun eivät välttämättä pelaa samassa asussa kovin kauniisti yhteen.

Läpikuultavuus on mustan värin kohdalla aikamoinen pelastus, jos ei tahdo vaatteiden kerrostamisen jälkeen muistuttaa Muumien mörköä. Läpikuultavuus voi olla osa asua ohuiden sukkahousujen, pitkän liivin tai takin, kauluspaidan tai vaikkapa hameenhelman muodossa. Kokomusta asu ei tarkoita sitä, että kokonaisuuden pitäisi olla tukkoinen tai tunkkainen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(asun tarkemmat tiedot tässä postauksessa)