IMG_2153

AAMU on parasta aikaa lenkkeillä. Kesällä ei ole vielä liian kuuma, kun lähtee ulos heti aamusta, mikä huomattiin tämän omituisen lämpimän viikon aikana. Lisäksi aamulla ei ole ehtinyt syödä liikaa tai juoda kahvia niin, että koko ajan on vessahätä.

BANAANI maistuu usein heti lenkin jälkeen, kun kroppa tahtoo energiaa, mutta ei voi syödä mitään liian raskasta.

CAPRIT ovat treenihousuista suosikkini. Reitevällä shortsit hilautuvat ja pakkantuvat usein ikävästi nivusiin ja aurinkoisella säällä pitkät housut ovat liian lämpimät.

D-VITAMIINIVARASTOT saa näppärästi täyteen lenkkeilemällä aurinkoisella ilmalla. Kannattaa muistaa, että  ns. luonnonvitamiineja voi täydentää synteettisillä tableteilla, jos tuntuu, ettei vaan tule ulkoiltua tarpeeksi.

ERAKKOLUONTEENA rakastan lenkkeillä yksin. Jos lenkkipolulle suuntaa kaverin kanssa, on hyvä valita seuraksi tyyppi, jonka vauhti on sama tai vähän kovempi kuin itsellä. Tämä motivoi hyvään tahtiin eikä anna aihetta laiskotella.

IMG_2169

FIT-LEHTI, Kunto Plus tai muu treeniaiheinen julkaisu silloin tällöin pitää liikuntamotivaation yllä. Lehdistä löytyy terveellisempien ruokien ohjeita, ihania treenivaatteita ja uusia liikuntalajeja testattavaksi.

GASELLI on sulavalinjainen eläin, jota muistuttavia kaunottaria näkee usein lenkkipoluilla. Sellaisen tyypin kohdalla ei kannata lannistua, vaan miettiä gasellia enemmänkin esikuvanaan. Voimaa, kestävyyttä ja sulavuutta on hyvä tavoitella.

HIUKSET täytyy laittaa lenkille ehdottomasti kiinni eikä kasvoille saa valua yhtäkään turhaa suortuvaa, joka häiritsisi kutittelemalla. Yritän ottaa rennommin tämän kohdan kanssa, mutta vihaan huitoa hiuksia pois tieltä treenatessa.

IPOD voittaa puhelimen soittimena 100-0, sillä se on niin pieni, että kulkee treenitopin olkaimen alla mukana. Puhelimen akkukaan ei suotta kulu, kun luuria ei käytetä musiikkisoittimena.

IMG_2163

JÄÄHDYTTELY lenkin jälkeen on tärkeää, sillä jos säntää heti suihkuun, voi iskeä jälkihiki, mikä tarkoittaa sitä, että hetken päästä pitää käydä uudelleen suihkussa.

KUULOKKEISIIN kannattaa panosta sen verran, että niissä on kaukosäädin johdossa. Näin soitinta ei tarvitse kaivella ja naputella kesken lenkin, vaan vahingossa soittolistalle päätyneen kökön biisin voi skipata helposti. Omat kuulokkeeni sain BOSElta ja tykkään tästä mallista, joka tulee tukevasti pehmoisen osan avulla korvaan. Kestävät muuten menossa mukana, vaikka kierisi alas mäkeä.

LENKKARIT tai oikeastaan parit lenkkarit ovat lenkkeilyn perusta. Pyrin juoksemaan joka toisen lenkin toisilla kengillä, jotta toiset saavat levätä ja “palautua”. Nämä omani ja kaikista rakkaimmat kenkäni sain vuosia sitten Nikeltä ja olen päättänyt jokaisen väriläiskän ja raidan näissä itse.

IMG_2164

MEIKKI ei ole lenkillä niin turhaa kuin ehkä aluksi ajattelisi. Hyvä meikkivoide suojaa saasteilta ja antaa aurikosuojaa. Huulikiilto tai -puna taas kosteuttaa huulia eikä päästä niitä kuivumaan ikävästi.

NÄHTÄVYYDET tekevät lenkistä kiinnostavan, joten jos mahdollista, lenkkeile sellaisissa paikoissa, jossa on ympärillä kaunista ja rauhoittavaa luontoa tai muita kiinnostavia elementtejä asfalttiviidakon sijaan.

IMG_2141

OHITTAMINEN voi motivoida parantamaan liikuntasuoritusta. Jos kävelet, hölkkäät tai juokset aina samassa tahdissa, pyri ohittamaan lenkkisi aikana edelläkulkija tai pari. Pieni spurtti tekee hyvää tasapaksun suorituksen keskellä.

PISTEESTÄ PISTEESEEN on joskus kivempi lenkkeillä sen sijaan, että kiertäisi kirjaimellisen lenkin ja palaisi takaisin lähtöpisteeseen.

QLO eli kuuloaisti voi pelastaa henkesi. Jos lenkkeilet autoteillä tai sellaisella alueella, jossa on liikennettä, älä pidä musiikkia liian kovalla, jotta kuulet autojen tööttäykset ja mahdolliset varoitushuudot. Koskaan ei tiedä, milloin joku törttöilee.

RAUHA on tärkeä osa lenkkeilyäni. Jos joku tuttu tulee vastaan, menen paniikkiin, sillä en tahdo jäädä juttelemaan, ettei hyvä flow katkea.

SOITTOLISTA pitää koota tarkoin. Tällä hetkellä lenkkiseuranani on vahvoja naisia kuten Rihanna, Katy Perry, Diandra, Jenni Vartiainen, Chisu ja J.Lo. Myös lukioaikainen suosikkini Lambretta on listallani.

IMG_2143

TÖKÖTTI eli aurinkovoide on hyvä muistaa levittää iholla puolisen tuntia ennen uloslähtöä, jotta voide ehtii imeytyä. Suojaa varsinkin poskipäät, nenä ja olkapäät, sillä niin sanotut korkeat kohdat palavat ensimmäisinä.

ULKONA on tuplasti kivempaa treenata kuin sisällä, joten niin päivinä, kun taivaalta ei sada mutaa, maksalaatikkoa tai riehuvia rasisteja, pinkaise kuntosalisi juoksumaton sijaan pihalle lenkkeilemään

VENYTTELY eli jälkihuolto on lähes yhtä tärkeä osa lenkkeilyä kuin itse suoritus. Pidemmät venytykset kannattaa tehdä vasta tunti tai pari lenkin jälkeen. Varsinkin lonkankoukistajat ovat lenkkeilijälle tuttu jumituspaikka.

WESI eli nesteytys on hoidettava taktikoiden. Ennen lenkkiä ei kannata juoda yhteen menoon litraa vettä, sillä se alkaa hölskyä vatsassa ikävästi. Itselläni tunnin lenkki menee vielä ilman vesipulloa, mutta jos tahtoo ollaa mukaan pienen pullon, kannattaa sillä enemmänkin kostuttaa suuta pienillä huikilla kuin juoda vatsaa täyteen.

XTRAVARUSTEET eli ylimääräiset härpäkkeet kannattaa pitää minimissä. Kotiavaimen saa treenihousujen vyötärönauhan pikkutaskuun ja iPod kulkee urheilurintsikoissa tai klipsillä vaatteen reunassa. Jos puhelin on pakko ottaa mukaan, sille myydään käsivarsikoteloita, mutta henkilökohtaisesti inhoan niitä. Ne tuntuvat valuvan ja niistä jää rumat rusketusrajat.

YRITYS on aina parempi kuin luovuttaminen. Jos lenkille lähteminen on se lenkkeilyn raskain osa, lupaa itsellesi, että saat kääntyä takaisin lenkkeiltyäsi viisi minuuttia. Harva nimittäin kääntyy niin äkkiä takaisin ja siinä tulee vahingossa lenkkeiltyä pidempi lenkki.

ZZZ, sanoo ötökkä ja lentää lenkkeilijän silmään, korvaan, nenään tai suuhun. Mustista kiitureista selviää parhaiten tiukentamalla tahtia, mutta pahanhajuinen hajuvesikin toimii välillä. Sitä ei tosin kannata suihkuttaa suoraan iholle ainakaan aurinkoisella ilmalla.

ÅH, mikä fiilis! Lenkin jälkeen olo on hyvä ja jotta hyvä olo pysyisi, kannattaa syödä heti jotakin proteiinipitoista. Oma suosikkipalautusjuomani on kotitekoinen ja se sisältää puolet piimää ja puolet mehukeittoa.

IMG_2158

ÄHÄKUTTI! Itsensä voittaminen tuntuu aina yhtä hyvältä. Kannattaa rekisteröityä johonkin palveluun, jossa voi kirjata omia treenejään ja tavoitteitaan ylös. Minä käytän vielä vuosienkin jälkeen HeiaHeiaa.

ÖVEREITÄ kannattaa välttää, vaikka kuinka rakastaisi liikuntaa. Jos tuntuu, ettei askel nouse kunnolla, kropassa tuntuu kipua hassussa kohdassa tai muuten vaan hengästyy yhtäkkiä oudon nopeasti, on hyvä pitää välipäivä tai muutama. Sen jälkeen lenkki maistuu taas erityisen hyvältä! :)