KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ K-RUOAN KANSSA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos Instagramin kuvavirtaa on uskominen, joka toinen ystäväni sai joululahjaksi mehulingon tai -prässin. Hyvien mehureseptien perään on kyselty paljon ja minultahan niitä löytyy, sillä sain oman mehustimeni jo vuonna 2012. Mehustaminen on parhaimmillaan herkullisten terveysjuomien valmistamista, mutta on hyvä muistaa, että yleisohje on käyttää 80 prosenttia vihanneksia ja 20 prosenttia hedelmiä. Mehuun mahtuu paljon hyviä ravintoaineita pieneen tilavuuteen, mutta samoin sokeria ja kaloreita. Mehu on hyvä juoda hitaasti ja heti, jotta sen terveyshyödyt tulee käytettyä maksimaalisesti.

Olen harrastanut tähän asti lähinnä erilaisia aamupalamehuja, mutta nyt ajattelin laajentaa mehuosaamistani uuteen ulottuvuuteen ja tutustua juhlavien mocktailien ihmeelliseen maailmaan. Mocktailhan tarkoittaa muka-cocktailia eli alkoholitonta juomaa, jonka makuyhdistelmään ja ulkomuotoon on panostettua tavallista enemmän. Kuten alkoholillisissakin drinkeissä vain taivas on rajana, kun päättää perustaa alkoholittomia juomia tarjoavan kotibaarin. Näitä drinksuja voi perheenäiti nautiskella iltaisin useammankin, kun lapset nukkuvat ja Netflix kietoo olohuoneen hellään syleilyynsä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mehusekoituksista mocktailit eroavat siinä, että usein mocktailiin lisätään sokeria tai sokerilientä, jotta juoman maku avautuu enemmän, mutta maailmassa, jossa lisätty sokeri on tällä hetkellä lähes julistettu pannaan, se kieltämättä kuulosti ensin kyseenalaiselta idealta. Alkoholilliset drinkit sisältävät paljon energiaa, jota juomaan antavat sekä itse alkoholi että laimentavat tekijät kuten mehu, limu tai erilaiset pyreet, joten miksi mocktailin pitäisi olla terveysjuoma? Jos kerran pidetään hauskaa, voi sitä terveyspipoa löysätä samalla vähän. Jos kuitenkin tuntuu, että juomat ilman lisättyä sokeria ovat enemmän mieleen, niitäkin on tulossa blogiini lähiaikoina. Ajatuksiani aiheesta voi lukea mehupaastopostauksestani, jossa kirjoittelin alkuvuoden detox-kokeilustani.

Kokeilin viikonloppuna useampia mocktail-reseptejä, joista parhaat kirjoitin ylös. MouMoun mocktail-baarin drinkkilistalla on juomia moneen makuun, jotta valikoima ei olisi yksitoikkoinen. Kun sisäinen lapsi on aina halunnut perustaa oman baarin, on tilaisuudesta otettava vaari. Limettisimaa en ehtinyt kokeilla, se jäi vielä to do -listalle roikkumaan. Kaikilla juomaohjeilla syntyy yksi mocktail. Ohjeiden ruskean sokeriliemen tein liuottamalla tilavuussuhteessa 1:2 intiaanisokeria veteen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

CHILITO

10 mintunlehteä
2 tl ruskeaa sokeria
1 punainen chili
1 tl inkiväärimehua (mehustettu itse)
2,5 dl ginger ale
jääpaloja

Mintunlehdet, chili ja sokeri murskataan lasinpohjalla. Lisätään joukkoon inkiväärimehu ja ginger ale. Siivilöidään lasiin jääpalojen päälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

KUIN ANANAS JA KOOKOS

1,5 dl ananasmehua (mehustettu itse)
0,5 dl kookosmaitoa
15 ml ruskeaa sokerilientä
jäämurskaa

Ravista juoma hyvin ja tarjoa jäiden kanssa. Tämän voi myös valmistaa blenderissä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

RAASTETUT UNELMAT

0,5 dl omenamehua (mehustettu itse)
3 cm pätkä tuoretta kurkkua raastettuna suurella terällä
1 tl inkiväärimehua (mehustettu itse)
1 rkl appelsiinimarmeladia
jääpaloja

Ravista juoma ja tarjoa jäiden kanssa.

Arvatkaapa, mikä on kaikista parasta mocktaileissa? Näistä ei tule darraa, vaikka sokerihumala saattaakin pamahtaa päälle! Ja jos sattuu tulemaan, ”sokeridarra” lähtee aamulla oranssilla herkkumehulla. Vannon sen. ;)