Xylitol Jenkki -kampanjan toinen vaihe alkaa olla purkissa, joten pääsen purkamaan teille hammastarkastuskokemuksiani. Ensimmäisessä postauksessa pohdiskelin, miten omaa hymyä voi kaunistaa nopeasti ja pinnallisesti. Tässä postauksessa pureudutaan vielä hieman syvemmälle, sillä pääsin suututkimukseen, jossa selvitettiin, millä tavalla voisin saada kauniimman hymyn lisäksi myös terveemmän hymyn. Pelkäsin vähän etukäteen, mitä reikäkammotuksia tutkimuksessa löytyy. Yksi hampaistani on tuomittu 50 % todennäköisyydellä juurihoitopotilaaksi ja tuota tapausta saa jännittää koko ajan. Siksipä koko matkan tarkastukseen päässäni soi jatkuvalla toistolla tuo yllä oleva biisi. “Hammaslääkäri satuttaa, mut karkki on niin makuisaa…” *glup*

plusterveys

Matkasin muutama viikko sitten raitiovaunulla Töölöön, jossa etsin tieni kohti kampanjan toisen yhteistyökumppanin toimitiloja. Sinne olikin helppo löytää, ja pieni odotustila oli jotenkin mukavan rentouttava. Voisin kuvitella, että hammaslääkäripelkoiselle sopisi tällainen pieni klinikka paremmin kuin iso toimitila. PlusTerveys – Humaliston Hammaslääkärit osaavat työnsä, sillä tarkastukseni oli nopeasti ohi, vaikka se oli hyvin perinpohjainen. Samalla, kun hammaskalustoni käytiin läpi, hammaskiveni poistettiin ja sain ohjeita, miten juuri minun hampaitani kannattaisi jatkossa hoitaa. Juurihoitopotilas armahdettiin “vain” silmälläpidettäväksi tälläkin kertaa.

Hammasvälini ovat todella tiukat, jos ei lasketa noita etummaisia hampaita. Siksi hammaslangan käyttäminen on ollut tuskaista ja kirjaimellisesti veristä, minkä vuoksi se on jäänyt aika minimitasolle. Nyt kokeilimme pientä hammasväliharjaa ja voi ihme ja kumma – tuo harja mahtui sinnekin, minne lanka ei mennyt ilman väkivaltaa ja itkua! Harjaaminen tuntuu vekkulilta ja vain yksi hammasrako on sellainen, ettei harja mahdu sinne. Hammasväliharjan lisäksi sain käskyn hankkia sähköhammasharjan sekä neuvon panostaa harjauksessa enemmän etuhampaideni sisäpintoihin. Niihin kun muodostuu todella helposti hammakiveä. Mukavia ohjeita noudattaa. Erityiskiitos luvasta heittää hyvästit hammaslangalle ja toivottaa hammasväliharja tervetulleeksi elämääni. Ohjeita sen käyttöön löytyy täältä.

humaliston hammaslääkärit

Koska olen turhamaisen ihmisen lisäksi myös äiti, hammasväliharjan ohella purukumi on nykyään jälleen tärkeä osa elämääni. Yliopistoaikoina unohdin purukumin kokonaan, vaikka lukioon asti söin sitä päivittäin, mutta nyt olen palannut ruotuun. Krista selittikin hyvin postauksessaan, miksi näin on. Syyn voisi tiivistää tutkimustulokseen, jossa selvisi, että täysksylitolipurkkaa käyttäneiden äitien lapsista 90 % ei saanut reikiintymistä aiheuttavaa bakteeria lainkaan. Siis ollenkaan. Muutama vuosi tutkimuksen päätyttyäkin kyseisen ryhmän lapsilla oli 71-74 % vähemmän reikiä kuin vertailuryhmien lapsilla. Eli jos reikiintymistä aiheuttava bakteeri ei tartu lapseen ensimmäisten elinvuosien aikana, se ei isommalla todennäköisyydellä tartu ikinä. Pureskelkaapa (purukumin lisäksi) sitä! ;)