Appiukko, isäukko, kuu-ukko ja mitä näitä nyt on. Elämääni kuuluu aika monta ukkoa, mutta vain yksi niistä kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Tämä äsken mainittu poikkeustapaus nimeltä Ukko.fi ja Re:fashion-blogiportaalimme haluavat tuoda esille yhteistyökampanjallaan ratkaisuja ongelmiin, jotka saattavat ilmaantua elämään aivan yllättäen. Halusin tutkiskella palvelua tästä näkökulmasta, sillä omaan elämääni tämä Ukko ilmaantui sopivasti juuri tällaisessa yllättävässä tilanteessa. Apua-mitä-mä-nyt-teen-stressi helpotti, kun sai apua uusiin tilanteisiin ja vastauksia heränneisiin kysymyksiin.

Kuvitellaanpa vaikka, että olet bloggaaja, joka on bloggaillut ihan huvikseen, mutta jonka postauksia joku haluaakin yhtäkkiä ostaa. Tai ehkä olet tehnyt ystävillesi häämeikkejä, kuvauskampauksia ja rakennekynsiä, mutta nyt tuntemattomat ihmiset ja muutamat yrityksetkin tiedustelevat, olisiko sinulla aikaa kaunistaa myös heitä. Näitä tilanteita yhdistää se, että huomaat entisen harrastuksen olevan nykyään jotakin harrastuksen ja sivutyön väliltä. Teet työtä, josta pyydät asiakkaalta ansaitsemasi palkkion, eli toimit yrittäjämäisesti, mutta toiminnan pienimuotoisuuden takia oman yrityksen perustaminen ei tunnu ajankohtaiselta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt päästäänkin asian ytimeen. Eikö olisikin helppoa, että jokaisesta lähettämästäsi laskusta vähennettäisiin verot ja maksettaisiin eläkemaksusi, minkä jälkeen saisit palkan tilillesi? Et joutuisi arvioimaan tulojasi esimerkiksi yrittäjän eläkevakuutusta varten, vaan maksaisit eläkemaksuja tasan siitä summasta, minkä olet työlläsi tienannut. Tällaisen palvelun tarjoaa Ukko.fi ja ainut hinta palvelun käyttämisestä on 5 % palvelumaksu, joka vähennetään tienesteistäsi palkanmaksun yhteydessä. Aika pieni hinta siitä, että lakisääteiset maksut menevät oikein ja joku laskee ne puolestasi automaattisesti, eikö? Sinun tarvitsee vain toimittaa pääverokorttisi postitse Ukolle tai ottaa valokuva sivutuloverokortistasi ja ladata sen palveluun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos kuitenkin oma toiminimi houkuttelee edelleen, Ukon muut hyvät puolet kannattaa ottaa myös vaakakuppiin vertailuun. Ukko.fi-palvelussa kirjanpitäjä (eli laskutusohjelma) on koko ajan läppärilläsi, tabletillasi tai älypuhelimessasi mukanasi. Voit selata lähettämiäsi laskuja missä tahansa vain pääset nettiin! Näet reaaliajassa, ketkä ovat jo maksaneet laskunsa sinulle ja voit tehdä palkanmaksupyynnön vain muutamalla klikkauksella. Palvelusta voit myös kätevästi tulostaa palkkakuitit, jos esimerkiksi Kela kyselee niitä, kuten nyt omalla kohdallani. Ihan vaan äitiyslomalaisen silmin voin todeta tuon olevan varsin kätevää ja samoin sen, että on ylipäätään maksanut eläkemaksunsa, sillä jos niitä ei ole maksettu, äitiyspäiväraha tipahtaa aika nopeasti minimitasolle.

Valokuvaajaystäväni Veera on käyttänyt Ukon apua jo pitkään (hänen arvionsa palvelusta voi lukea täältä) ja sattuneista syistä pommitankin Veeraa näillä laskutusasioilla aika useasti. Kaikilla ei valitettavasti henkilökohtaista chat-tukea ole, mutta sekään ei haittaa, sillä Ukko.fi-sivuston henkilökunta vastaa kysymyksiin ällistyttävän nopeasti ja selvittää mieltäsi askarruttavat asiat alta aikayksikön. Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä, on vain tyhmiä ihmisiä, jotka jättävät kysymykset esittämättä. Kysymyksiä voi jättää joko yksityisesti Ukko-sivuston kautta tai soittamalla tai sitten vaikkapa Ukon Facebook-ryhmässä. Minulta Ukko sai ison plussan asiakkaiden toiveiden kuuntelemisesta, sillä entinen 9 % palvelumaksu laskettiin melkein puolta pienemmäksi juurikin asiakkaiden toiveista.

ukko palkkalaskuriOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ukon ja minun välinen suhde on aika tuore, mutta se on alkanut ruusuisesti. Olen vielä aika alussa laskutusurallani, mutta opin koko ajan lisää. Tällaista palvelua käytettäessä kun täytyy kuitenkin muistaa, että kaikkea ajattelua se ei valitettavasti puolestani hoida. Esimerkiksi työn “oikea” ja kannattava hinnoittelu jää jokaisen omaksi tehtäväksi ja sitä ajatellen on hyvä ottaa selvää esimerkiksi sellaisista perusasioista kuten arvonlisävero. Myös kaikki muut palkkoihin liittyvät maksut onkin hyvä tehdä itselle tutuksi ja siinä auttaa Ukon ohjesivu, jonne on koottu yleisimpiä laskutukseen liittyviä kysymyksiä vastauksineen. Ainakin minä olen myyty tälle parhaassa tapauksessa vain taskukokoiselle kirjapitäjälle. :)