Tulollaan olisi blogihistoriani suunnilleen toinen kirja-arvostelu. Kerron heti alkuun, että sain kirjan arvostelukappaleen itselleni, joten en ole ostanut kirjaa itse. Sen aihe vaan kolahti niin kovaa, että tavoistani poiketen vastasin esittelysähköpostiin ja pyysin kirjan luettavaksi. Otin kirjan junalukemiseksi, kun lähdin käymään maalla ja ahmaisinkin sen kannesta kanteen ihan hetkessä! Olin jo etukäteen päättänyt, että koska pyysin kirjan itse, olen raadollisen rehellinen sen arvoinnissa. Eipä tarvinnut kuitenkaan kirjoittaa nillityspostausta, sillä en löytänyt kirjasta juuri mitään huomautettavaa. (Omituista, että joku, joka kirjoittaa vain harrastuksena blogia voisi mukanedes huomauttaa mitään jollekulle, joka on kirjoittanut kirjan.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Arvostelemani kirjan on kirjoittanut Rinna Saramäki ja sen aihe on hyvin synkronoitu Rinnan Pitsikirja-blogiin. Teoksen nimi on jo otsikossanikin mainittu Hyvän mielen vaatekaappi. Kerrankin kirjan nimi kuvaa sisältöä ihan täydellisesti, sillä sen lisäksi, että kirjassa autetaan kasaamaan ns. täydellistä vaatekaappia, jossa kaikki palaset sopivat keskenään yhteen, vaatekaapista tahdotaan myös sellainen kokonaisuus, että sen osaset kestävät kulutusta ja trendien muuttumista, ne on tuotettu reilusti ja niihin tahtoo pukeutua seitsemänä päivänä viikossa. Myös itseäni eniten kiinnostava kysymys eli se, voiko olla yhtä aikaa ekotiedostava ja muotiharrastaja, saa vastauksen kirjassa.

Kirjan mukana saa paljon tietoa, joista tahtoisin mainita erityisesti mm. materiaalioppaan vaateostoksille (siis ihan fyysisesti mukaan otettavan), hyvät neuvot vaatteiden pesuun sekä huoltamiseen, ohjeita ekologisemman vaatetuotannon edistämiseen ja tietysti mahtavan kaavion, jonka olenkin jo aikaisemmin blogissani julkaissut. Tämä sosiaalisessa mediassa aikanaan valonnopeudella levinnyt kaavio auttaa vaatekaappi-inventaariossa neuvomalla, mitä vaatteet kannattaa pitää ja mistä olisi parempi hankkiutua eroon. Joskus tunteet meinaavat jyrätä järjen vaateasioissa ja silloin, jos koska, on selkeä “inventaariokaavio” tarpeen.

moumou hyvän mielen vaatekaappiOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kirja herätti minussa paljon tunteita, mistä en yllättynyt yhtään. Salainen haaveeni on kuitenkin jo hetken ajan ollut karsia vaatekaapistani pois kaksoiskappaleita eli keskenään hyvin samanlaisia vaatteita ja kenkiä. Ihastuin myös ideaan siitä, että melkein koko vaatekaappi toimii niin hyvin yhteen, että vaikka sieltä kahmaisisi sokkona sylillisen vaatteita, niistä saisi monta harmonista asukokonaisuutta. Tähän asti olen sysännyt haaveeni nurkkaan, koska olen bloggaaja. Voin kertoa, että on äärimmäisen vaikea kieltäytyä, kun lempimerkki tarjoaa uudesta mallistosta namipaloja tai kun nettikauppa ehdottaa, että heiltä saisi valita tietyllä summalla kuussa vaatteita. Pystyn vastustamaan kaikkea paitsi kiusauksia.

Nyt päätin kuitenkin lopettaa tekosyiden käytön ja ilmoittaa yhteistyönettikaupoilleni (mm. Choies ja SheInside), etten tahdo enää kuukausittaista vaatelähetystä. Vaikka olen saanut valita aina vaatteita, joita itse haluan, en ole kuitenkaan koskaan valinnut mitään, koska tarvitsen sitä. Näillä vaatemäärillä ei nimittäin tarvita yhtään mitään, ellei sitten tyhjää vaatekaappitilaa lasketa jonkinlaiseksi tarpeeksi. Kirjasta inspiroituneena päätinkin toteuttaa haaveeni vaatekaapin karsimisesta, mutta aion tehdä sen näyttävästi ja ryminällä, joten palaan aiheeseen, kun keksin, millaisena pommina projektini toteutan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJos tahdotte lukea kirjan ja ottaa riskin, että ajatusmaailmanne muuttuu vahvasti tai kääntyy täysin päälaelleen, teoksen voi tilata netistä tästä linkistä tai, jos tahtoo kasvattaa ruokarahojani muutamalla sentillä, tästä linkistä*. Molemmat linkit vievät samaan verkkokauppaan, jossa tuote on tarjouksessa, mutta vain jälkimmäisestä saan muutaman prosentin komissiota myynneistä. Jos taas ei luota suosituksiini pätkääkään ja olettaa ne täysin maksetuiksi, voi kirjan lainata uteliaisuuttaan kirjastosta tai kaverilta. Samalla voikin sitten todeta olleensa väärässä suhteeni, sillä kirja on hyvä. Jopa niin hyvä, että ostin sen joululahjaksi muutamallekin ystävälleni. :)

(*affiliate-linkki)