Pantenen kanssa yhteistyössä toteutettava Treatover-kampanja alkaa lähestyä loppuaan. Vielä olisi yksi postaus ensi sunnuntaina jäljellä, mutta sitä ennen keskitytään vielä hetkeksi siihen, mitä teidän mielessänne on viime aikoina pyörinyt. Saitte koko viime viikon ajan kysellä hair coach Anne Flinkiltä kaikenlaisia hiuksiin liittyviä kysymyksiä ja nyt olisi aika käsitellä blogiini jättämänne kysymykset vastauksineen. En mitenkään järjestellyt kysymyksiä uudelleen, vaan niiden pitäisi olla suunnilleen aikajärjestyksessä. Toivottavasti vastauksista on apua, itse ainakin opin monta uutta asiaa lukiessani niitä läpi, vaikka oletin, että tässä iässä olisi ehtinyt jo lukea naistenlehdistä kaikki faktat useampaankin kertaan.

Kuvituksen postaukseen napsin läheisen järven rannalla eilisellä uintireissullamme, jolla urheasti hankkiuduin eroon talviturkistani. Uintireissu päättyi tosin lyhyeen, kun lintupariskunta alkoi lipua hieman liian iholle. En pelkää lintuja, mutta jotenkin häiritsevä tunne, kun joku ui ympärilläsi ja tuijottaa koko ajan. Tämä postaus saattaa muuten olla bikinikuvasääntööni tähän mennessä ehkäpä suurin poikkeus, jonka suostun tekemään. Viimeinen kuva onkin ehdottomasti omistettu lukijalleni “oilille“! :D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pitääkö lämpösuojasuihketta käyttäessä odottaa että tuote kuivuu vai voiko muotoilurautaa käyttää “märkään” tukkaan?

Muotoilurautaa kannattaa käyttää aina kuivaan hiukseen. Jos lämpösuoja-tuotteesi on kovin märkä, niin voit suihkuttaa tuotteen hiukseen jo ennen hiusten kuivausta. Näin suojaava tuote on hiuksessa, kun käsittelet sen raudalla ja hius on kuiva.

On myös suojaavia tuotteita, jotka ovat niin hienojakoisia etteivät kastele hiusta. Itse suosin tälläisiä tuotteita!

Muista suihkuttaa lämpösuoja hiukseen tarpeeksi kaukaa, jotta tuote leviää mahdollisimman laajalle alueelle. Voiteet kannataa kammata huolellisesti vielä kosteaan hiukseen.

Pitäisikö hoitoainetta käyttää joka shampoopesun yhteydessä?

Hoitoainetta kannattaa käyttää aina shampoopesun jälkeen, sillä kun shampoo avaa ja puhdistaa hiuksen, hoitoaine puolestaan sulkee hiuksen pinnan pesun jälkeen. Näin se suojaa hiusta kaikelta rasitukselta ja hius jää kiiltävämmäksi ja pehmeämmäksi.

Vahingoittaako joka päiväinen föönaaminen hiuksia? Pitäisikö lämpösuojaa käyttää myös föönatessa?

Kaikki lämpökäsittely rasittaa hiusta samalla tavalla. Myös föönin lämmöltä hiukset kannattaa suojata. Suosittelen tarkistamaan käytössä olevat muotoilutuotteet, sillä suurimmassa osassa vaahdoista ja voiteista on lämpösuoja valmiiksi. Jos et käytä muotoilutuotteita föönin alle, on myös olemassa hiuksiin jätettäviä hoitoaineita, joissa on mukana lämpösuoja. Kätsyä! Käytän itse juurikin hiuksiin jätettävää hoitoainetta, jossa on lämpösuoja ja raudan alle suihkutan lisäksi kuivaan hiukseen tarkoitetun hienojakoisen suojasprayn.

Moi, haluaisin kysyä, että pitääkö paikkaansa, että kuivashampoo tukkii päänahasta jotain, mikä estää hiusten kasvamisen? Olen jostain kuullut tälläisen jutun. :)

Kuivashampoo voi varmasti pahimmassa tapauksessa tukkia hiustupen, mutta ei ole kyllä yhtäkään tapaustaa tullut eteen, jossa se olisi vaikuttanut hiusten kasvuun. Kun peset hiuspohjasi tarpeeksi usein ja huolellisesti, en lähtisi huolehtimaan moisesta. Syväpuhdistaja shampoo auttaa myös tehokkaasti puhdistuksessa.

Minäkin haluaisin tietää kuivashampoiden vaikutuksesta hiukseen ja päänahkaan. Ja lähteekö kuivashampoo tavallisessa pesussa pois vai pitäiskö aina käyttää syväpuhdistavia?

Kuivashampoo lähtee tavallisessa pesussa pois. Syväpuhdistavaa shampoota kannattaa käyttää pesuvälistä riippuen 2-4 kertaa kuukaudessa, jolloin se poistaa kaiken hiuslakan, ilmasta kerääntyneet epäpuhtaudet yms. vielä hiuksen pintakerroksia syvemmältä. Syväpuhdistava shampoo avaa hiusta normaalia shampoota enemmän ja siksi sitä ei tulisi käyttää kuitenkaan jokaisella pesukerralla.

Minkä tyyliset hiukset ja etenkin otsahiukset mahtaa sopia jos on korkea hiusraja?

Tämä riippuu myös siitä minkä malliset kasvot on muuten. Jos haluaa peittää korkeaa otsaa, niin otsatukka yleisesti on hyvä valinta!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moi, tuosta hiuslaadun mukaisesta hiustenhoitotuotteiden valitsemista vielä…eli kun kerran se on tärkeintä, onko hiukset värjätty vai ei, niin kuinka kauan värjäyksestä tämä on se tärkein kriteeri? Itse värjäilen yleensä harvakseltaan, 1-4 kertaa vuodessa, joten tuleeko silti aina valita värjättyjen hiusten tuotteita?

Mulla on paksut hiukset, (yks hius on paksu) niin minkälainen shampoo käy näihin hiuksiin? Käytän värjätyille hiuksille suunnattua shampoota, mutta olen huomannut eroja monissa shampooissa.. mitä suosittelet? kiitos jos vastaat! :)

Tärkeintä ei oikeastaan ole se, onko hiuksia värjätty vai ei, vaan se ovatko hiukset käsitellyt ja kuinka hyvässä kunnossa ne ovat. Jos sinulla on värjätyt, hyväkuntoiset hiukset niin voit valita värjätyille hiuksille tarkoitetun shampoon. Tälläiset shampoot ja hoitoaineet yleensä kiillottavat hiusta ja saavat värin kestämään kauniina pidempään. Jos hiuksesi ovat kuivat, tarvitset kosteuttavat tuoteet. Hyvin käsitellyt, huonossa kunnossa olevat hiukset tarvitsevat rakennepaikkausta ja siihen tarkoitetut tuotteet. Hiuksen tarpeet saattavat vaihdella myös vuodenaikojen mukaan. Esimerkiksi talvella hius saattaa tarvita enemmän kosteutta. Tunnustele hiustasi ja kokeile tuntuuko se kuivalta ja karhealta, sileältä ja pehmeältä tai katkeilevalta ja elottomalta. Kuuntele hiustasi ja valitse tuote sen mukaan. :)

Mulle on pari ihmistä sanonu , että märkien hiusten harjaus vahingoittais tai jotenki huonontais hiusten laatua ? että onks toi fakta totta.
sitten mulla on kakshaarasia paljon , että voiko niitä muuten vähentää ku nyppimällä , leikkaamalla tai käyttämällä jotain tuotetta? onko jotain konstia.

Märkänä hius venyy ja saattaa huonokuntoisena jopa katketa harjattaessa. Märkänä hius kannattaa harjata (jos se on siis pakko harjata jostakin syystä märkänä) varovasti aloittaen latvasta, edeten tyveen päin. Älä siis runttaa harjaa tyveen ja vedä väkisin läpi latvaan asti. Siitä hiukset eivät tykkää!

Muita konsteja kaksihaaraisiin ei ole kuin hiusten hyvänä pitäminen ja ajoittainen latvojen siistiminen. Hiustuotteet, jotka lupaavat vähentää kaksihaaraisia, liimaavat haarautuneet hiuksen vain väliaikaisesti eli seuraavaan pesuun asti kasaan.

Kannattaako hiuksia leikkauttaa miten usein? jos on tarkoituksena kasvattaa pitkiä hiuksia, kannattaako käydä harvemmin kampaajalla? Yleensä itse käyn kuuden viikon välein…ja se on ollut riittävä jotta hiukset pysyy kuosissa, mutta jos oikeasti haluaisi kasvattaa pitkät hiukset miten tulisi toimia?

4-6 viikon väli on sopiva, kun haluat pitää hiusmallisi hyvänä, mutta jos haluat kasvattaa hiuksia, kannattaa pidentää leikkausväliä hieman. Riippuen hiuslaadusta 2-3 kk leikkausväli on sopiva kasvatuksen aikana. Hius kasvaa keskimäärin 1 cm kuukaudessa ja jos 6 viikon välein latvasta napataan noin 1 cm pois, niin ei kasvua tapahdu juuri lainkaan.

Onko raskaudella vaikutusta hiuslaatuun? ennen mulla oli suht suorat hiukset ja niitä piti permanentata jotta tulisi kiharaa. Nyt raskauksien jälkeen hiukset on aina kiharassa ja saan kommentteja “taasko oot ottanu permanentin??” vaikken ole ottanut vuosiin. Ne kihartuu kun on kosteaa mutta osassa päätä on myös tikkusuoraa hiusta johon edes kihartavat aineet eivät tehoa.

Raskaus saattaa vaikuttaa yllävänkin paljon hiuksiin. Hiusten muuttuminen suorasta kiharaksi ei ole ollenkaan tavatonta! Hiuksia saattaa myös lähteä raskauden tai imetyksen aikana hurjiä määriä, mutta hius kasvaa yleensä takaisin jonkin ajan kuluttua. Joskus hormonit vaikuttavat myös esimerkiksi värien tarttumiseen tai jopa omaan hiusten väriin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minäkin haluaisin tietää kuivashampoiden vaikutuksesta hiukseen ja päänahkaan. Ja lähteekö kuivashampoo tavallisessa pesussa pois vai pitäiskö aina käyttää syväpuhdistavia?

Kuivashampoo kerrostuneena hiuspohjalla estää ihoa hengittämästä samalla tavalla kuin meikki kasvoilla. Välillä on hyvä antaa hiuspohjan hengittää.

Mulla on suht ohuet hiukset, mutta niitä on paljon. Hiukseni menee luonnollisesti lainehille, luultavasti ihan päivästä ja planeettojen sijainnista riippuen että onko tukka ihan kikkaraa vai suorahkoa… Onko jotain shampoota tai hoitoainetta joka korostaisi luonnollista kiharuutta? joinain päivinä nimittäin oikeesti tykkään tästä kiharasta pehkostani! :)

On olemassa shampoita ja hoitoaineita, jotka virkistävät kiharaa. Kannataa valita kiharille hiuksille suunnatut tuotteet. Kun olet pessyt hiukset, kuivaa ne pyyhkeellä hellästi puristellen mahdollisimman kuivaksi, jotta veden paino ei “paina” niitä suoremmiksi. Laita sitten hiuksiin kiharaa virkistävä muotoilutuote ja puristele vielä käsin. Kuivaa hiukset nyrkkiin puristamalla föönin kanssa, softerilla tai anna kuivua itsekseen. Voit vielä viimeistellä kiharat pehmeällä vahalla, kiharavoiteella tai esimerkiksi hiusöljyllä. Nauti kiharoistasi! :)

Kasvaako tukka nopeammin, jos latvat leikkaa säännöllisesti, vai johtuuko suositus vain siitä, että kuivat hiukset katkeilevat?

Hius ei kasva nopeammin, vaikka sitä leikkaa. Hius kasvaa tyvestä terveestä hiuspohjasta. Säännöllinen leikkaaminen pitää kuitenkin latvat hyvässä kunnossa, jolloin ne eivät kulu ja katkeile niin helposti hidastaen tavallaan hiusten kasvua.

Miten näin aluksi saisi elvytettyä ja sitten perushoitaisi värjättyä, kuivahkoa, kiillotonta, sähköistä hiuspehkoa joka kaikenlisäksi vetää kiharalle -eikä siis sellaiselle kauniille ja selkeällä vaan lähinnä räjähtäneelle kasaripermistyyppiselle höttökiharalle…? Mikä esim. näistä ongelmista on se “suurin paha” jonka mukaan shampoo, hoitoaine ja muotoilutuotteet tulisi valita? Mitä eroa on tai tulisi olla hiusten talvi- ja kesähoidossa?

Jos hiuksesi ovat hauraat ja hyvin rasittuneet (tai jopa katkeilevat), kannattaa aloittaa rakennepaikkaavilla tuotteilla. Kuulostaa kuitenkin siltä, että hiuksesi ovat kosteuden tarpeessa. Hanki kosteuttavat shampoo ja hoitoaine käyttöösi ja mielellään myös kosteuttava hiuksiin jätettävä hoitoaine. Hiusnaamio esimerkiksi kerran viikossa tekee myös hyvää hiuksillesi! Hiusöljyillä saat vielä kaupanpäälle hiuksiisi upean kiillon. Käytä öljyjä kuitenkin kohtuudella esimerkiksi ennen föönausta muotovaahtoon sekoittaen, jotta hiukset eivät tule liian raskaiksi. Kiharasta et valitettavasti pääse eroon, jos hiuslaatusi on kihartumiseen taipuvainen, mutta voit halutessasi korostaa kiharuutta kiharaa virkistävillä tuotteilla.

Talvella hiukset usein sähköistyvät ja suorastaan huutavat kosteutta. Silloin kannattaa käyttää kosteuttavampia tuotteita. Kesällä auringon paahteessa hiukset kannattaa suojata auringolta, joko hatuilla/huiveilla tai auringolta suojaavilla tuotteilla! Myös joissakin shampoissa on valmiina aurinkosuoja.

Kuinka usein hiuksia voi värjätä, että ne eivät kärsi siitä liikaa?

Ja haluaisin myös mielelläni saada vastauksen Mariliin kysymyksiin! Ainakin siihen, että millaiset hiustuotteet valitsee värjätylle, kuivahkolle, kiillottomalle, sähköiselle ja höttökiharalle hiukselle, koska meikäläisen tukka on just sellanen :D

Sopiva väli hiuksen värjäykselle on todella yksilöllinen. Tämä vaihtelee hiuksen kunnon, hiuspohjan kunnon ja halutun värin mukaan. Esimerkiksi vaalennuksessa kannattaa pitää pidempää väliä, kun taas sävyttäessä hius ei kärsi samalla tavalla. Jos värjää vain tyveä, niin ettei väri vaikuta jo ennestään värjätyllä hiuksen pituudella, voi värjätä niin usein, kun on tarvis. 

Hiuksesi tarvitsevat kosteutta ja jos haluat korostaa kiharaasi, ota käyttöösi kiharaa virkistävät tuotteet!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Psst! Ensi viikolla päätämme postaussarjan ja paljastamme How’s your hair? -sivustolla edelleen käynnissä olevan kilpailun voittajan. Kilpailussa on palkintona upea kylpylähemmotteluloma ja siihen ehtii vieläkin osallistua. Stay tuned.

(hiusnaamio saatu)