Jotkut tuotteet tunnistaa, vaikka niiden merkkiä ei olisi tuotteessa edes näkyvillä. Punapohjaiset luksuskengät tai tietyt merkkilaukut yksityiskohtineen tuovat helposti sen kummempia ajattelematta tietyn huippusuunnittelijan mieleen. Samaa ilmiötä on havaitavissa myös edullisemmissa mallistoissa. Eräät pleksikorot, joita myytiin avokasmallissa punaisina, nudeina sekä mustina, yhdistetään hyvin vahvasti Maison Martin Margiela for H&M -yhteistyömallistoon, vaikka kengissä ei ole missään logoja, joita voisi tunnistaa. Ja nytkö minä sitten metsästin nuo loppuunmyydyt kengät itselleni hyvin tyypilliseen tapaani jostakin nettihuutokaupasta?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En suinkaan. Syy, miksi tätä postausta aloin kirjoittaa, oli outo moraaliongelma, johon törmäsin ostoksilla Choies-nettikaupassa. Tilasin itselleni nudenväriset pleksikorot, joita himoitsin jo heti malliston ilmestyttyä. Hinta oli paljon matalampi kuin silloin, kun ostin parin mustina. Kenkiä ei myydä minkään merkin kenkinä kyseisessä nettikaupassa, mutta materiaalit ovat samat kuin “alkuperäisissä” kengissä. Kun ostokseni saapuivat, löytyi kengistä tutut merkinnät, jotka mustissa pleksikoroistanikin löytyvät. Kengät ovat siis samaa mallistoa tai ainakin hyvät kopiot alkuperäisistä. Ainakin laatu vaikuttaa hyvältä.

Nyt koittaa se kuuluisa mutta. Onko mahdollista, että toinen nettikauppa myy toisen jämäeriä jälkikäteen? Vai onko kyseessä tahallinen harhaanjohtaminen ja kopiotuotteen myyminen, vaikka alkuperäistä brändiä ei tuotteen kohdalla nettikaupassa mainitakaan? Onko väärin ostaa kopiotuote, vaikka se olisi valmistettu samalla tehtaalla kuin alkuperäinen tai ostettu samalta tuottajalta? Onko ketjumerkkien kopioiminen viattomampaa kuin luksusmerkkien? Mitä tällaisesta pitäisi ajatella? Ei muuten ole sattumaa, että kuvasin kengät SheInsidelta saadun keijukaismekon kanssa, joka muistuttaa epäilyttävästi erään Hennesin Conscious Collection –malliston mekkoa. Mekko tosin lähetetiin promotuotteena minulle enkä maksanut sitä itse toisin kuin nuo kengät.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pakko myöntää, että itseäni ei hävetä olla näissä huijaustuotteissa, sillä tiedän, että ne, jotka vaatteeni ja kenkäni tunnistavat, yhdistävät ne juurikin alkuperäiseen mallistoon, mikä on vain ja ainoastaan plussaa H&M:lle. Olisinhan ostanut nämä heiltä, jos kokoja olisi riittänyt mallistojen ollessa myynnissä. Tai mitä, jos ihastuinkin näihin kunnolla vasta jälkikäteen? Tiedän silti, etteivät kaikki ajattele näin mustavalkoisesti. Olenko nyt katala lurjus, kun otin riskin ja tilasin epäilyttävistä paikoista tuotteita? Avatkaa sanainen arkkunne ja kertokaa, miltä tällainen tilanne teistä vaikuttaa ja miten itse olisitte toimineet, jos olisitte jälkikäteen tietyn tuotteen halunneet! :)