Itsenäisyyspäivän tarjoilujen jälkiruuan paljastin eilen  ja nyt olisi aika kurkistaa, mitä tarjosin suolaisena syötävänä. Valitsin salaatiksi pesto-pastasalaatin kanalla ja sen seuraksi paistoin pieniä focaccia-kuppileipiä. Salaatti on ruokaisan kevyt valinta iltaruuaksi, mutta sillä saa silti halutessaan vatsan täyteen. Parasta on kuitenkin se, että jälkiruualle jää kunnolla tilaa. ;)

Pestoinen pastasalaatti

250 g tummaa fusillipastaa

suolaa

1 rk oliiviöljyä

200 g mozzarellapallo

4 rkl vihreää pestoa

kaksi kourallista pinjansiemeniä

450 g maustamattomia broilerin fileesuikaleita

valkopippurijauhetta

pieni punasipuli

600 g hunajamelonia

200 g salaattisekoitusta

parmesania lastuina

Keitä pasta kypsäksi kevyesti suolatussa, runsaassa vedessä. Sekoita siihen oliiviöljy ja jätä jäähtymään viileään astiaan. Paloittele mozzarella ja pistä se pestoon marinoitumaan. Paahda pinjansiemenet kevyesti kuumalla pannulla. Paista kanat ja suolaa ne. Mausta kypsät kanat vielä valkopippurilla ja jätä ne sitten jäähtymään salaatin kokoamista varten. Sekoita pinjansiemenet, pestoinen mozzarella ja jäähtyneet kanat viileän pastan joukkoon. Leikkaa sipulista ohuita renkaita ja melonista kuutioita ja lisää ne sitten pastasalaattiin. Vähän ennen tarjoilua sekoita vihreä salaatti pastasalaatin joukkoon. Koristele salaatti lopuksi parmesanilla.

Focaccia-kuppileivät

3 dl vettä

1/2 pussia kuivahiivaa

1 tl suolaa

1 rkl ruskeaa sokeria

noin 7 dl jauhoja

1/2 dl oliiviöljyä

3 aurinkokuivattua tomaattia

2 tl sormisuolaa

Liuota kädenlämpöiseen veteen suola, ruskea sokeri ja jauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Vaivaa ruokalusikallinen oliiviöljyä joukkoon alustuksen loppuvaiheessa. Kohota kimmoisa taikina liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

Voitele muffinssipelti oliiviöljyllä ja täytä kolot puolilleen taikinalla. Kohota taikina uudelleen ja laita kohoamisen ajaksi uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Pirskottele kohonneiden leipien päälle oliiviöljyä ja painele leipiin koloja sormella. Suikaloi aurinkokuvatut tomaatit ja painele ne leipien pintoihin. Ripottele päälle vielä sormisuolaa. Paista uunissa 15-20 minuuttia. Sivele valmiille leiville vielä hieman oliiviöljyä, jos sielu sen sietää. ;)