Kuulin puskaradiosta, että nyt kannattaa kirjoittaa suomalaisesta muodista, joten tässä olisi minun versioni aiheesta. Päätin kertoa omasta suhteestani suomalaisiin suunnittelijoihin ja suomalaiseen muotiin, koska se on näkökulma, joka minun on helpoin ottaa omakseni. Höpöttelyn hoidan lyhyesti ja ytimekkäästi, jottei arvoisa lukijakunta ala heti haukotella.

Elin pitkään siinä uskossa, että suomalaiset merkit suunnittelevat vain räikeitä oksennusprinttejä, joita käyttävät tasan tyylittömät keski-ikäiset rouvat. Siinä, nyt se on sanottu suoraan. Kehtaan kuitenkin myöntää tuo lapsellisen ajatusmallini jo ääneen, koska se on vuosien varrella muuttunut. En ole tosin vieläkään varma, aukesivatko silmäni yhtäkkiä vai kohensiko moni suomalainen brändi imagoaan niin, että mallistoista tuli nuorekkaampia. Oli syy mikä tahansa, sen seurauksena syttyi rakkaus suomalaiseen muotiin mm. Marimekon ja Nanson johdattamana.

Iäkkäämpien klassikkomerkkien jälkeen aloin hiljalleen tutustua nuorempiin suunnittelijoihin. Hankin itselleni Antti Asplundin muovisen plussakorun parissakin värissä ja Youth vs. Futuren metallinhohtoiset sulkakorvikset, joita voisi mielestäni kutsua jopa nuorempien suunnittelijapolvien klassikkotuotteiksi. Minna Parikan sydänkoristeisista kengistä puhumattakaan, ne kun veivät sydämeni kokonaan. Lista suomalaisista suosikkimerkeistäni kasvaa siis koko ajan.

Koen suomalaisen muodin aseman vahvistuneen ajatuksissani ja se on pelkästään positiivinen asia, sillä minusta Suomesta pitäisi voi kertoa muutakin maailmalla kuin että täällä osataan pelata jääkiekkoa ja viuhtoa ilmaveivejä. Olen itse ainakin esitellyt ylpeänä ulkomaisille ystävilleni puukorkoisia Finsk-kenkiä ja saanut monet haikailemaan seesteisten Lumi-laukkujen perään. Ivana Helsinkiä ei varmaan tarvitse edes mainita erikseen?

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että rakkauteni suomalaisia suunnittelijoita ja merkkejä kohtaan vain syvenee vuosi vuodelta. Linkitin kaikki tekstissä mainitut merkit, jos sitä kautta joku löytäisi vaikka uusia suosikkeja. Satun nimittäin 17-vuotiaan teinitytön isosiskona tietämään, että Suomessa on vielä iso kasa ihmisiä, joille suomalainen muoti on edelleen sitä värioksennusta hienostorouvien niskassa.

Odottelen innolla, millaisia juttuja muut bloggaajat tähän kisaan kirjoittavat, yhdelle kirjoittajalle kun on kuulemma luvassa ihan palkintokin. Kirjoituksista voi tykätä ja tykkääminen Finnish Catwalkin Facebook-ryhmässä kannattaa, sillä kaikkien tykkääjien kesken arvotaan viisi avec-lippua Finnish Catwalkin upeaan kutsuvierastilaisuuteen 27. tammikuuta. Tykätä voi siis täällä.:)

(kuvat Veera Korhonen ja Jonna Lindqvist)