Oli vuosi 2008. Tuossa yllä olevassa kuvassa on osa jotakin, mistä silloin kiisteltiin. Kinastelun tavallaan aiheuttanut kukka nimeltä unikko, josta syntyi aikoja sitten Marimekolle kuosi nimeltä Unikko, jonka Dolce & Gabbana sitten “lainasi” itselleen. Marimekkohan on antanut kuuluisat unikkonsa ihan luvan kanssa mm. Manolo Blahnikin käyttöön (kuva alla), mutta D&G:n luvattomasta lainaamisesta paloi nakki. Syntyi kukkaissota, joka olisi voinut päättyä huonosti.

Marimekon tulistuttua, Dolce & Gabbana jätti EU:n tuotemerkeistä vastaavaan virastoon hakemuksen. he vaativat, että Marimekon punaisen Unikko-kuvion rekisteröinti mitätöitäisiin sisustustekstiilien, päähineiden sekä vaatteiden osalta. D&G:n vaatimuksen toteutuminen olisi murentanut Marimekon brändiä ja vienyt samalla yhtiöltä lisenssituloja. Meidän suomalaisten onneksi kuitenkin riita sovittiin lopulta rahalla. Italialaisyhtiö joutui maksamaan Marimekolle korvauksia unikkokuvion käytöstä, sen lisäksi kumpikin yhtiö veti pois kaikki asiaan liittyvät oikeusjutut.

Kaivelin tämän vanhan kiistan esiin, koska rehellisesti sanottuna harkitsin tuota mekkoa Elle Fashion Awardseihin. Olisin pukeutunut siihen muistuttaakseni Marimekon yksinoikeudesta tuohon kuosiin ja piilokettuillakseni vähän Dolcelle. Päädyin kuitenkin jättämään mekon tilaamatta, koska D&G olisi hyötynyt rahallisesti sekä periaatteellisesti hankinnastani. Toiseksi mietin sitä, että kieroutunut ajatukseni ei olisi ehkä auennut ihmisille ilman selitystä. Pahimmassa tapauksessa mekon käyttäminen olisi koettu kettuiluna Marimekolle, jolloin ajatukseni olisi kääntynyt itseään vastaan.. Tai sitten mekkoon ei olisi edes kiinnitetty huomiota. Kuvan silkkimekkoahan on muuten vielä koossa S THE OUTNETissa täällä, jos joku sellaisen itselleen kaikesta huolimatta haluaa. Ja katsokaapa noita aleprosentteja. Nam!

Onko tällaisia kiistoilla muuten vaikutusta teidän ostopäätöksiinne? Onko ok ostaa kopioitua kuosia tai jotakin “vähän sinne päin” -tuotteita, jotka ovat ottaneet ilmeisen paljon vaikutteita jostakin? Missä edes menee kopioinnin ja inspiroitumisen raja? Ajatuksia saa jakaa kommenttiboksissa, jos aihe kiinnostaa näin laiskana sunnuntaiaamuna.:)

(kuvat täältä ja täältä)