Olen jo aiemminkin tunnustanut, että söpöjen naisten höylien sijaan käytin kymmenisen vuotta miesten partahöyliä kainaloideni ja säärieni siistimiseen. Nyt on aika tehdä seuraava tunnustus. Vaikka naisten höylien laatu on parantunut huimasti viime vuosina, palasin vähän aikaa sitten juurilleni ja käytän nykyään jälleen Gilletten miesten höylää!:D

Syvästi rakastamani punaisen Mach3 Turbo Championin sijaan tällä hetkellä käytössäni on nykyaikaisempi versio tuosta klassikkohöylästä. Gilletten lahjoittamassa Fusion Proglide Power -partahöylässä on nimittäin myös vibratoiminto (kyllä, miesten höylässä – tuhmeliinit), jonka saa päälle nappia painamalla. Värinä auttaa tarkemman ajotuloksen saavuttamisessa, mutta jätän sen nyt arvioimatta, sillä omistamassani naisten höylässä ei ole vastaavaa toimintoa ja tämän postauksen pointti on vähän vertailleaakkojen ja ukkojen karvaeliminaatiokoneita. Vertailen muutaman avainominaisuuden höylien välillä, joten katsotaan, kumpi on kovempi karvantuhoaja.

Suurimmat erot ulkonäköerojen lisäksi ovat höylien terissä/teräpäissä. Vaihdettavat ajelupäät ovat samaa kokoa, mutta pehmusteet saavat naisten höylän terän näyttämään kapeammalta tai oikeastaan lyhyemmältä. Kummassakin höylässä on myös sama määrä teriä eli viisi kappaletta. Vertailuhöylänä on siis Gilletten minulle jo aiemmin lahjoittama Venus-höylä. Viiltovoimaa en sentään testannut, mutta sen verran tiedän kokemuksesta, että koska miesten höylässä ei ole noita “turvatyynyjä” suojaamassa terää, sillä on helpompi viiltää ihoa, jos ajolinja ei ole suora. Sivuttaisliikettä tulee siis välttää, mutta sen te varmasti jo tiesittekin. Mutta hei, sitten testiajelemaan!

Koska terän leveys on molemmissa höylissä sama, oletin jo etukäteen, että myös ajelukaistan leveys on sama. Ajalukaistalla tarkoitan tuota paljaan ihoalueen leveyttä, joka näkyy sheivausvaahdossa, kun terällä vetää yhden vedon. Ajelukaistan leveys oli tosiaan sama, mutta naisten höylän turvapehmusteet aiheuttavat sen, että kaistan reunat eivät siistiytyneet tasaisesti. Miesten höylä on siis himpun verran tarkempi, koska naisten höylällä joutuu ajamaan vähän viereisen kaistan päältä, ettei kaistojen väliin jää hajakarvoja.

Tarkkuus on molemmissa höylissä yhtä hyvä. Samoin käteensopivuus saa plussaa kummassakin tapauksessa. Höylät eivät lipsu kädestä ja ovat näin ollen turvallisemmat käyttää kuin esim. kovasta muovista valmistetut kertakäyttöhöylät, joista ote lipsahtaa helpommin. Ja niillä muutaman terä kertakäyttötappokoneilla muuten vasta onkin helppo viiltää vahingossa haava!

Ajon eli tässä tapauksessa tuon yhden kaistan ajelun jälkeen naisten höylä oli selkeästi enemmän tukossa kuin miesten, mikä tarkoittaa sitä, että sitä pitää huuhdella useammin käytön aikana. Ainut asia, mitä en nyt voinut testata, oli terien käyttöikä. Mysteeriksi jää siis, että jos kumpaakin höylää käyttäisi yhtä usein, kumpaan pitäisi vaihtaa ensiksi uusi terä. Jos jollakin on kokemuksia tästä, niitä saa jakaa. (Käyttävätkö muut naiset edes miesten höyliä?:D)

Pienenä yhteenvetona voin todeta, että naisten höylä sopii ensimmäiseksi höyläksi nuorelle tytölle, koska se on turvallisempi käyttää. Hätähousut ja huolimattomat ovat myös hyvä kohderyhmä samoista turvallisuussyistä. Myös naisellisesta muotoilusta pitävät valitsevat tämän varmasti maskuliinista partahöylää mieluummin. Miesten höylä taas sopii tietysti miehille, joiden paksummat karvat vaativat terävämmät terät ja muista erityisominaisuuksia höylään, mutta sen lisäksi myös naisille, jotka ovat jo hetken aikaa höyläilleet ja luottavat vakaaseen höyläkäteensä. Testatkoon, ken uskaltaa!:)